FreeCinema

Follow us

FISH N’ CHIPS (2011)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ηλίας Δημητρίου
  • ΚΑΣΤ: Μάριος Ιωάννου, Μαρλέν Καμίνσκι, Αν-Μαρί Ο’Σάλιβαν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Κύπριος του Λονδίνου, που δουλεύει σε μαγαζί με fish n’ chips, αποφασίζει να γυρίσει στην πατρίδα με την ανορθόδοξη οικογένειά του και ν’ ανοίξει εκεί το δικό του μαγαζί. Οι δυσκολίες, όμως, θα είναι απανωτές και δύσκολο ν’ αντιμετωπιστούν.

Σε δύσκολη θέση σε φέρνει το «Fish n’ Chips» του Ηλία Δημητρίου, ντοκιμενταρίστα που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους. Είναι ταινία που διαθέτει θετικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορείς ν’ αγνοήσεις. Είναι, όμως, και τόση η δυστυχία που περνούν οι ήρωές της, μέχρι να βρουν μια σταγόνα ελπίδας, που δε γίνεται να μην αντιδράσεις.

Φιλότιμα στημένη και καλογυρισμένη, η ταινία του Δημητρίου αρχίζει ελπιδοφόρα, με σκηνές πολυφυλετικού εργατικού Λονδίνου. Σιγά σιγά, ωστόσο, ξεδιπλώνεται το κουβάρι της μιζέριας, που φτάνει στα άκρα όταν ο Αντι, ο κεντρικός ήρωας, επιστρέφει στην Κύπρο με τη Γερμανίδα σύντροφό του και την κόρη της. Και τη δουλειά τους χάνουν στο Λονδίνο και μάνα με άνοια έχουν και η κόρη έχει παρελθόν με την πρέζα και η Κύπρια νύφη δεν τους πολυθέλει και ο αδελφός έχει τα δικά του και το μαγαζί που βρίσκουν δεν τραβάει και ένα νοσοκομείο προκύπτει και κάτι περίεργο παίζει με την οικογενειακή ιστορία!

Με όλες του τις καλές προθέσεις και την αμεσότητα που χαρακτηρίζει κάποιες από τις ερμηνείες, το «Fish n’ Chips» δε σου επιτρέπει να το δεις με περισσότερη συμπάθεια, επειδή πάσχει από το άγχος να πει πολλά και στήνει ένα τείχος μιζέριας. Η αφαίρεση θα βοηθούσε την ιστορία, η οποία θυμίζει το συνωστισμό συμφορών που είχε το «Biutiful» του Ινιάριτου. Μπουκωμένο από καταστροφές, το «Fish n’ Chips» δίνει στο τέλος λίγη ελπίδα. Μέχρι τότε, όμως, δεν έχει επιτρέψει ούτε μια αναπνοή, είτε στους ήρωές του, είτε στους θεατές.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν νιώθεις καλύτερα βλέποντας ιστορίες ανθρώπων που η δυστυχία τους καταδιώκει, βρήκες την ταινία σου. Η αντοχή των υπόλοιπων θα δοκιμαστεί…


MORE REVIEWS

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

Επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων στις Νότιες Φιλιππίνες, με σκοπό την απελευθέρωση απαχθέντος πράκτορα των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, πηγαίνει εντελώς λάθος κι αφήνει πίσω της έναν αρχάριο ελεγκτή μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αναζητά τρόπο διαφυγής.

ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ

Κατακλυσμιαία βροχή «πνίγει» το Λονδίνο υποχρεώνοντας σε εκκενώσεις και μια απέλπιδα φυγή των κατοίκων προς περιοχές της βρετανικής υπαίθρου οι οποίες αν και δεν έχουν πληγεί, βιώνουν σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Μ’ ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά, μια γυναίκα παλεύει να βρει την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον.

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο κύριος Χιραγιάμα ξυπνά νωρίς το πρωί και ετοιμάζεται να πάει στη δουλειά του. Καθαρίζει δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο. Το ίδιο κάνει και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμ…

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΣ

Πρώην πρωτοπαλίκαρο βίαιης εγκληματικής οργάνωσης αναγκάζεται να επιστρέψει στους κόλπους της, προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος του γαμπρού του προς την αδίστακτη αρχηγό της. Ο Κας, όμως, μάλλον έχει τελειώσει οριστικά με την παρανομία.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

Δύο αδέλφια θα επιχειρήσουν να δώσουν τη «γιατρειά» στον τόπο τους απομακρύνοντας δαιμονική οντότητα, μα δεν θα τηρήσουν τους κανόνες που έχουν θέσει οι επαρχιακές τους παραδόσεις και διάφορες δεισιδαιμονίες, προκαλώντας μία επιδημική εξάπλωση του Κακού.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας Κύπριος από Λονδίνο μεριά και θέλει να πάει πατρίδα και ν’ ανοίξει μαγαζάκι στιλ «βρώμικο» που θα πουλάει αυτή την αηδία, ψάρι και πατάτα τηγανητή, ξενέρα Άγγλοι, ρε φίλε… Και τρως ΤΟ ντουβρουτζά.