FreeCinema

Follow us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ (2016)

(ANTHROPOID)

  • ΕΙΔΟΣ: Ιστορικό Πολεμικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σον Έλις
  • ΚΑΣΤ: Κίλιαν Μέρφι, Τζέιμι Ντόρναν, Σαρλότ Λε Μπον, Άννα Γκεϊσλέροβα, Τόμπι Τζόουνς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Δύο εξόριστοι Τσέχοι, ο Γιαν και ο Γιόζεφ, επιστρέφουν στη χώρα τους με σκοπό να βάλουν σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο της δολοφονίας του Γερμανού διοικητή των SS και εμπνευστή του σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων.

Στα ιστορικά δράματα, όπως σε αυτή την ιστορία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που σκηνοθέτησε ο Σον Έλις, υπάρχει ένα βασικό δίλημμα: κρατάμε την ιστορική ακρίβεια ή επιλέγουμε το χτίσιμο μιας συναρπαστικής ιστορίας; Σε αυτήν εδώ την περίπτωση, ο Έλις προτίμησε το πρώτο, με αποτέλεσμα μια ταινία που κατά γενική ομολογία είναι ιστορικά συνεπής. Ωστόσο, οι παράγοντες θέαμα, δράση, συγκίνηση παραλείφθηκαν. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να φτάσει κανείς στο σημείο που έφτασαν ταινίες όπως τα «Άδωξη Μπάσταρδοι» (2009) και «Επιχείρηση Βαλκυρία» (2008), οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούν δάφνες ιστορικής ακρίβειας. Η συγκίνηση και το ενδιαφέρον για την ιστορία και τους χαρακτήρες, όμως, δεν χτίζεται κινηματογραφώντας κατά γράμμα ιστορικά περιστατικά.

Ο Έλις είχε στα χέρια του μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία: μια επιχείρηση αντίστασης σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Δίνοντας προτεραιότητα στη συνέπεια, όμως, χάνει το ενδιαφέρον του θεατή. Ο Γιαν και ο Γιόζεφ εμφανίζονται από την αρχή της ταινίας να πέφτουν με αλεξίπτωτο στην Τσεχοσλοβακία, έχοντας εντολές να πραγματοποιήσουν το σχέδιο που τους έχει αναθέσει η εξόριστη κυβέρνηση που βρίσκεται στο Λονδίνο. Σκοπός τους είναι να δολοφονήσουν τον Ναζί διοικητή, πλέον, της πατρίδας τους, Ράινχαρντ Χάιντριχ, από τα σκληρότερα στελέχη του Χίτλερ. Από την πρώτη στιγμή, θα αντιμετωπίσουν ανθρώπους που λειτουργούν ως πληροφοριοδότες των Γερμανών, προκειμένου να επιβιώσουν. Ο Γιαν και ο Γιόζεφ έχουν διαφορετικές αντιδράσεις απέναντί τους: o ένας είναι σταθερός και επίμονος, ο άλλος διστακτικός, κάτι που θα χαρακτηρίσει και την πορεία της επιχείρησης.

Οι δύο άνδρες βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι μιας οικογένειας, κάνουν επαφές με πρόσωπα της αντίστασης και σχεδιάζουν το χτύπημα, ενώ παράλληλα ερωτεύονται τις κοπέλες που εμφανίζονται δίπλα τους για να τους καλύψουν. Όλα αυτά γίνονται αργά, χωρίς ξεχωριστό ενδιαφέρον ή ένταση. Ακόμη και η σκηνή της επίθεσης κατά του Χάιντριχ είναι σχετικά άτεχνη, λες και ο Έλις προσπαθούσε να μεταφέρει το κλίμα της οργανωτικής αποτυχίας των αντιστασιακών, που όντως ίσχυε.

Το παράδοξο είναι ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά η ταινία δείχνει να αποκτά ζωή και κινητικότητα, όταν οι συμμετέχοντες στην επίθεση κρύβονται σε μια εκκλησία, όπου ακολουθεί μια μακρά και εξαιρετικά άνιση μάχη με προκαθορισμένη έκβαση. Όλο αυτό το τρίτο μέρος είναι πραγματικά πολύ καλό, πέρα από την αναπαράσταση των γεγονότων και με κινηματογραφικούς όρους. Πρέπει, όμως, να έχεις μεγάλη υπομονή ώστε να περάσεις περισσότερο από μία ώρα πλήξης και προετοιμασίας για να καταλήξεις σε κάτι που θα σε αποζημιώσει. Ερμηνευτικά, ο Κίλιαν Μέρφι στέκεται καλύτερα, αν και μάλλον όχι στο επίπεδο των δυνατοτήτων του, ενώ ο Τζέιμι Ντόρναν είναι αρκετά ξύλινος. Και οι δύο υιοθετούν μια βρετανοτσέχικη προφορά που ακούγεται ελάχιστα δουλεμένη και καθόλου πειστική.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν σ’ αρέσουν οι ιστορίες αντίστασης και αν έχεις μεγάλη υπομονή, θα σε… ανακουφίσει το τρίτο μέρος της «Επιχείρησης Ανθρωποειδές», όπου η κινηματογράφηση παίρνει φωτιά. Μην περιμένεις, όμως, μεγάλο θέαμα και πολλή ένταση.


MORE REVIEWS

Η ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΙΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Αγαθιάρα παραδουλεύτρα της βιοπάλης, στο Λονδίνο του ’50, ονειρεύεται ένα couture φόρεμα του οίκου Dior και αποφασίζει να το αποκτήσει… πηγαίνοντας στο Παρίσι!

ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Από την πρώτη της μέρα στο σχολείο, η μικρή Νορά αντιλαμβάνεται πως ο αδελφός της, Αμπέλ, πέφτει καθημερινά θύμα άγριου εκφοβισμού. Αν κι επιθυμεί να τον βοηθήσει όσο μπορεί, εκείνος τη συμβουλεύει μόνιμα να μείνει σιωπηλή. Ως πότε;

ΠΝΕΥΜΑ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ

Όταν η 13χρονη Κριστίν μετακομίσει με τους γονείς της σ’ ένα καινούριο σπίτι, σύντομα θα αντιληφθεί πως εκτός από τους ίδιους, το σπίτι κατοικείται κι από ένα άτακτο πνεύμα που θέλει να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, (έστω) μέχρι τη στιγμή που Κριστίν και Φίνικ θα γίνουν φίλοι!

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ίβι κάνει από περιέργεια ένα DNA test για ν’ ανακαλύψει το γενεαλογικό της δέντρο και ανακαλύπτει χαμένους συγγενείς στη Μεγάλη Βρετανία. Θα προσκληθεί για να παραστεί σε γάμο του σογιού εκεί και θα γνωρίσει μυστηριώδη ευγενή που θα την φλερτάρει επίμονα, ώσπου να καταλάβει (κάπως αργά) τους πραγματικούς σκοπούς του.

ΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

Ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας τρομοκρατεί τους κατοίκους ενός μικρού νησιού που ζει από τον τουρισμό, λίγο πριν τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου. Οι τοπικές Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια λόγω οικονομικών συμφερόντων, μέχρι... να χυθεί αίμα και ν’ αναλάβουν δράση ένας Σερίφης, ένας ωκεανολόγος κι ένας σκληροτράχηλος κυνηγός.