FreeCinema

Follow us

Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ (1965)

(PIERROT LE FOU)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαν-Λικ Γκοντάρ
  • ΚΑΣΤ: Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Άννα Καρίνα, Γκρατσιέλα Γκαλβάνι, Σάμουελ Φούλερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Πρόσφατα απολυμένος από την τηλεόραση, μετά από party, αποχαιρετά βαρετή σύζυγο και τέκνο για χάρη πρώην ζετέμ, σε μία απόπειρά του ν’ αποδράσει από τη bourgeois ζωή του. Στη Νότια Γαλλία, το δίδυμο θα βρει: χρήμα που φλέγεται, αμάξια που τρακάρουν, Αλγερινούς τρομοκράτες που ψοφάνε.

Μια ταινία είναι σαν ένα πεδίο μάχης. Είναι αγάπη, μίσος, δράση, βία και θάνατος. Με άλλα λόγια: συναίσθημα. Με αυτές τις λέξεις, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δίνει τον ορισμό του Σάμουελ Φούλερ (που υποδύεται τον εαυτό του στο φιλμ, όπως ο Φριτς Λανγκ στην «Περιφρόνηση») για το σινεμά μέσα από ένα από τα χαρακτηριστικά του φιλμ, τον «Τρελό Πιερό».

Ο Φερντινάντ, γεμάτος πλήξη από το βαρετό μοντέλο ζωής που ακολουθεί, αφήνει την οικογένειά του και φεύγει με νταντά από την Αλγερία, ξεκινώντας μια αλλοπρόσαλλη περιπέτεια μεγάλης «φυγής». Το σενάριο είναι απλό, όπως τα περισσότερα απ’ όσα εντάσσονται στο γαλλικό νέο κύμα, δηλαδή, αλλά με περίτεχνο στιλ κινηματογράφησης και πολλές αναφορές σε έργα Τέχνης άλλων εποχών ή και την περίοδο των ‘60s. Ένας πίνακας του Ντιέγκο Βελάσκεθ, λόγου χάρη, αναλύεται με το κάδρο να συμπεριλαμβάνει τις λεπτομέρειες αυτού, ενώ περιγραφές για την ιστορία του πολιτισμού (από την αρχαιότητα μέχρι και «τον πολιτισμό του κώλου», όπως τον χαρακτηρίζει) δεν απουσιάζουν. Για τον Γκοντάρ, ο Νίκολας Ρέι (ο σκηνοθέτης του «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία») είναι το σινεμά και μια αναφορά του σ’ εκείνον δεν θα μπορούσε να λείπει από το φιλμ. Η ευκαιρία να μιλήσει γι’ αυτόν δίνεται σεναριακά, καθώς τα παιδιά του Φερντινάντ επισκέπτονται το σινεμά για τρίτη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα. Ο συμβολισμός είναι διάχυτος, με τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό να βάφει σε μια σκηνή το πρόσωπό του με μπλε μπογιά, στα χρώματα της ελευθερίας, λίγο πριν… ανατιναχθεί! Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλά και η ταινία. Για την ελευθερία.

Οι χαρακτήρες, ωστόσο, δεν βρίσκουν χρόνο να αναλυθούν όσο θα ήθελε ο θεατής, καθώς ακόμα και στις σεκάνς που παραπέμπουν σε road movie, τα γεγονότα είναι τόσο τραγικά που εκτός από ελάχιστες στιγμές σε μια παραλία, όπου ο Φερντινάντ συζητά με τη Μαριάν για την αντίληψη για τη ζωή και το μέλλον, οι υπόλοιπες σε κρατούν σε εγρήγορση για το μετέπειτα, αναμεμειγμένες με αναφορές σε συγγραφείς που βοηθούν κατόπιν… ανάλυσής τους να βγάλεις ένα κάποιο τελικό πόρισμα για τον χαρακτήρα των ηρώων και τις αποφάσεις που παίρνουν. Τι εξέλιξη θα έχει η ζωή της Μαριάν, του αδελφού της και της κοινής πορείας του Φερντινάντ μαζί της; Έντονος ο ρομαντισμός, διαφαίνεται ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο αποκαλούν ο ένας τον άλλον. «My girl, Friday», φωνάζει ο Φερντινάντ τη Μαριάν, ενώ εκείνη του απαντά με τ’ όνομα «Πιερό», αφήνοντάς τον να επαναλαμβάνει διαρκώς πως ονομάζεται Φερντινάντ.

Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει τα λόγια του Μπελμοντό για να περιγράψει πόσο ευχάριστα δείχνουν τα χρώματα τούτης της ταινίας στο βλέμμα, πέρα και από (κάθε) εποχή. Ο τρόπος που κοιτά τη Μαριάν, σαν «παλιακό», χολιγουντιανό Technicolor φιλμ, μπορεί να δώσει μια ιδέα του πώς νιώθει κανείς κοιτάζοντας τις έντονες αποχρώσεις και τα φίλτρα που έχει χρησιμοποιήσει ο μάστορας του φακού Ραούλ Κουτάρ.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Βασισμένος στη νουβέλα «Obsession» του Λάιονελ Γουάιτ, ο «Τρελός Πιερό» συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλμ της γαλλικής nouvelle vague και χαρακτηρίζει απόλυτα το γκονταρικό ύφος. Αξίζει να το δει κανείς στη μεγάλη οθόνη, για να συνειδητοποιήσει πώς ένα τόσο απλό στόρι μπορεί ν’ αναπτυχθεί αφηγηματικά μπροστά σου, κρατώντας το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.


MORE REVIEWS

TATAMI: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ

Ιρανή αθλήτρια που συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα judo λαμβάνει τελεσίγραφο από την Κυβέρνηση της χώρας της ν’ αποσυρθεί από τους αγώνες, προκειμένου να εκλείψει η πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπη με Ισραηλινή judoka. Εκείνη, όμως, θέλει πάση θυσία το χρυσό μετάλλιο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής πηγαίνει εντελώς λάθος εξαιτίας του φύλακα - οδηγού του θωρακισμένου φορτηγού και πρώην αστυνομικού, ο οποίος για συνοδηγό έχει τον γιο του και με καμία δύναμη δεν πρόκειται να τον αφήσει να πάθει κακό.

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ

Η 70χρονη Μαχίν ζει μόνη στην Τεχεράνη από τότε που έμεινε χήρα και η κόρη της μετανάστευσε στην Ευρώπη μαζί με τα εγγόνια της, δραπετεύοντας από το αφιλόξενο ιρανικό καθεστώς. Μια μέρα, όμως, η ερωτική της ζωή θ’ αποκτήσει νέα πνοή και η καρδιά, μαζί με το σπίτι της, θ’ ανοίξει και πάλι για έναν άνδρα. Το αναπάντεχο flirt τους θα εξελιχτεί σ’ ένα βράδυ που από κάθε άποψη θα μείνει αξέχαστο.

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ & ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Όταν εξαιτίας απροσεξίας η μικρούλα πριγκίπισσα Άιλα απελευθερώνει τα κακά πνεύματα του πάγου, προ της απειλής να πέσει παγωμένη βαρυχειμωνιά σε όλο τον κόσμο, η μητέρα της, Βασίλισσα του Χιονιού, δέχεται τη βοήθεια της Γκέρντα και του Κάι μήπως και προλάβει τη ζημιά. Το μοχθηρό πνεύμα του Βορρά, όμως, είναι πανίσχυρο…

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ

Χειμώνας του 1838 και ο συμβολαιογράφος Τόμας Χάτερ ταξιδεύει μέχρι τα Καρπάθια Όρη για να κλείσει τη συμφωνία πώλησης ενός παλιού οικήματος της πόλης του στον εκκεντρικά δυσπρόσιτο κόμη Όρλοκ. Κανείς, όμως, δεν υποψιάζεται πως ο πραγματικός στόχος του Όρλοκ είναι να κάνει δική του τη σύζυγο του Χάτερ.