FreeCinema

Follow us
16.090:10

ΞΑΦΝΙΚΑ ξανά και… σουρεαλιστικά!


Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ξαναχτυπά και γιορτάζει την επέτειό του με επιπλέον προβολές για ν’ αποχαιρετίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τούτη τη θερινή σεζόν. Το πρόγραμμα «Ραντεβού το Σεπτέμβρη» σηκώνει «αυλαία» με δύο θρυλικά γαλλικά φιλμ… άκρως σουρεαλιστικά (ίσως λιγότερο από την εποχή μας, βέβαια)! Στον υπέροχο κήπο του σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46). Το FREE CINEMA θα είναι εκεί έως και τις 22 Σεπτεμβρίου. Ιδού οι ταινίες της πρώτης μέρας και, μαζί, ένας απλός τρόπος για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις.

Με το «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ», αποχαιρετάμε το (επετειακό και εορταστικό για το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ) κινηματογραφικό καλοκαίρι του 2021 όπως του αξίζει. Με ταινιάρες που θα θυμίζουν πάντοτε τα πλούσια συναισθήματα που μας συνόδευσαν κάτω από τον αττικό ουρανό, μπροστά από μια μεγάλη οθόνη, εδώ και τόσες δεκαετίες. Από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, σας περιμένω να βιώσουμε (ξανά) μαζί αυτή τη γιορτή, εκεί έξω. Γιατί το σινεμά πρέπει να το ζεις. Και να το μοιράζεσαι. Με κόσμο. Διαφορετικά… χάσαμε την επαφή μαζί του.

Η πρώτη μέρα του αφιερώματος ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ #10 by Βίκος Cola: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ προτείνει δύο φιλμ τεράστιας cult φήμης και απόλυτου σουρεαλισμού από το γαλλικό σινεμά. Για τις 20:30, μία από τις δέκα πιο αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών, ένα έργο τόσο αναρχικό και επαναστατικό αφηγηματικά, που ακόμη και σήμερα προκαλεί πρωτόγνωρη έκπληξη και σοκάρει με τον μοντερνισμό του. Θα δείτε στη μεγάλη οθόνη κάτι που επιχειρεί να την ανατινάξει… στην πραγματικότητα! Όσο πιο παλαβή αίσθηση του χιούμορ έχετε, τόσο περισσότερο ηχηρό θα είναι και το γέλιο σας (εγώ θορυβώ, ενημέρωσα!). Που θα συνεχιστεί… πιο «υπόγειο», μετά τις 22:20, με το ίσως πιο ξακουστό μπουνιουελικό φιλμ ever και μία Κατρίν Ντενέβ «έρμαιο» σεξιστικών διαθέσεων, ονειρώξεων, ηδονισμού και φετιχισμού. Τα πάντα κόντρα στη συντήρηση του σήμερα!

Τι παίζει απόψε η ΡΙΒΙΕΡΑ, λοιπόν;

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η ΖΑΖΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ / ZAZIE DANS LE MÉTRO (1960) 93′ (20:30)
του Λουί Μαλ

Η 10χρονη Ζαζί θέλει να δει το παριζιάνικο Métro, μα η απεργία των εκεί εργαζομένων της χαλάει τα σχέδια. Η τρίτη σκηνοθετική δουλειά του Λουί Μαλ, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ρεϊμόν Κενώ, διαθέτει μια οπτικά φρενήρη burlesque διάθεση που κανένας άλλος Ευρωπαίος σκηνοθέτης δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε σουρεαλισμό… έως και σήμερα. Άγνωστο γιατί, αλλά ο πρωτότυπος ελληνικός τίτλος του φιλμ ήταν το… «Δυο Μάτια Είδαν Πολλά»!

Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / BELLE DE JOUR (1967) 100′ (22:20)
του Λουίς Μπουνιουέλ

Σύζυγος τη νύχτα, μα… πουτάνα σε «σπίτι» την ημέρα, η Σεβερίν προσπαθεί να ξεπεράσει την ψυχρότητα της αστικής της ευγένειας μέσα από τη γνωριμία της με την ελευθεριότητα, την ηδονή και τον εξευτελισμό. Η αγέραστη και παντοτινά αυθάδης (πόσω μάλλον για τη σημερινή συντηρητική ματιά των sexual politics) αριστουργηματική ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, με την Κατρίν Ντενέβ να φορά ή… να βγάζει τα ρούχα του Ιβ Σεν Λοράν ως η απόλυτη (ξανθιά) ανδρική φαντασίωση.

Κάθε μέρα μπορείς να διεκδικείς διπλές προσκλήσεις για τις προβολές της ίδιας βραδιάς, με τον εξής απλούστατο τρόπο: στέλνοντας ένα e-mail συμμετοχής στο freecinemagr@gmail.com με θέμα ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Σε αυτό πρέπει να έχεις γράψει το (πραγματικό) ονοματεπώνυμό σου και τον τίτλο της ταινίας που επιθυμείς να παρακολουθήσεις στο σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ απόψε. Οι νικητές θα λαμβάνουν ένα απαντητικό mail μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας και το όνομά τους θα βρίσκεται σε σχετική λίστα στο ταμείο του κινηματογράφου. Προσοχή στις ώρες έναρξης των προβολών! Για updates και απορίες που αφορούν την όλη διοργάνωση, μπορείς να χρησιμοποιείς την περιοχή κάτω από αυτό το post ή τη σελίδα του event στο facebook.

Προσοχή στις ώρες έναρξης (διαφοροποιούνται ανάλογα με τις διάρκειες των φιλμ)

Γενική τιμή εισόδου: 6 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Χορηγός: Βίκος Cola

Με την ευγενική υποστήριξη της ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χορηγοί επικοινωνίας: LiFOEn Lefko 87.7HiT 88.9Red 96.3Μελωδία 99.2

Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Κανελλόπουλος

Facebook event page

Διοργάνωση: FREE CINEMA