FreeCinema

Follow us

LONGLEGS (2024)

  • ΕΙΔΟΣ: Αστυνομικό Θρίλερ Τρόμου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Οζ Πέρκινς
  • ΚΑΣΤ: Μάικα Μονρόου, Νίκολας Κέιτζ, Μπλερ Άντεργουντ, Αλίσια Γουίτ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: THE FILM GROUP

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

Τέσσερα χρόνια μετά το… τραγικό «Γκρέτελ & Χάνσελ», ο Οζ Πέρκινς και το… marketing της αμερικανικής εταιρείας NEON δημιουργούν ένα ελαφρώς αδικαιολόγητο hype γύρω από το «Longlegs», αρχικά εξαιτίας της παρουσίας του Νίκολας Κέιτζ και κατόπιν εκμεταλλευόμενοι μία αρκετά ευρηματική και υποσχόμενη καμπάνια η οποία προκάλεσε τεράστια προσμονή. Το αποτέλεσμα αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς αντί για μια καθαρή πρόταση στο πλαίσιο του genre των αστυνομικών θρίλερ με serial killer παρακολουθούμε μία… αλλοπρόσαλλη «παραξενιά» η οποία ικετεύει να ξεχωρίσει χάρη σ’ αυτό το τελευταίο συστατικό (της). Όσο για τον τρόμο, εδώ κι αν είναι μεγάλη η κουβέντα…

Οι λεπτομέρειες του στόρι ιντριγκάρουν και ο σεναριογράφος Πέρκινς στήνει έναν ενδιαφέροντα ιστό μυστηρίου γύρω από το σκεπτικό του δράστη, το οποίο έρχεται να ξεδιαλύνει η ντετέκτιβ Λι Χάρκερ. Σταδιακά, όμως, το σκηνικό γίνεται όλο και πιο σύνθετο, μπερδεύοντας το αντίπαλο δέος της θρησκευτικής λατρείας μ’ εκείνο του αποκρυφισμού, αγγίζοντας ακόμη και τον σατανισμό. Στην ήδη επικίνδυνα μπερδεμένη «ιεροτελεστία» των οικογενειακών φονικών, όπου τουλάχιστον ένα ανήλικο κορίτσι έχει συγκεκριμένη (ή ελαφρώς παραπλήσια) ημερομηνία γέννησης, έρχεται να προστεθεί και το στοιχείο της μαγείας (!), για να οδηγηθούμε στο δεύτερο μισό του φιλμ το οποίο φλερτάρει περισσότερο με το… βλακώδες, παρά με αληθοφανείς εξηγήσεις κι απαντήσεις.

Αν και ο Πέρκινς ξέρει να στήνει ατμόσφαιρες, αποδεικνύεται εγκληματικά ανίκανος στο να σκηνοθετήσει και να καθοδηγήσει ηθοποιούς, χαντακώνοντας ολέθρια την πρωταγωνίστριά του, Μάικα Μονρόου, η οποία παίζει με μια μόνιμη έκφραση «ναρκοληψίας», σε βαθμό ν’ αναρωτιέσαι για το πώς το FBI της επιτρέπει να ερευνά τέτοια υπόθεση, να έχει όπλο στην κατοχή της και να μην παρακολουθείται από ψυχολόγους! Από την απέναντι πλευρά, ο (με σαφώς περιορισμένο σε διάρκεια εμφάνισης ρόλο) Νίκολας Κέιτζ υιοθετεί ένα κλοουνίστικα εκκεντρικό στυλ απόδοσης ψυχοπαθούς που οριακά τρολάρει την ύπαρξη του ήρωά του και ποτέ δεν αιτιολογεί τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του (οι iconic φιγούρες του Μαρκ Μπόλαν ή του Λου Ριντ, για τους πιο παρατηρητικούς, αποτελούν τις πλέον άκυρες αναφορές) ή αποκαλύπτει ένα κάποιο δείγμα κινήτρου που (θα μπορούσε να) λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για τις πράξεις του.

Θέλοντας να μας δώσει ένα έργο αντίστοιχου θαυμασμού μ’ εκείνον της «Σιωπής των Αμνών» (1991), ο Πέρκινς βυθίζει το περιεχόμενο του «Longlegs» στο απόλυτο (και ξεκάρφωτο…) weirdness, ταλαιπωρεί το σενάριό του με indie (και «τύπου» arty) εναλλακτικούρες προσέγγισης του horror και καταλήγει να κάνει (μέχρι και) το «Σε Ακολουθεί» (2015) να μοιάζει με mainstream κανονικότητα για το είδος! Βέβαια, υπάρχουν καλλιτεχνικοί τομείς που του επιτρέπουν να διασώζεται από το φιάσκο και το πρώτο μισό σε βάζει (κουτοπόνηρα) μέσα σ’ ένα «trip» παραλογισμού και τρόπου σκέψης ενός κατά συρροήν δολοφόνου, όμως, η επίγευση της απογοήτευσης είναι εκείνη η οποία κυριαρχεί στο… με κοντά ποδάρια φινάλε.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θέλεις να καταλάβεις τα «γιατί» γύρω από τα όσα παρακολουθείς με σοβαρή διάθεση και λογική αστυνομικού θρίλερ μυστηρίου και… με τρόμο αντιλαμβάνεσαι πως τζάμπα έκανες τον κόπο! Οι θιασώτες του σινεμά τρόμου να βαστούν μικρό καλάθι, οι on camera φόνοι δεν είναι ούτε τόσο γραφικοί, ούτε και εμπνέουν το… κέφι (χρησιμοποιούνται κυρίως περίστροφα και καραμπίνες). Σε κερδίζει σχεδόν αποκλειστικά λόγω ατμοσφαιρικότητας, μέχρι να σου σκάσει η πλήρης επίθεση ακρότητας της δήθεν επεξηγηματικής κορύφωσης.


MORE REVIEWS

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

TWISTERS

Μετεωρολόγος συνεργάζεται με ριψοκίνδυνο κυνηγό ανεμοστρόβιλων στην Οκλαχόμα, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες πρόληψης που θα μπορούσαν να σώσουν τους πολίτες από μελλοντικά και ολέθρια χτυπήματα της Φύσης.