FreeCinema

Follow us
23.070:01

Λίγο πριν την τελευταία παράσταση… ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!


Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ επιστρέφει και η όγδοη διοργάνωση συνεχίζει με δύο «αδελφές» ταινίες του αμερικανικού σινεμά, με το ανθρώπινο «τοπίο» σε κοινή μοίρα. Απόψε στο σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46), μία ιστορική συνάντηση! Το FREE CINEMA θα κάνει πρόγραμμα εκεί έως και τις 24 Ιουλίου. Αυτές είναι οι ταινίες της έκτης μέρας και, μαζί, ένας απλός τρόπος για να κερδίσεις διπλές προσκλήσεις.

Η όγδοη διοργάνωση του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ αποκτά τον συνοδευτικό τίτλο «Η Ζωή σε Άσπρο + Μαύρο» και «παντρεύει» σε θεματικά ζεύγη ταινίες κλασικές, παραγνωρισμένες, cult ή και σπάνια παιγμένες που αντέχουν στον χρόνο. Ταινίες που μπορούν να σε ευχαριστήσουν όσες φορές κι αν τις έχεις ξαναδεί στο παρελθόν ή, ακόμη καλύτερα, που αξίζει να ανακαλύψεις. Δώδεκα φιλμ και μια πανελλήνια πρώτη για το φινάλε, θα σε συντροφεύσουν με ψηφιακές κόπιες ή και αρχειακό celluloid, από τις 18 έως και τις 24 Ιουλίου στον υπέροχο κήπο του εξαρχειώτικου σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46).

Η έκτη μέρα του αφιερώματος ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Η ΖΩΗ ΣΕ ΑΣΠΡΟ + ΜΑΥΡΟ παρουσιάζει δύο ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου που, αν και γυρίστηκαν με αρκετές δεκαετίες διαφορά, μοιάζουν να έχουν ακριβώς το ίδιο DNA, σχολιάζοντας το τέλος αυτού του «ονείρου», της όποιας ανάπτυξης ή ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας στις ΗΠΑ. Συγκλονιστικές εικόνες ενός τοπίου παρατημένου, ανθρώπινες ψυχές σε αρμονία με το τραχύ των μαυρόασπρων αποχρώσεων του κάδρου, σενάριο σκληρά ρεαλιστικό, ερμηνείες για μάθημα υποκριτικής. Η επιλογή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας εδώ δεν αποτελεί στιλ, αλλά κάτι σαφώς ουσιαστικό στο κινηματογραφικό σύμπαν του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς και του Αλεξάντερ Πέιν. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τούτο το double bill, διότι η «Τελευταία Παράσταση», εκτός από το ότι είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών, θα προβληθεί πλήρως αποκατεστημένη (το director’s cut των 126 λεπτών), ενώ για την πιο πρόσφατη «Nebraska» έχουμε στη διάθεσή μας την σελιλόιντ κόπια, την οποία ελάχιστοι θεατές είδαν (ή προτίμησαν) να παίζει (έτσι) στις ελληνικές αίθουσες το 2014.

Τι παίζει απόψε η ΡΙΒΙΕΡΑ, λοιπόν;

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / THE LAST PICTURE SHOW (1971) 126′ (21:00)
του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς

Σε μια μικρή πόλη του Τέξας, στις αρχές του ‘51, τα πάντα δείχνουν να αργοπεθαίνουν, τόσο πολιτιστικά όσο και οικονομικά. Κατακλείδα, το επερχόμενο λουκέτο που θα βάλει το τοπικό σινεμά, ελλείψει θεατών. Δυσβάσταχτα ρεαλιστική προσέγγιση χαρακτήρων από τον Μπογκντάνοβιτς, μέσα σε μαυρόασπρα κάδρα ερήμωσης, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά έργα που μας έδωσε ο αμερικανικός κινηματογράφος στη δεκαετία του ’70. Όσκαρ δεύτερων ρόλων για τους Μπεν Τζόνσον και Κλόρις Λίτσμαν.

NEBRASKA (2013) 115′ (23:15)
του Αλεξάντερ Πέιν

Ο γερασμένος πατέρας θέλει να ταξιδέψει από τη Μοντάνα ώς τη Νεμπράσκα για να εισπράξει «φανταστικό» κουπόνι αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο αποξενωμένος γιος του υποχρεώνεται να τον συντροφεύσει σε αυτό το άδοξο road trip. Η μετάλλαξη του αμερικανικού ονείρου τής ευημερίας, με σκληρές εικόνες της επαρχιακής αγροτικής ερήμωσης, που λες και νοσταλγούν το σπαταλημένο πέρασμα του χρόνου όπως μας το έδειξε με πίκρα ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς στην «Τελευταία Παράσταση».

Κάθε μέρα μπορείς να διεκδικείς διπλές προσκλήσεις για τις προβολές της ίδιας βραδιάς, με τον εξής απλούστατο τρόπο: στέλνοντας ένα e-mail συμμετοχής στο freecinemagr@gmail.com με θέμα ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Σε αυτό πρέπει να έχεις γράψει το (πραγματικό) ονοματεπώνυμό σου και τον τίτλο της ταινίας που επιθυμείς να παρακολουθήσεις στο σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ απόψε. Οι νικητές θα λαμβάνουν ένα απαντητικό mail μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας και το όνομά τους θα βρίσκεται σε σχετική λίστα στο ταμείο του κινηματογράφου. Προσοχή στις ώρες έναρξης των προβολών! Για updates και απορίες που αφορούν στην όλη διοργάνωση, μπορείς να χρησιμοποιείς την περιοχή κάτω από αυτό το post ή τη σελίδα του φετινού event στο facebook.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00 & στις 23:00, με ελάχιστες εξαιρέσεις (λόγω διάρκειας του πρώτου φιλμ).

Γενική τιμή εισόδου: 6 ευρώ ή 10 ευρώ και για τις δύο προβολές ημερησίως.

Χορηγός: Βίκος Cola

Με την ευγενική υποστήριξη της ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χορηγοί επικοινωνίας: LiFOEn Lefko 87.7HiT 88.9Μελωδία 99.2

Σχεδιασμός αφίσας: The Comeback Studio

Facebook event page

Διοργάνωση: FREE CINEMA