FreeCinema

Follow us

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ: Η ΤΑΙΝΙΑ (2020)

(JUNGLE BEAT: THE MOVIE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπρεντ Νταβ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 88'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Τα ζώα της ζούγκλας ξυπνούν μια μέρα, ικανά να μιλήσουν και να συνεννοηθούν μεταξύ τους! Σύντομα, θα καταλάβουν την πηγή αυτού του νέου τους «δώρου»: ένας μικρός εξωγήινος έχει πέσει στη ζούγκλα, με σκοπό να κατακτήσει τον πλανήτη!

Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 2003, όπου τα ζώα δεν μιλούν και η ψυχαγωγία του (πολύ) νεαρού κοινού προέρχεται από τις φαρσικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν, με μηδενικό διάλογο. Σε τούτη την κινηματογραφική τους εμφάνιση, το σεναριακό εύρημα ενός εξωγήινου μηχανισμού, που τα κάνει να συνομιλούν χρησιμοποιώντας μια γλώσσα… ανθρώπινη, καθιστά τη θέαση μιάμισης ώρας πιο βατή, αν και έχουν υπάρξει απόπειρες (έως και του πρόσφατου) παρελθόντος στο είδος του animation που έχουν καταφέρει έξοχα αποτελέσματα με παντελή έλλειψη… γνώριμου σε εμάς διαλόγου (βλέπε το «Σον το Πρόβατο» της βρετανικής Aardman).

Παρ’ όλα αυτά, τούτο το μάλλον ευρύτερα άγνωστο animation, με τους επίσης άγνωστους συντελεστές και με χώρα παραγωγής τον… Μαυρίκιο (!), αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη για το προσχολικό και πρώτων τάξεων του Δημοτικού κοινό, και (σε στιγμές) ίσως και για τους ενήλικες συνοδούς.

Ο μικρός εξωγήινος Φνιπ, προσπαθώντας ν’ αποδείξει στον πολεμοχαρή κατακτητή πλανητών πατέρα του ότι είναι κι αυτός άξιος, επιλέγει τη Γη ως την πρώτη του «εισβολή», όμως προσγειώνεται άσχημα στην αφρικανική ζούγκλα και το σκάφος του παθαίνει σοβαρές ζημιές. Την ίδια στιγμή, τα ζώα της ζούγκλας ξυπνούν με την ικανότητα της ομιλίας και η ήδη αγαπημένη παρέα της μαϊμούς, της ελεφαντίνας, του ρινόκερου, ακόμη και του γκρινιάρη σκαντζόχοιρου, γίνεται ακόμα πιο χαρούμενη καθώς μπορούν πια να συνεννοούνται ξεκάθαρα μεταξύ τους. Εκείνοι θ’ ανακαλύψουν τον μοναχικό Φνιπ και θα του δείξουν τι θα πει φιλία, στοργή, προστασία αλλά και τη σημασία μιας μεγάλης, ζεστής αγκαλιάς. Όταν ο πατέρας τού Φνιπ κατεβαίνει στη Γη να δει τα αποτελέσματα της πρώτης «κατάκτησης» του γιου του, ο Φνιπ θα προσπαθήσει να του περάσει όσα έμαθε από τους νέους του φίλους, πριν να είναι αργά για τον πλανήτη μας.

Αξιοπρεπές επίπεδο computer animation με καλοσχεδιασμένους, συμπαθείς χαρακτήρες και επιρροές από διάφορες διασημότερες ταινίες του genre (από την «Εποχή των Παγετώνων» στο «Χόρτον» και το «Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι»), με πλοκή που, ενώ είναι ταιριαστά απλοϊκή για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, κρατά σωστές ισορροπίες μεταξύ του χιούμορ, της συγκίνησης, του «κινδύνου» (που ποτέ δεν κρατά αρκετή ώρα ώστε να τρομάξει τα μικρά παιδιά) και των αναπόφευκτων, αλλά καλά περασμένων μηνυμάτων και διδαγμάτων περί φιλίας και έκφρασης αγάπης και συναισθημάτων. Χωρίς να αποτελεί κάτι μελλοντικά αξιομνημόνευτο, πρόκειται για ένα αυθεντικά ψυχαγωγικό αποτέλεσμα συνολικά, το οποίο θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το (πολύ) νεότερο κινηματογραφικό κοινό χωρίς να «χαλαστεί» το ωριμότερο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν το διαβάζεις αυτό, τότε μάλλον δεν είσαι του σωστού ηλικιακού group της ταινίας! Αν έχεις παιδιά μεταξύ περίπου 4 – 9 ετών, τότε καλώς πράττεις να συνεχίζεις να το διαβάζεις, καθώς πρόκειται για μία πραγματικά διασκεδαστική ταινία animation, ιδανική πρόταση για οικογενειακή έξοδο προς τη μεγάλη οθόνη. Οι ενήλικοι μπορεί να την ξεχάσετε σχεδόν αμέσως, οι ανήλικοι όμως μάλλον θα τη θυμούνται για καιρό.


MORE REVIEWS

Η ΦΩΛΙΑ

Υπερφιλόδοξος entrepreneur ζητά από την οικογένειά του να μετακομίσουν στην πατρίδα του, την Αγγλία, για να κυνηγήσει μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία. Στα ξαφνικά, θα βρεθούν να κατοικούν σε εξοχική έπαυλη και υπεράνω των δυνατοτήτων τους, με την κρίση να τους πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα…

ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ

Έχοντας εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής του, ο Άμαντορ αιφνιδιάζει τους κατοίκους του χωριού του, βγαίνοντας από τη φυλακή πριν από την ώρα του. Επιστρέφοντας στο σπίτι της γηραιάς μητέρας του, θα αντιμετωπίσει μονάχα την ψυχρότητα αυτής της μικρής κοινωνίας που δεν θέλει να σχετίζεται με έναν εμπρηστή.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Χάνοντας τους γονείς της από επιδημία χολέρας, η δεκάχρονη Μέρι αφήνει την Ινδία της δεκαετίας του ’50, ώστε να ζήσει στην έπαυλη του θείου της, στο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας. Εκεί θ’ ανακαλύψει τα πολλά κρυμμένα μυστικά του σπιτιού και θα δώσει νέα πνοή στο «μαραμένο» περίγυρο της.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ

Δεκαπέντε χρόνια μετά τις σοβαρότατες απώλειες του Δευτέρου Παγκοσμίου, μια γυναίκα θα έρθει και πάλι αντιμέτωπη με το εφιαλτικό παρελθόν, όταν πιστέψει πως ο γείτονάς της είναι ο αξιωματικός των SS που την είχε κακοποιήσει βάναυσα λίγο πριν το τέλος του μεγάλου πολέμου.

ANTEBELLUM: Η ΕΚΛΕΚΤΗ

Οι ζωές μιας μαύρης σκλάβας σε βαμβακοφυτεία του Νότου στον 19ο αιώνα και μιας μαύρης κοινωνιολόγου και διακεκριμένης συγγραφέως στο παρόν πρόκειται να συναντηθούν με έναν (ελαφρώς) αναπάντεχο τρόπο.

MR KLEIN

MR KLEIN

Καλό εξωγήινο γίνεται φιλαράκι με ζωάκια στη ζούγκλα της Αφρικής, πριν έρθει ο κακός μπαμπάς του. Αν έχετε κορονοϊό, στείλτε ίνμποξ.