FreeCinema

Follow us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ (2016)

(ANTHROPOID)

  • ΕΙΔΟΣ: Ιστορικό Πολεμικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σον Έλις
  • ΚΑΣΤ: Κίλιαν Μέρφι, Τζέιμι Ντόρναν, Σαρλότ Λε Μπον, Άννα Γκεϊσλέροβα, Τόμπι Τζόουνς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Δύο εξόριστοι Τσέχοι, ο Γιαν και ο Γιόζεφ, επιστρέφουν στη χώρα τους με σκοπό να βάλουν σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο της δολοφονίας του Γερμανού διοικητή των SS και εμπνευστή του σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων.

Στα ιστορικά δράματα, όπως σε αυτή την ιστορία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που σκηνοθέτησε ο Σον Έλις, υπάρχει ένα βασικό δίλημμα: κρατάμε την ιστορική ακρίβεια ή επιλέγουμε το χτίσιμο μιας συναρπαστικής ιστορίας; Σε αυτήν εδώ την περίπτωση, ο Έλις προτίμησε το πρώτο, με αποτέλεσμα μια ταινία που κατά γενική ομολογία είναι ιστορικά συνεπής. Ωστόσο, οι παράγοντες θέαμα, δράση, συγκίνηση παραλείφθηκαν. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να φτάσει κανείς στο σημείο που έφτασαν ταινίες όπως τα «Άδωξη Μπάσταρδοι» (2009) και «Επιχείρηση Βαλκυρία» (2008), οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούν δάφνες ιστορικής ακρίβειας. Η συγκίνηση και το ενδιαφέρον για την ιστορία και τους χαρακτήρες, όμως, δεν χτίζεται κινηματογραφώντας κατά γράμμα ιστορικά περιστατικά.

Ο Έλις είχε στα χέρια του μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία: μια επιχείρηση αντίστασης σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Δίνοντας προτεραιότητα στη συνέπεια, όμως, χάνει το ενδιαφέρον του θεατή. Ο Γιαν και ο Γιόζεφ εμφανίζονται από την αρχή της ταινίας να πέφτουν με αλεξίπτωτο στην Τσεχοσλοβακία, έχοντας εντολές να πραγματοποιήσουν το σχέδιο που τους έχει αναθέσει η εξόριστη κυβέρνηση που βρίσκεται στο Λονδίνο. Σκοπός τους είναι να δολοφονήσουν τον Ναζί διοικητή, πλέον, της πατρίδας τους, Ράινχαρντ Χάιντριχ, από τα σκληρότερα στελέχη του Χίτλερ. Από την πρώτη στιγμή, θα αντιμετωπίσουν ανθρώπους που λειτουργούν ως πληροφοριοδότες των Γερμανών, προκειμένου να επιβιώσουν. Ο Γιαν και ο Γιόζεφ έχουν διαφορετικές αντιδράσεις απέναντί τους: o ένας είναι σταθερός και επίμονος, ο άλλος διστακτικός, κάτι που θα χαρακτηρίσει και την πορεία της επιχείρησης.

Οι δύο άνδρες βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι μιας οικογένειας, κάνουν επαφές με πρόσωπα της αντίστασης και σχεδιάζουν το χτύπημα, ενώ παράλληλα ερωτεύονται τις κοπέλες που εμφανίζονται δίπλα τους για να τους καλύψουν. Όλα αυτά γίνονται αργά, χωρίς ξεχωριστό ενδιαφέρον ή ένταση. Ακόμη και η σκηνή της επίθεσης κατά του Χάιντριχ είναι σχετικά άτεχνη, λες και ο Έλις προσπαθούσε να μεταφέρει το κλίμα της οργανωτικής αποτυχίας των αντιστασιακών, που όντως ίσχυε.

Το παράδοξο είναι ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά η ταινία δείχνει να αποκτά ζωή και κινητικότητα, όταν οι συμμετέχοντες στην επίθεση κρύβονται σε μια εκκλησία, όπου ακολουθεί μια μακρά και εξαιρετικά άνιση μάχη με προκαθορισμένη έκβαση. Όλο αυτό το τρίτο μέρος είναι πραγματικά πολύ καλό, πέρα από την αναπαράσταση των γεγονότων και με κινηματογραφικούς όρους. Πρέπει, όμως, να έχεις μεγάλη υπομονή ώστε να περάσεις περισσότερο από μία ώρα πλήξης και προετοιμασίας για να καταλήξεις σε κάτι που θα σε αποζημιώσει. Ερμηνευτικά, ο Κίλιαν Μέρφι στέκεται καλύτερα, αν και μάλλον όχι στο επίπεδο των δυνατοτήτων του, ενώ ο Τζέιμι Ντόρναν είναι αρκετά ξύλινος. Και οι δύο υιοθετούν μια βρετανοτσέχικη προφορά που ακούγεται ελάχιστα δουλεμένη και καθόλου πειστική.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν σ’ αρέσουν οι ιστορίες αντίστασης και αν έχεις μεγάλη υπομονή, θα σε… ανακουφίσει το τρίτο μέρος της «Επιχείρησης Ανθρωποειδές», όπου η κινηματογράφηση παίρνει φωτιά. Μην περιμένεις, όμως, μεγάλο θέαμα και πολλή ένταση.


MORE REVIEWS

SPIDER-MAN: ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΡΑΧΝΟ-ΣΥΜΠΑΝ

Η Γκουέν Στέισι και ο Μάιλς Μοράλες εισέρχονται σ’ ένα σπαϊντερμανο-verse με άπειρες «εναλλακτικές» versions του ηρωικού alter ego τους και παλεύουν με «κάτι» κακό (αν όχι τις… κατσάδες από τα σπίτια τους!).

Ο ΜΕΓΑΛΟΔΟΝΤΑΣ

Ο Πολ ταξιδεύει με την οικογένειά του στο Μεξικό, με απώτερο σκοπό την επιθεώρηση και αδειοδότηση (ή όχι) της λειτουργίας μιας εξέδρας πετρελαίου που είχε βοηθήσει να στηθεί στο παρελθόν. Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης, με τους ντόπιους που έχουν απομείνει να πιστεύουν στην ύπαρξη ενός μυθικού μεγαλόδοντα, ο οποίο μοιάζει να επιζητά μια ύστατη θυσία για την οικολογική καταστροφή του ωκεανού.

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ

Επιτυχημένη ηθοποιός του θεάτρου μισεί θανάσιμα τον επίσης επιτυχημένο συγγραφέα αδελφό της και τούμπαλιν. Το πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα των γονιών τους, ίσως μπορέσει ν’ ανοίξει το παράθυρο της επανασύνδεσης. Εκείνοι, όμως, μισιούνται. Σταθερά.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΟΥ

Στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30, πτωχή πλην τίμια ηθοποιός κατηγορείται για τον φόνο μεγαλοπαραγωγού. Η καλύτερή της φίλη, μία άνεργη δικηγόρος, θα αναλάβει την υπεράσπισή της, βασιζόμενη στο σενάριο της άμυνας απέναντι σε βίαιη απόπειρα κακοποίησης. Ο Τύπος θα μετατρέψει την κατηγορούμενη σε star και σύμβολο φεμινισμού, όμως, είμαστε σίγουροι πως η αλήθεια θα λάμψει;

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ

Η Ζόε, μία ντοκιμαντερίστρια που ζει στο Λονδίνο, αποφασίζει να βουτήξει στα βαθιά νερά των συνοικεσίων που διέπουν την πακιστανική κοινότητα, με σκοπό να κινηματογραφήσει αυτό το «ταξίδι». Αρωγός και κεντρικό πρόσωπο σε τούτη την προσπάθεια θα σταθεί ο καλύτερός της φίλος, Καζ, ο οποίος έχει έναν τέτοιο γάμο στα σκαριά.