FreeCinema

Follow us

ΠΝΕΥΜΑ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ (2022)

(FINNICK)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντένις Τσερνόβ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Όταν η 13χρονη Κριστίν μετακομίσει με τους γονείς της σ’ ένα καινούριο σπίτι, σύντομα θα αντιληφθεί πως εκτός από τους ίδιους, το σπίτι κατοικείται κι από ένα άτακτο πνεύμα που θέλει να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, (έστω) μέχρι τη στιγμή που Κριστίν και Φίνικ θα γίνουν φίλοι!

Συμπαθητικό animation για κοινό μικρότερης ηλικίας, το «Πνεύμα από Σπίτι» αποτελεί σίγουρα την πιο τίμια επιλογή για τα παιδιά που έχει φτάσει στις αίθουσες τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένου ότι ακόμα προσπαθούμε να… ξεχάσουμε τον «Ντογκτανιάν» και την παρέα του! Τουλάχιστον, η ταινία του Ντένις Τσερνόβ διαθέτει και μερικά Easter eggs για τους ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι θα βρουν την απόπειρα του δημιουργού να μας κλείσει το μάτι «σινεφιλικά» αρκούντως… γλυκούλα.

Κάθε σπίτι κατοικείται από τα φινς. Τα φινς είναι μικρά, χνουδωτά πλασματάκια τα οποία φροντίζουν και περιποιούνται όχι μόνο το σπιτικό, αλλά και τους ανθρώπους που ζουν μέσα σ’ αυτό. Βέβαια, δεν είναι όλα τα φινς έτσι. Συγκεκριμένα, υπάρχει και ο Φίνικ, ο οποίος είναι σκανταλιάρης και μεγάλος φαρσέρ, με αποτέλεσμα στο σπίτι του να μη μπορεί να στεριώσει καμία οικογένεια. Σύντομα, ο Φίνικ θα βρει το μάστορά του, όταν στο ετοιμόρροπο σχεδόν σπίτι του θα καταφθάσει μια χαρούμενη, τριμελής οικογένεια. Οι προσπάθειες διωγμού της θ’ αποβούν άκαρπες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η με έφεση στην εξιχνίαση υποθέσεων κόρη της οικογένειας, Κριστίν, θα βάλει στόχο να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τα όσα περίεργα συμβαίνουν εντός της οικίας της. Σύντομα, Φίνικ και Κριστίν θα βρεθούν να «πολεμούν» μαζί το έγκλημα στην μικρή πόλη όπου ζουν, όταν ένας αόρατος εχθρός αρχίζει να σκορπά τον πανικό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής.

Το φιλμ δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από μια προβλέψιμη αφηγηματική παντιέρα σε επίπεδο περιεχομένου, αν και πρέπει να δώσουμε στον Τσερνόβ τα εύσημα για τη μικρή πρωτοτυπία σε ό,τι αφορά το κομμάτι της… ταινίας μέσα στην ταινία. Τι εννοούμε μ’ αυτό; Οι γονείς της Κριστίν εργάζονται ως βοηθητικοί ηθοποιοί σε διάφορα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά sets, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μετακινούνται διαρκώς προκειμένου να δουλεύουν. Έχει, λοιπόν, ένα κάποιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι εδώ βλέπουμε ένα τηλεοπτικό σκηνικό, γύρω από το οποίο στήνεται η υπόθεση του αόρατου εχθρού που η Κριστίν και ο Φίνικ καλούνται ν’ αποκαλύψουν πριν να είναι αργά. Από το πουθενά, η αυτοαναφορικότητα τούτης της ταινίας αποτελεί και την καλύτερή της στιγμή.

Μερικά ακόμη στοιχεία που θ’ αναγνωρίσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές είναι αναφορές σε γνωστούς χαρακτήρες του σινεμά, όπως ο Νοσφεράτου ή ο Τζόκερ του Χοακίν Φίνιξ (!), με την (αντικειμενικά) πιο αξιομνημόνευτη σκηνή της ταινίας ν’ αποτελεί πιστή αναπαράσταση της κλασικής (πλέον) σκηνής του Φίνιξ μπροστά στον φωτισμένο καθρέφτη. Γι’ αυτές και μόνο τις στιγμές (που θα εκτιμήσουν οι γνώστες), το «Πνεύμα από Σπίτι» ενδείκνυται για 85 υποφερτά λεπτά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εντάξει, έχουμε δει και χειρότερα κατά καιρούς, συνεπώς τούτη η εβδομάδα αποτελεί μια καλή αφορμή, αν θέλετε να περάσετε μια βόλτα από κάποια αίθουσα με τα μικρά σας, για να δείτε το «Πνεύμα από Σπίτι». Έχει τίμιο χιούμορ, πολλά χρωματιστά τερατάκια και μια στρωτή υπόθεση που εξυπηρετεί την αφήγηση. Ειλικρινά, δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο.


MORE REVIEWS

BONES AND ALL

Στην Αμερική του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ένα κορίτσι που αρέσκεται στο να τρώει ανθρώπινη σάρκα παίρνει τους δρόμους σε αναζήτηση της «χαμένης» μητέρας της και κάποιας πιθανής εξήγησης για την κατάσταση που βιώνει. Στη μοναχική της πορεία, θα βρεθεί η στιγμή που θα… οσμιστεί την παρουσία ενός αγοριού με το οποίο μοιράζεται το ίδιο «μυστικό».

ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητική αποστολή ανακαλύπτει «μαγικό» φυτό, του οποίου οι καρποί χαρίζουν δύναμη ενέργειας ωφέλιμη για την καθημερινότητα της κοινωνίας των Αβαλονιανών. Όταν οι καλλιέργειες του φυτού προσβάλλονται από μυστηριώδη «ιό», μονάχα τα έγκατα της γης μπορούν να δώσουν μια αποτελεσματική απάντηση σχετικά με τον επερχόμενο κίνδυνο.

ΠΙΝΟΚΙΟ ΤΟΥ ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ

Ο Τζεπέτο έχει χάσει το παιδί του, φτιάχνει μια ξύλινη μαριονέτα αγοριού και… εντάξει, τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε ήδη, μη σας πω κι από το 1940 (τουλάχιστον)!

THE FABELMANS

Από «μπαγκάζι» του πατέρα του μέχρι «υποχρέωση» ανατροφής από τη μητέρα του, ο μικρός Σάμι βρίσκει το ιδανικό καταφύγιο στη φαντασία της κινηματογραφικής εμπειρίας και προσπαθεί να γίνει μέρος αυτού του (καλύτερου) «κόσμου».

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2022

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, είναι και πάλι εδώ και γιορτάζει τα 35α γενέθλιά του! Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί από την Πέμπτη 24/11 μέχρι την Τετάρτη 30/11 στους αθηναϊκούς κινηματογράφους ΕΛΛΗ και ΑΝΔΟΡΑ.