FreeCinema

Follow us

Ο ΝΤΟΓΚΤΑΝΙΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ (2021)

(D'ARTACÁN Y LOS TRES MOSQUEPERROS)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τόνι Γκαρσία
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 84'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ο Ντογκτανιάν είναι ένας σκύλος μ’ ένα μεγάλο όνειρο: να πάει στο Παρίσι και να γίνει μέλος της βασιλικής φρουράς των Τριών Σωματοφυλάκων. Όταν το όνειρό του γίνει πραγματικότητα, θα καταλάβει ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

Βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», το φιλμ του Τόνι Γκαρσία επιχειρεί να επανασυστήσει στο μικρό ηλικιακά κοινό ένα ισπανικό τηλεοπτικό animation των αρχών της δεκαετίας του ’80, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην… Ιαπωνία (έφερε και τον ανάλογο, παραδοσιακό σχεδιασμό των κινουμένων σχεδίων, άλλωστε) με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, κάνοντας εμάς, τους… λίγο πιο μεγάλους, ν’ αναρωτιόμαστε… γιατί στον κόρακα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Ο Ντογκτανιάν (μιλάμε για φαντασία, όχι αστεία) αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι προκειμένου να ενταχθεί στην ομάδα των σωματοφυλάκων του βασιλιά, ελπίζοντας παράλληλα ότι θα μπορέσει να «καθαρίσει» και το όνομα του πατέρα του, ο οποίος πριν πολλά χρόνια αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την βασιλική φρουρά, εξαιτίας μιας πλεκτάνης που είχε στηθεί σε βάρος του. Ο Ντογκτανιάν θα γίνει σύντομα φίλος με τους τρεις καλύτερους σωματοφύλακες του βασιλιά, τον Άθω, τον Πόρθο και τον Άραμη, και θα προσπαθήσουν να σώσουν το βασίλειο από τα σατανικά σχέδια του Καρδινάλιου Ρισελιέ, ο οποίος προσβλέπει σ’ έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, ώστε να ικανοποιήσει τα δικά του, δόλια συμφέροντα.

Θα ήταν συνετό ν’ αναζητήσετε για τα παιδιά σας το original animation που παιζόταν πριν κάμποσα χρόνια στην ελληνική τηλεόραση, αν μη τι άλλο γιατί και καλύτερο είναι στο σχεδιαστικό του κομμάτι και μια παραπάνω γοητεία διαθέτει λόγω… «βιντατζιάς». Τούτο εδώ το καινούργιο, ας πούμε, διαθέτει την γοητεία μιας πατημένης τσίχλας στο πεζοδρόμιο, όλα «στρογγυλεμένα» κι αστραφτερά, καμία λεπτομέρεια πουθενά, κανένα βάθος, ξεθωριασμένα χρώματα που «ταιριάζουν» με την εκτρωματική 3D animation φύση των σημερινών «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» κινουμένων σχεδίων, όπου τα πάντα δείχνουν να είναι φτιαγμένα μ’ έναν τρόπο που φωνάζει «μαζική κατανάλωση» (και μόνο).

Σε επίπεδο ιστορίας ξέρεις τι να περιμένεις και κατά έναν μυστήριο τρόπο όντως δουλεύει η απόδοση των σωματοφυλάκων ως… σωματοσκυλάκων στις μικρότερες ηλικίες (μη σου πω και τις προσχολικές…), όμως, αυτό ίσχυε περισσότερο για την παλιά τηλεοπτική σειρά και όχι αυτόν εδώ τον αχταρμά, ο οποίος χρησιμοποιεί ως αποκορύφωμα έναν σκυλοκαβγά / γατοκαβγά στη θάλασσα, όπου οριακά καταλαβαίνεις ποιος τσακώνεται με ποιον, διότι… παιδιά δεν βλέπουμε τίποτα, όλα έχουν το ίδιο χρώμα! Το background, η θάλασσα, ο ουρανός, όλα!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για τις πολύ, πολύ (πολύ, όμως) μικρές ηλικίες, ο «Ντογκτανιάν» θα είναι ένα ακόμη animation που θα περάσει και δεν θ’ ακουμπήσει. Κρίμα στο χρόνο σου, να πας με το παιδί και να δείτε αυτό το πράγμα στα σινεμά. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να φέρνουμε για εσωτερική κατανάλωση την όποια αηδία που κυκλοφορεί εκεί έξω, νισάφι πια!


MORE REVIEWS

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Δέκα νεαρά παιδιά το σκάνε από τα σπίτια τους και δίχως καμία επικοινωνία με γονείς ή τον έξω κόσμο, περνούν μερικές ανέμελες μέρες σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Πόσο θ’ αντέξουν μεταξύ τους αυτή την «ουτοπική» φυγή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα ίχνη τους από τους ενήλικες;

ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Στη Μαδρίτη του σήμερα, μια σειρά από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων συναντιούνται υπό τη φρικτή συνθήκη των εξώσεων από κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ιταλός αριστοκράτης του 19ου αιώνα με ζωή χλιδής, γυναίκα και ερωμένη, κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η σύζυγός του διαθέτει εραστή. Μία εγκυμοσύνη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Μεσίτης παρουσιάζει σε παντρεμένο ζευγάρι - πιθανούς αγοραστές το υπόγειο «μυστικό» μιας ονειρεμένης κατοικίας στα προάστεια: έναν αγωγό που τους δίνει πρόσβαση σε κάτι το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τη ζωή τους και καταλήγει… ξανά στο ίδιο σπίτι! Αλλά έχοντας κάνει κι ένα άλμα δώδεκα ωρών μπροστά στο χρόνο!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ

Ο Ματιέ, ένας σαρανταπεντάρης επικεφαλής της Alliance Française, βρίσκεται με μετάθεση στο παγωμένο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, υπεύθυνος για τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ρωσίας. Μετά από μία παράσταση μπαλέτου με ομοερωτικά στοιχεία, την οποία διοργανώνει, αλλά και τη γνωριμία του με μια Ρωσίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον έχουν στο στόχαστρο και σύντομα βρίσκεται κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία.