FreeCinema

Follow us

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΠΙΤΙ (2015)

(HOME)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τιμ Τζόνσον
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ένας γκαφατζής και μοναχικός εξωγήινος αναγκάζεται να φύγει από τη φυλή του που κατοικεί ήδη στη Γη και «προσγειώνεται» στη ζωή ενός ριψοκίνδυνου κοριτσιού. Το… αταίριαστο ζευγάρι θα βοηθήσει ο ένας τον άλλο και θα βρουν την αληθινή σημασία της φιλίας και της οικογένειας.

Ο Ωχ είναι ο παρίας της κοινωνίας των Μπουβ. Ενθουσιώδης και πάντα πρόθυμος να συμμετέχει στα κοινά, μόνο που συνήθως καταλήγει να κάνει ζημιές και να περιθωριοποιείται ακόμα περισσότερο, την ώρα που οι Μπουβ απειλούνται άμεσα από τους μακροχρόνιους εχθρούς τους, τους Γκοργκ (κίνδυνος για τον οποίο ευθύνεται εν μέρει και άθελά του ο Ωχ). Η «αυτοεξορία» τού Ωχ θα καθοριστεί από νωρίς μέσα από τη γνωριμία του με τη δυναμική Τιπ, η οποία λατρεύει την περιπέτεια, τη μουσική και τη γάτα της ονόματι… Γουρούνι, όμως μισεί τους Μπουβ κι έχει έναν σκοπό: να ξαναβρεί τη μητέρα της, με την οποία χωρίστηκαν απότομα όταν οι Μπουβ εισέβαλαν στην Γη (κυνηγημένοι από τους Γκοργκ). Η αρχική αντιπάθειά της απέναντι στον Ωχ σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε αληθινή φιλία και οι δυο μοναχικοί ήρωες θα βοηθήσουν αλλήλους και θα καταλάβουν πραγματικά τι σημαίνει «σπίτι».

Η αλήθεια είναι πως, παρά κάποιες τεράστιες εμπορικές επιτυχίες («Shrek», «Μαδαγασκάρη») και άλλες αξιόλογες κι επιτυχημένες ταινίες animation («Kung Fu Panda», «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας»), η DreamWorks δεν κατάφερε ποτέ αληθινά να φτάσει τα επίπεδα «μαγείας» studios όπως η Disney, η Pixar, τα ιαπωνικά Ghibli αλλά και η βρετανική Aardman (με την οποία η DreamWorks είχε μια βραχύβια συνεργασία πριν το συμβόλαιό τους ακυρωθεί λόγω «καλλιτεχνικών διαφορών»…). Οι ταινίες της είναι απόλυτα ψυχαγωγικές, έχουν δράση και «χαβαλέ», όμως φαντάζουν πιο «fast-food» από τα προαναφερθέντα (ίσως με μοναδική εξαίρεση το πρώτο «Shrek», το οποίο ανήκει σε σαφώς ανώτερη κατηγορία). Έτσι κι εδώ, με την πιο πρόσφατή της ταινία, κερδίζει στα σημεία αλλά χάνει στην πιθανή υστεροφημία.

Το «Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι» έχει ρυθμό, καρδιά, χιούμορ, πολλά και έντονα χρώματα, αστείες φάτσες, συνεχή δράση με το απαραίτητο σασπένς, «μηνύματα» για το νεαρό της κοινό και διάσημες φωνές στους βασικούς ρόλους (Τζιμ Πάρσονς, Ριάνα, Τζένιφερ Λόπεζ, Στιβ Μάρτιν), που δυστυχώς δεν θα ακούσουν οι θεατές τής αποκλειστικά μεταγλωττισμένης εκδοχής που προβάλλεται στην Ελλάδα. Ωστόσο… κάτι λείπει ή / και κάτι είναι υπερβολικά πολύ. Οι αστείες εξωγήινες φάτσες δεν είναι τόσο αστείες όσο, για παράδειγμα, τα Minions, το χιούμορ δεν κυλά τόσο αβίαστα όσο, ας πούμε, στο «Σον το Πρόβατο: Η Ταινία», η καρδιά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο κάτι σαν το «Ψάχνοντας τον Νέμο». Από την άλλη, η δράση είναι περισσότερο φασαριόζικη παρά ενδιαφέρουσα και τα «μηνύματα» περί φιλίας, συγχώρεσης και ανεκτικότητας ευπρόσδεκτα αλλά όχι ιδιαίτερα ευφάνταστα.

Όσο για το «κόλπο» (ίσως το μοναδικό για να τραβήξουν την προσοχή εφήβων κι ενηλίκων, άντε μαζί με τη φωνή της Ριάνα ως Τιπ) τού να έχουν τον Τζιμ Πάρσονς, ευρύτερα γνωστού ως Σέλντον Κούπερ από το τηλεοπτικό «The Big Bang Theory» ως φωνή τού Ωχ, αυτό μάλλον «ξεφουσκώνει» γρήγορα, καθώς ο Πάρσονς βρίσκεται εδώ λίγο-πολύ να επαναλαμβάνει τον – μοναδικό ως τώρα – ρόλο που τον έκανε διάσημο, μόνο που αυτή τη φορά, αντί να φορά πολύχρωμα geeky t-shirts, δανείζει τη φωνή του σε έναν… πολύχρωμο εξωγήινο.

Όλα καλά με την DreamWorks και με το «Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι»: η εμπορική επιτυχία είναι ήδη εξασφαλισμένη και πολλά παιδάκια ανά τον κόσμο θα φύγουν από το σινεμά ευχαριστημένα και με πολλά χρώματα «κολλημένα» στους αμφιβληστροειδείς τους για ώρες μετά. Λίγο περισσότερη φαντασία και μεράκι χρειάζεται και, πού θα πάει, θα τον επαναλάβει τον θρίαμβο του «Shrek» κάποια στιγμή – μόνο που εκείνη η στιγμή δεν είναι αυτή η κατά τα άλλα συμπαθέστατη ταινιούλα…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σίγουρα, αν είσαι κάτω των 12 ετών ή από εκείνους που πάνε σε ταινίες κινουμένων σχεδίων μόνο και μόνο για να ακούσουν διάσημους stars (αλλά όχι στην Ελλάδα!) να δανείζουν τις φωνές τους. Πάντως το «Σον το Πρόβατο: Η Ταινία» παίζεται ακόμα στις αίθουσες – λέμε τώρα…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ένα κακάσχημο εξωγήινο γίνεται φίλος με γήινο κοριτσάκι, αλλά θα έρθουν κι άλλα εξωγήινα που είναι πιο κακά και… ας ερχόταν και η Αστυνομία μια μέρα για όλα αυτά τα παιδικά που βγάζουν, ήμαρτον!