FreeCinema

Follow us

ΠΝΕΥΜΑ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ (2022)

(FINNICK)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντένις Τσερνόβ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Όταν η 13χρονη Κριστίν μετακομίσει με τους γονείς της σ’ ένα καινούριο σπίτι, σύντομα θα αντιληφθεί πως εκτός από τους ίδιους, το σπίτι κατοικείται κι από ένα άτακτο πνεύμα που θέλει να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, (έστω) μέχρι τη στιγμή που Κριστίν και Φίνικ θα γίνουν φίλοι!

Συμπαθητικό animation για κοινό μικρότερης ηλικίας, το «Πνεύμα από Σπίτι» αποτελεί σίγουρα την πιο τίμια επιλογή για τα παιδιά που έχει φτάσει στις αίθουσες τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένου ότι ακόμα προσπαθούμε να… ξεχάσουμε τον «Ντογκτανιάν» και την παρέα του! Τουλάχιστον, η ταινία του Ντένις Τσερνόβ διαθέτει και μερικά Easter eggs για τους ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι θα βρουν την απόπειρα του δημιουργού να μας κλείσει το μάτι «σινεφιλικά» αρκούντως… γλυκούλα.

Κάθε σπίτι κατοικείται από τα φινς. Τα φινς είναι μικρά, χνουδωτά πλασματάκια τα οποία φροντίζουν και περιποιούνται όχι μόνο το σπιτικό, αλλά και τους ανθρώπους που ζουν μέσα σ’ αυτό. Βέβαια, δεν είναι όλα τα φινς έτσι. Συγκεκριμένα, υπάρχει και ο Φίνικ, ο οποίος είναι σκανταλιάρης και μεγάλος φαρσέρ, με αποτέλεσμα στο σπίτι του να μη μπορεί να στεριώσει καμία οικογένεια. Σύντομα, ο Φίνικ θα βρει το μάστορά του, όταν στο ετοιμόρροπο σχεδόν σπίτι του θα καταφθάσει μια χαρούμενη, τριμελής οικογένεια. Οι προσπάθειες διωγμού της θ’ αποβούν άκαρπες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η με έφεση στην εξιχνίαση υποθέσεων κόρη της οικογένειας, Κριστίν, θα βάλει στόχο να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τα όσα περίεργα συμβαίνουν εντός της οικίας της. Σύντομα, Φίνικ και Κριστίν θα βρεθούν να «πολεμούν» μαζί το έγκλημα στην μικρή πόλη όπου ζουν, όταν ένας αόρατος εχθρός αρχίζει να σκορπά τον πανικό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής.

Το φιλμ δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από μια προβλέψιμη αφηγηματική παντιέρα σε επίπεδο περιεχομένου, αν και πρέπει να δώσουμε στον Τσερνόβ τα εύσημα για τη μικρή πρωτοτυπία σε ό,τι αφορά το κομμάτι της… ταινίας μέσα στην ταινία. Τι εννοούμε μ’ αυτό; Οι γονείς της Κριστίν εργάζονται ως βοηθητικοί ηθοποιοί σε διάφορα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά sets, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μετακινούνται διαρκώς προκειμένου να δουλεύουν. Έχει, λοιπόν, ένα κάποιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι εδώ βλέπουμε ένα τηλεοπτικό σκηνικό, γύρω από το οποίο στήνεται η υπόθεση του αόρατου εχθρού που η Κριστίν και ο Φίνικ καλούνται ν’ αποκαλύψουν πριν να είναι αργά. Από το πουθενά, η αυτοαναφορικότητα τούτης της ταινίας αποτελεί και την καλύτερή της στιγμή.

Μερικά ακόμη στοιχεία που θ’ αναγνωρίσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές είναι αναφορές σε γνωστούς χαρακτήρες του σινεμά, όπως ο Νοσφεράτου ή ο Τζόκερ του Χοακίν Φίνιξ (!), με την (αντικειμενικά) πιο αξιομνημόνευτη σκηνή της ταινίας ν’ αποτελεί πιστή αναπαράσταση της κλασικής (πλέον) σκηνής του Φίνιξ μπροστά στον φωτισμένο καθρέφτη. Γι’ αυτές και μόνο τις στιγμές (που θα εκτιμήσουν οι γνώστες), το «Πνεύμα από Σπίτι» ενδείκνυται για 85 υποφερτά λεπτά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εντάξει, έχουμε δει και χειρότερα κατά καιρούς, συνεπώς τούτη η εβδομάδα αποτελεί μια καλή αφορμή, αν θέλετε να περάσετε μια βόλτα από κάποια αίθουσα με τα μικρά σας, για να δείτε το «Πνεύμα από Σπίτι». Έχει τίμιο χιούμορ, πολλά χρωματιστά τερατάκια και μια στρωτή υπόθεση που εξυπηρετεί την αφήγηση. Ειλικρινά, δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο.


MORE REVIEWS

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ

«Εδώ και αρκετό καιρό, ξέρω ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω όταν γίνω πενήντα χρονών. Θα ήθελα να κλείσω έναν ξεχασμένο λογαριασμό ερωτικού ενδιαφέροντος με τη νεότητά μου.»

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΑΤΟΜΟ

Η Σάσα, θυγατέρα οικογένειας βρικολάκων, από μικρή είχε ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο επρόκειτο ν’ αναζητά την τροφή της (σκοτώνοντας ανθρώπους) στο μέλλον. Μεγαλώνοντας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κόντρα με τους δικούς της γι’ αυτό, όμως, η γνωριμία της μ’ ένα αυτοκτονικό νεαρό αγόρι εμφανίζει ξαφνικά θετικές προοπτικές.

ΜΝΗΜΗ

Κοινωνική λειτουργός που κουβαλά σοβαρά τραύματα από το παρελθόν συνδέεται με ανοϊκό συνομήλικό της άνδρα, τον οποίο ενδεχομένως να γνώριζε από παλιά. Η μνήμη, όμως, παίζει παράξενα παιχνίδια.

ΑΔΑΜ

Ανύπαντρη έγκυος γυναίκα βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι χήρας μάνας με μικρή κόρη. Στο Μαρόκο, όμως, αμφότερες οι συνθήκες είτε είναι διόλου αποδεκτές, είτε δέχονται ισχυρές πιέσεις ώστε να διαφοροποιηθούν.

Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Παρίσι, 7 Μαΐου 1995. Ο Ζακ Σιράκ εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλίας. Η σύζυγος του, Μπερναντέτ, ονειρεύεται σπουδαία καριέρα πλάι του ως η Πρώτη Κυρία της χώρας, πλην όμως, τόσο ο άντρας της όσο και οι συμβουλάτορες του δεν έχουν καθόλου σε εκτίμηση το πολιτικό της ένστικτο.