FreeCinema

Follow us
21.0520:00

Κάννες 2024. Τρίτη 21 Μαΐου. Γυναίκα στα πρόθυρα νευρικής κρισης.


Με το ταξίδι μας στις Κάννες να φτάνει στο τέλος του στη συντροφιά της απίθανης, οργιαστικά σέξι και κωμικά υστερικής Άνι, πως θα μπορούσαμε να μην κλείσουμε με τούτο τον (κινηματογραφικό) τίτλο;

Διακινδυνεύοντας το να φτάσουμε αρκετά οριακά στο αεροδρόμιο για την πτήση μας, η πρεμιέρα – παρουσία του Σον Μπέικερ και των συντελεστών του «Anora» δεν άφηνε περιθώρια για λογικές σκέψεις. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν θ’ αλλάζαμε αυτή μας την απόφαση… με τίποτα!

Η Ανόρα (ή καλύτερα Άνι για τους φίλους) είναι μια stripper που χορεύει στο club Headquarters. Όταν το αφεντικό της την ενημερώνει πως ένας πλούσιος Ρώσος έχει φτάσει στο μαγαζί, θα αναλάβει τη διασκέδασή του, χάρη και στις γνώσεις της στη ρωσική γλώσσα. Γρήγορα, ο ένας χώρος θα μετατραπεί σε συνεχόμενα ραντεβού μεταξύ των δύο, μέχρι που ο Βάνια θα της κάνει μια πρόταση: να γίνει η κοπέλα του για μία εβδομάδα – με το αζημίωτο, φυσικά.

Τι δημιουργός είναι αυτός ο Μπέικερ! Ένας αδιαφιλονίκητος ποιητής των ανθρώπων του περιθωρίου, σε κάθε του ταινία, τώρα ασχολείται και πάλι με τη βιομηχανία του σεξ (μετά από το υπέροχο «Red Rocket» του 2021), όμως, τούτη τη φορά από την πλευρά μιας σεξεργάτριας. Η αρχή είναι flashy και με όσο γυμνό περιμένουμε, βλέποντας την πρωταγωνίστρια να φορά το καλύτερό της χαμόγελο για τους επαναλαμβανόμενους χορούς με τους πελάτες.

Έπειτα, η γνωριμία με τον Βάνια και τα συνεχιζόμενα «επαγγελματικά» τους ραντεβού ανεβάζουν τα stakes σε κάθε νέα τους συνάντηση. Φυσιολογικά, περιμένουμε πως κάτι θα πάει στραβά. Θα γίνει βίαιος ξαφνικά; Θα αποκαλυφθεί κάποιο τρομερό παράνομο μυστικό του; Ε, λοιπόν, όχι! Γιατί αυτό που ακολουθεί είναι μία από τις πιο laugh-out loud, slapstick κωμωδίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια!

Αμέτρητες οι σκηνές ανθολογίας εδώ, αλλά το στέμμα παίρνει η αδιανόητη σεκάνς στο σπίτι του Βάνια, με πρωταγωνιστές την Άνι και τα πρωτοπαλίκαρα του πρώτου. Θύμισε έντονα μια σπουδαία, αντίστοιχη σκηνή στο σπίτι του «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» (1988). Και μιλώντας για γυναίκες, το «Anora» αποτελεί ένα εκκωφαντικό statement για την Μίκι Μάντισον, σε μια οργιαστική εμφάνιση που κυμαίνεται από το σέξι μέχρι την απόλυτη υστερία. Ρόλος που φτιάχνει καριέρες – κι ένα πολύ δυνατό nod για τα βραβεία ρόλων.

Φυσικά, ακούστηκε το «All the Things She Said» των t.A.T.u. Και, φυσικά, σύσσωμο το κοινό χειροκρότησε παθιασμένα. Θα υπάρξει «sequel» ενημέρωσης με τα επερχόμενα βραβεία.