FreeCinema

Follow us

ΑΓΝΩΣΤΟΙ (2016)

(COMPLETE UNKNOWN)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζόσουα Μάρστον
  • ΚΑΣΤ: Ρέιτσελ Βάις, Μάικλ Σάνον, Αζίτα Γκανιζάντα, Κάθι Μπέιτς, Ντάνι Γκλάβερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Μετά από 15 χρόνια, ο Τομ συναντά τυχαία (;) την παλιά του ερωμένη. Εκείνος είναι πια παντρεμένος και εκείνη συστήνεται με άλλο όνομα. Η νύχτα που θα ακολουθήσει θα είναι γεμάτη απορίες και απαντήσεις.

Τι έχουν απογίνει οι άνθρωποι που έχουν περάσει από τη ζωή μας; Άλλοι συνεχίζουν να υπάρχουν, άλλοι έχουν εξαφανιστεί, για άλλους δε μας νοιάζει ή δε θέλουμε καν να ξέρουμε, για άλλους έχουμε την περιέργεια: «Τι να κάνει τώρα;». Για την Άλις αυτή η ανάγκη εξακολουθεί να είναι ισχυρή ακόμη και 15 χρόνια μετά τον χωρισμό της απ’ τον Τομ. Η ζωή τους έχει αλλάξει, πια. Εκείνος είναι παντρεμένος και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη σταθερότητα της καθημερινότητάς του από την οποία δεν είναι ιδιαίτερα διατεθειμένος να ξεφύγει και στη δυνατότητα να αλλάξει κάτι, συνοδεύοντας τη γυναίκα του σε μια επαγγελματική ευκαιρία που βρίσκεται κάπου αλλού.

Για την Άλις τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Έχει κάνει πολλές, διαδοχικές αλλαγές. Έχει αλλάξει χώρες, επαγγέλματα, ακόμη και ονόματα. Και τόσα χρόνια μετά, εμφανίζεται ξαφνικά στο party γενεθλίων τού Τομ, συνοδεύοντας έναν φίλο του που μόλις γνώρισε. Κανείς από τους υπόλοιπους δεν την ξέρει. Ακόμη κι ο Τομ έχει κάποιες αμφιβολίες, που σύντομα διαλύονται όταν την αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως. Όταν ήταν μαζί, το όνομά της ήταν Τζένι. Μετά έγινε Κονσουέλο, αργότερα Άλις. Ταξίδεψε ως βιολόγος στην Τανζανία, ως βοηθός ταχυδακτυλουργού στην Κίνα, στα επείγοντα νοσοκομείου. Οι ιστορίες της είναι πολύ εξωτικές για να είναι αληθοφανείς και θα αμφισβητηθούν και από τους υπόλοιπους καλεσμένους τού party, που – αν και σε ένταση – μεταφέρονται για τη συνέχεια της βραδιάς σε ένα club.

Από εκεί και πέρα θα αρχίσει μια μακριά νυχτερινή βόλτα και ένας ατέλειωτος διάλογος του τύπου «τι έκανες, γιατί το έκανες, πού ήσουν, ποια είσαι κ.λπ.», η οποία διακόπτεται μόνο από ένα σύντομο περιστατικό με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι (με την Κάθι Μπέιτς και τον Ντάνι Γκλάβερ σε μικρότερους και λιγότερο σημαντικούς απ’ ό,τι περιμένεις ρόλους). Αν νομίζεις ότι είναι πληκτικό το να ακούς για ώρα ένα πρώην ζευγάρι να συζητά με γενικότητες για τη ζωή του, κατά τη διάρκεια και μετά τη σχέση, έχεις δίκιο. Ειδικά όταν ο διάλογος μοιάζει να κάνει κύκλους και να μην οδηγεί πουθενά, ούτε να εξελίσσει ιδιαίτερα τους χαρακτήρες, παρά να δείχνει την αντίθεσή τους. Με ματιές και χρωματισμούς φωνής που γνωρίζει πολύ καλά να χρησιμοποιεί γοητευτικά, η Ρέιτσελ Βάις παίζει μια ηρωίδα που μοιάζει ενδιαφέρουσα, αλλά τελικά δε δικαιολογεί τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργεί η α λα ερωτικό θρίλερ έναρξη, η οποία ξεφουσκώνει γρήγορα. Απέναντί της, ο Μάικλ Σάνον, συνήθως αγριωπός και επιθετικός στους ρόλους του, εδώ είναι κυρίως σιωπηλός και σαστισμένος.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Οι διάλογοι «- Είπες εσύ… – Όχι έκανες εσύ…» των χωρισμένων ζευγαριών μπορεί να είναι απολαυστικοί ακόμη κι όταν λόγια και πράξεις γδέρνουν ή κυρίως τότε. Οι «Άγνωστοι» αυτής της ταινίας θα παραμείνουν αρκετά άγνωστοι. Και δε θα σε νοιάζει κιόλας.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.