FreeCinema

Follow us

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2023 (2023)

(29TH ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL)

  • ΕΙΔΟΣ: Φεστιβάλ
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: 27 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2023

Για 29η χρονιά, το καθιερωμένο ραντεβού των Αθηναίων που θέλουν να γιορτάζουν την αγάπη τους για το σινεμά δίνεται και πάλι σε τούτη την πόλη, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με εκατοντάδες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, στις κινηματογραφικές αίθουσες ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΔΑΝΑΟΣ, και ΙΝΤΕΑΛ. Έτοιμοι για Νύχτες Πρεμιέρας;

12 μέρες, 3 διαγωνιστικά τμήματα, 150 ταινίες, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, 35 καλεσμένοι, 5 παράλληλες εκδηλώσεις και 8 parties. Κι ένας πικρός αποχαιρετισμός στον κινηματογράφο IDEAL της οδού Πανεπιστημίου…

«Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε, συνεπώς, από το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένας καημός για όσα ανήμποροι χάνουμε, και η συνειδητοποίηση ενός τέλους. Όχι μόνο για το IDEAL και για κάθε επόμενη αίθουσα που θα ακολουθήσει την άδοξή του κατάληξη. Αλλά και για μια πόλη που χάνει τα σινεμά της. Και μαζί τους χάνει ένα σημαντικό κομμάτι από τον πολιτισμό της», όπως δήλωσε στην ανακοίνωση του προγράμματος ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, για την 29η διοργάνωση.

Πέρα από τα κλασικά τμήματα που αποτελούν παράδοση για τις Νύχτες Πρεμιέρας, φέτος δώστε μια επιπλέον προσοχή στις επιλογές του λονδρέζικου art-house Scala Cinema, με δεκατρείς τίτλους από το παρελθόν που παίζονται σπανιότατα. Θα τους συνοδεύσει το ντοκιμαντέρ «Scala!!! Or, The Incredibly Strange Rise and Fall of the World’s Wildest Cinema and How It Influenced a Mixed-up Generation of Weirdos and Misfits», την πρεμιέρα του οποίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους η συγγραφέας και σκηνοθέτις Τζέιν Τζάιλς (πρώην υπεύθυνη προγράμματος της αίθουσας), και ο συν-σκηνοθέτης του φιλμ, Άλι Κάτερολ.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ, ενώ από αυτό το link μπορείτε να «κατεβάσετε» το ωρολόγιο πρόγραμμα.


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!