FreeCinema

Follow us

ΕΡΑΣΤΕΣ (2021)

(AMANTS)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νικόλ Γκαρσία
  • ΚΑΣΤ: Πιερ Νινέ, Στέισι Μάρτιν, Μπενουά Μαζιμέλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21

Όταν μετά τον χωρισμό τους, εξαιτίας ενός σοβαρού συμβάντος, η Λίζα και ο Σιμόν ξανασυναντηθούν, ανακαλύπτουν πως τα μεταξύ τους αισθήματα δεν έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει όλα τα υπόλοιπα, όμως…

Generic αισθηματικό δράμα γαλλικής προελεύσεως, το οποίο δεν πρωτοτυπεί στο ελάχιστο σε σχέση με το υπόλοιπο του γαλλόφωνου (ειδικά και όχι μόνο) κινηματογραφικού συρφετού του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντάς μας επανειλημμένα πως λειτουργεί στη χώρα μας το σωστό, το μερακλίδικο το ξεστοκάρισμα όλης της υπόλοιπης χρονιάς. Αν αφαιρούσαμε και τα ονόματα των Πιερ Νινέ (αιώνια αγαπημένος πρωταγωνιστής της εγχώριας, θερινής ραστώνης…) και Στέισι Μάρτιν, το φιλμ θα περνούσε στα εντελώς ψιλά γράμματα (και στα ψηλά ράφια της διανομής, όπου πιθανότατα μάζευε σκόνη). Βρέθηκε, όμως, η ιδανικότερη εποχή για να κυκλοφορήσει μια ακόμη «γαλλικουργιά», που στην καρδιά του Δεκαπενταύγουστου… κανείς δεν πρόκειται να δει (μη σου πω και να μάθει ότι υπήρξε!).

Η Λίζα (Μάρτιν) και ο Σιμόν (Νινέ) ζουν έναν παθιασμένο έρωτα. Εκείνη παλεύει να τελειώσει τη σχολή της και παράλληλα εργάζεται ως σερβιτόρα, εκείνος βγάζει το ψωμί του από το εμπόριο ναρκωτικών. Όταν μια μέρα ένα deal πάει πολύ στραβά, ο Σιμόν θ’ αναγκαστεί να εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω του την Λίζα, σε μια προσπάθειά του να μην υπάρξει (και) εμπλοκή εκείνης στις παραβατικές του συνήθειες. Fast forward μερικά χρόνια αργότερα και η Λίζα βρίσκεται σε τουριστικό θέρετρο παρέα με τον πλούσιο σύζυγό της, Λίο (Μαζιμέλ). Ένα τυχαίο πρωί, η Λίζα θα δει τον Σιμόν να εργάζεται στο ξενοδοχείο και, σταδιακά, ο έρωτάς τους θα φουντώσει ξανά, όχι όμως δίχως συνέπειες.

Η ιστορία των «Εραστών» δεν πρόκειται να διεκδικήσει δάφνες πρωτοτυπίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ταινίας, όπου και συνειδητοποιείς πως το σενάριο των Νικόλ Γκαρσία και Ζακ Φιεσί (μπορεί να προφέρεται και… Φέσι, θα σας γελάσω!) διαθέτει λιγότερη φαντασία ακόμα και από τουρίστα που φωτογραφίζει το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Διότι, πόσα κλισέ και πόση αναμασημένη, στερεοτυπική αποτύπωση ενός σχεσιακού τριγώνου (που, μεταξύ μας, δίγωνο είναι από την αρχή) να αντέξει πλέον κανείς φιλμικά; Θα σας πω εγώ: όχι πολλή. Γιατί εννοείται πως δεν φτάνει η μαύρη η μοίρα των δυο ερωτευμένων πρωταγωνιστών, δεν είναι αρκετή προκειμένου να οριοθετηθεί το μοιραίον της υπόθεσης, χρειάζεται ν’ «ακολουθήσουν» όλες οι κοινότυπες σεναριακές πινελιές ώστε αυτός ο έρωτας να καταδικαστεί και ν’ αναστηθεί εκ νέου, ακόμη κι αν ο ρυθμός του έργου έχει πάει περίπατο από την αρχή (αν υπήρξε και ποτέ ένας τέτοιος…).

Ωραίοι και οι παράνομοι έρωτες και οι φουρτουνιασμένες αγάπες, αλλά όταν το σενάριό σου πάσχει σε ροή από κάθε άποψης, τι να σου κάνει ο Νινέ και η Μάρτιν; Αν κρατάς κάτι εδώ, είναι σίγουρα η (μια κάποια) χημεία μεταξύ των δύο ηθοποιών, αλλά και η απουσία αυτής ανάμεσα στην Μάρτιν και τον Μπενουά Μαζιμέλ, η οποία όμως (έστω) ανταποκρίνεται στην επί της οθόνης προβληματική τους σχέση. Κατά τα άλλα, όλα πάνε τροχάδην, σε βαθμό να δυσκολεύεσαι να ταυτιστείς ή να αισθανθείς και την παραμικρή συμπάθεια για τον οποιονδήποτε. Είναι σαν να βλέπεις μια ιστορία κάποιων άγνωστων που ούτε σ’ ενδιαφέρουν, ούτε και ενδιαφέρεσαι να τους μάθεις, απλά τους κοιτάς κι έπειτα από λίγο… έχεις ξεχάσει τα πάντα. Να αναφέρω επίσης πως εάν έλειπαν συγκεκριμένες επιλογές σε επίπεδο σεναρίου και πρόζας, όπως για παράδειγμα η ατάκα «Έχω ναυτία…», που σε προϊδεάζει για πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο είδος του ερωτικού δράματος, θα ήταν ελαφρώς πιο ανεκτή η κατάσταση, αν μη τι άλλο γιατί οφείλεις να είσαι πιστός σ’ αυτά που γράφεις και να επιλέξεις μία από τις δύο αφηγηματικές οδούς που σου ανοίγονται, αντί να πετάς την ατάκα χάριν ίντριγκας, χωρίς να έχεις ιδέα πως θα συνεχίσεις κατόπιν. Έχουμε «φάει» τα αισθηματικά με το κουτάλι, πια, λίγη πρωτοτυπία δεν θα έβλαπτε…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εάν αρέσκεσαι στα σκληροπυρηνικά δράματα, τούτο εδώ δεν θα σου δώσει τίποτα παραπάνω. Είναι (ας πούμε) ένα… «μη δράμα» τυλιγμένο σε συσκευασία σύγχρονης τραγωδίας. Θα δεχόμουν την τιμιότητα μιας ταινίας με τον τίτλο «Εραστές», με δυο ανθρώπους που ουσιαστικά «λιώνουν» ο ένας για τον άλλον, αλλά εδώ υπάρχουν στιγμές που δεν βλέπεις καν αυτό. Μονάχα μια τυπική παρουσία των ηθοποιών για να βγει το μεροκάματο! Κι αυτό είναι όλο.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.