FreeCinema

Follow us

ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ (1977)

(ANNIE HALL)

  • ΕΙΔΟΣ: Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γούντι Άλεν
  • ΚΑΣΤ: Γούντι Άλεν, Νταϊάν Κίτον, Τόνι Ρόμπερτς, Κάρολ Κέιν, Πολ Σάιμον, Σέλι Ντιβάλ, Τζάνετ Μάργκολιν, Κολίν Ντιούχερστ, Κρίστοφερ Γουόκεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Όταν ο Άλβι Σίνγκερ ερωτεύθηκε την Άννι Χολ.

Μετά τον «Υπναρά» (1973) και τον «Ειρηνοποιό» (1975), ο Γούντι Άλεν αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα… ακόμη και υπό το πρίσμα της καλλιτεχνικής πρότασης. Έχει διδάξει κωμωδία, έχει βάλει τη σφραγίδα του στη σάτιρα, όμως, ωριμάζει ταυτόχρονα, και είναι διατεθειμένος να το παλέψει για κάτι πιο ουσιαστικό, σπουδαίο. Κι ενώ δεν πιστεύει (ακόμα) τόσο πολύ στις σκηνοθετικές του ικανότητες, βλέπει σινεμά. Μαθαίνει σινεμά ως θεατής. Βρίσκει πρότυπα ταύτισης, τα έργα των οποίων θέλει να ενσωματώσει στη δουλειά του και να τα φιλτράρει μέσα από το εγώ του. Και συναντά τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν…

Η εμφάνιση του «Νευρικού Εραστή» το 1977 συνιστά μια κινηματογραφική κοσμογονία! Από πού να το πρωτοπιάσει κανείς; Αρχικά, ο Άλεν δημιουργεί (στην πληρότητά της) μια φιλμική persona που ξεγελά τον θεατή ως προς τα σύνορα του ρεαλιστικά βιωμένου και του μυθοπλαστικού χαρακτήρα. Διατηρώντας μερικά από τα στοιχεία του ψευδοντοκιμαντέρ από το «Πάρε τα Λεφτά και Τρέχα» (1969), κάνοντας θρύψαλα τη λογική του fourth wall και «φορώντας» στον ήρωα του Άλβι Σίνγκερ τη δική του κοψιά, τις νευρώσεις του και πράγματα που θα μπορούσε να εξομολογηθεί στον ψυχαναλυτή του, συστήνει μια φιγούρα αντι-ρομαντική, η οποία όμως δεν παύει ποτέ να ναρκισσεύεται ή να φαντασιώνει τον ρόλο ενός φοβερού και τρομερού εραστή, που μέσα από τον (αδιαμφισβήτητο, αν και κρυφό) αυτοσαρκασμό του, μας πείθει ότι ο μυαλό και το χιούμορ μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και να κερδίσουν την εμφάνιση.

Επιπλέον, ο Άλεν γέννησε ένα απόλυτα φρέσκο και πρωτοφανές υπο-είδος της ρομαντικής κωμωδίας, χρησιμοποιώντας το τεράστιο ταλέντο που… είχε (ουπς!) στο γράψιμο. One-liners που έφερναν στον νου την πείρα του από το stand-up χτυπούσαν στο ψαχνό (όσο εμβόλιμα κι αν έπεφταν), με το αυτοβιογραφικό να βγαίνει στην επιφάνεια ύπουλα ή να ξεγελά τον αποδέκτη σαν «ονειροβατούσα» διάθεση, λυτρώνοντας από την παιδική ηλικία μέχρι (και) την πίκρα και την αβεβαιότητα του βίου σε μια σύγχρονη δυτική κοινωνία. Με τόσο δικά του κότσια. Κοινώς… αντίο Νιλ Σάιμον (για να δώσω κι ένα απλό παράδειγμα σύγκρισης σε δομή γραφής που καθόρισε μια αλάνθαστη συνταγή του genre – διόλου άδικα)! Στην τελική, όσο προχωρημένο και αντισυμβατικό κι αν ήταν το αμερικανικό σινεμά της δεκαετίας του ’70, ποιος άλλος τόλμησε να «τη σπάσει» στο mainstream κοινό που αναζητούσε μονάχα την ανέμελη ψυχαγωγία ενός χολιγουντιανού ρομάντζου, ακούγοντας έναν τέτοιο μονόλογο αντίληψης για τη ζωή: «Είναι γεμάτη μοναξιά, δυστυχία, βάσανα, και τελειώνει και πολύ γρήγορα»! Βέβαια, στη συνέχεια quote-άρει Γκράουτσο Μαρξ. Διότι σέβεται τα θεμέλια που οδήγησαν στη δική του διεργασία ανανέωσης. Για όποιον καταλαβαίνει

Ευφυής μέχρι το τέλος, ο Άλεν φτάνει να σαρκάσει ακόμη και τη χρήση των προσωπικών βιωμάτων που οι δημιουργοί χρησιμοποιούν σαν κεκαλυμμένη «μούσα» έμπνευσης, με τις πρόβες ενός θεατρικού έργου το οποίο βασίζεται στο φιλμ… που μόλις παρακολουθήσαμε! Η Τέχνη, όμως, ψεύδεται απέναντι στη ζωή, παρουσιάζοντας για το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ένα αρμονικό happy end. «Στην Τέχνη τα θέλεις όλα τέλεια, αφού στη ζωή δεν είναι», καταλήγει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ειρωνεία ο Άλεν. Μπορεί να μην είναι και στο σινεμά, λοιπόν.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Η κωμική πένα του Γούντι Άλεν συμφιλιώνεται με την εσωστρέφεια, συστήνει τις νευρώσεις του και ξανοίγεται θαρραλέα προς τον έξω κόσμο. Υπότιτλοι της αληθινής «φωνής» της σκέψης, split screens, τα τελευταία απομεινάρια του slapstick, μαζί με τη δυνατή θέληση να «μεταμορφώσει» τα πιο κωμικά του gag σε μια σαφώς πιο σοβαρή φόρμα, δηλώνουν ξεκάθαρα την ωρίμανση του κινηματογραφιστή Άλεν, ο οποίος ανακαλύπτει πως το σινεμά μπορεί να γίνει ένα υποκατάστατο της ψυχανάλυσης δίχως να ξεχνά το χιούμορ του. Οσκαρικός θρίαμβος με τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και σενάριο. Μια σημαντική στροφή σελίδας στα χρονικά του σινεμά. Παντοτινά αγέραστη.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.