FreeCinema

Follow us

FISH N’ CHIPS (2011)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ηλίας Δημητρίου
  • ΚΑΣΤ: Μάριος Ιωάννου, Μαρλέν Καμίνσκι, Αν-Μαρί Ο’Σάλιβαν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Κύπριος του Λονδίνου, που δουλεύει σε μαγαζί με fish n’ chips, αποφασίζει να γυρίσει στην πατρίδα με την ανορθόδοξη οικογένειά του και ν’ ανοίξει εκεί το δικό του μαγαζί. Οι δυσκολίες, όμως, θα είναι απανωτές και δύσκολο ν’ αντιμετωπιστούν.

Σε δύσκολη θέση σε φέρνει το «Fish n’ Chips» του Ηλία Δημητρίου, ντοκιμενταρίστα που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους. Είναι ταινία που διαθέτει θετικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορείς ν’ αγνοήσεις. Είναι, όμως, και τόση η δυστυχία που περνούν οι ήρωές της, μέχρι να βρουν μια σταγόνα ελπίδας, που δε γίνεται να μην αντιδράσεις.

Φιλότιμα στημένη και καλογυρισμένη, η ταινία του Δημητρίου αρχίζει ελπιδοφόρα, με σκηνές πολυφυλετικού εργατικού Λονδίνου. Σιγά σιγά, ωστόσο, ξεδιπλώνεται το κουβάρι της μιζέριας, που φτάνει στα άκρα όταν ο Αντι, ο κεντρικός ήρωας, επιστρέφει στην Κύπρο με τη Γερμανίδα σύντροφό του και την κόρη της. Και τη δουλειά τους χάνουν στο Λονδίνο και μάνα με άνοια έχουν και η κόρη έχει παρελθόν με την πρέζα και η Κύπρια νύφη δεν τους πολυθέλει και ο αδελφός έχει τα δικά του και το μαγαζί που βρίσκουν δεν τραβάει και ένα νοσοκομείο προκύπτει και κάτι περίεργο παίζει με την οικογενειακή ιστορία!

Με όλες του τις καλές προθέσεις και την αμεσότητα που χαρακτηρίζει κάποιες από τις ερμηνείες, το «Fish n’ Chips» δε σου επιτρέπει να το δεις με περισσότερη συμπάθεια, επειδή πάσχει από το άγχος να πει πολλά και στήνει ένα τείχος μιζέριας. Η αφαίρεση θα βοηθούσε την ιστορία, η οποία θυμίζει το συνωστισμό συμφορών που είχε το «Biutiful» του Ινιάριτου. Μπουκωμένο από καταστροφές, το «Fish n’ Chips» δίνει στο τέλος λίγη ελπίδα. Μέχρι τότε, όμως, δεν έχει επιτρέψει ούτε μια αναπνοή, είτε στους ήρωές του, είτε στους θεατές.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν νιώθεις καλύτερα βλέποντας ιστορίες ανθρώπων που η δυστυχία τους καταδιώκει, βρήκες την ταινία σου. Η αντοχή των υπόλοιπων θα δοκιμαστεί…


MORE REVIEWS

ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ

Παντρεμένο ζευγάρι που ταξιδεύει με σκάφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ξεμένει σε ακατοίκητο νησάκι στ’ ανοιχτά της Γης του Πυρός. Δίχως να περιμένει βοήθεια από κανέναν και χωρίς μέσο διαφυγής, ο Μπεν και η Λορά οφείλουν να επιβιώσουν μόνοι τους εκεί, στην «άκρη του κόσμου».

PACIFICTION

Ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλίας σε κτήση της Πολυνησίας πληροφορείται από ντόπια χείλη τη φήμη που θέλει τη μαμά πατρίδα να επιχειρεί ξανά πυρηνικές δοκιμές στον Νότιο Ειρηνικό. Η εμφάνιση ενός υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή εντείνει τη σχετική φημολογία, παρά την καθησυχαστική δράση του αξιωματούχου.

ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 4

Η οικογένεια του Γκρου μεγαλώνει, πια, κι εκείνος εξελίσσεται ως πράκτορας της Anti-Villain League, αντιμετωπίζοντας έναν παλιό και άσπονδο συνέταιρο στο έγκλημα, τον Μαξίμ Λε Μαλ, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δύναμη που του προσφέρει τεχνολογικό επίτευγμα, μετατρέποντας τους αντιπάλους του σε… έντομα!

ΒΡΕΧΕΙ ΑΝΤΡΕΣ

Παντρεμένη γυναίκα που για χρόνια τον έρωτα αγνοεί, σε app γνωριμιών το σεξ ζητά να βρει. Τον σύζυγό της κατά βάθος θέλει, όμως, για πόσο η δόλια θα τον περιμένει;

ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ

Τα γυρίσματα ενός φιλόδοξου δράματος, εμπνευσμένου από τον αγώνα εργατών για την αυτοδιαχείριση του απειλούμενου με λουκέτο εργοστασίου όπου εργάζονται, μετατρέπονται σε εφιάλτη για τον έμπειρο σκηνοθέτη Σιμόν: οι παραγωγοί του τον εγκαταλείπουν, ο προϋπολογισμός δεν φτάνει, το συνεργείο οδηγείται στα όριά του. Ίσως το… «Making Of» της παραγωγής, το οποίο αναθέτει σε φιλόδοξο βοηθό του, να έχει μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης από την κανονική ταινία!

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας Κύπριος από Λονδίνο μεριά και θέλει να πάει πατρίδα και ν’ ανοίξει μαγαζάκι στιλ «βρώμικο» που θα πουλάει αυτή την αηδία, ψάρι και πατάτα τηγανητή, ξενέρα Άγγλοι, ρε φίλε… Και τρως ΤΟ ντουβρουτζά.