FreeCinema

Follow us

Ο ανίκητος Iron Man.

Γνώρισε την προϊστορία των «Avengers», από τα comics ως την κινηματογραφική μεταφορά του Τζος Γουίντον. Από τι το έπαθαν; Που τους έχουμε ξαναδεί; Και γιατί τα σπάνε όσο ποτέ στη μεγάλη οθόνη;

Καπιταλιστής, γυναικάς, έμπορος όπλων και ζάπλουτος, ο Τόνι Σταρκ σίγουρα δεν είναι το στερεότυπο του clean-cut υπερ-ήρωα. Παρ’ όλα αυτά, για τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια, ο Iron Man είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες των αμερικανικών comics και αν κάποιος ρωτούσε τον κρυμμένο πίσω από την «πανοπλία» Τονι Σταρκ πως τα καταφέρνει, η απάντηση θα ήταν, απλά, ένα… «I did it my way».

Στο τεύχος 39 της σειράς «Tales of Suspense», το Μάρτιο του 1963, κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο Τόνι Σταρκ, ένας ευφυής μηχανικός και κληρονόμος των Stark Industries, τεχνολογικού κολοσσού και κατασκευαστή οπλικών συστημάτων. Κατά την διάρκεια δοκιμής νέων όπλων, ο Σταρκ τραυματίζεται (ένα θραύσμα εισχωρεί στο στήθος του) και απάγεται από τον διοικητή των βιετναμέζικων δυνάμεων, ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον ήρωα για την ανάπτυξη νέων όπλων. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ο Τόνι Σταρκ, με τη βοήθεια του συγκρατούμενού επιστήμονα Χο Γινσέν, φτιάχνει μια μαγνητική συσκευή που θα αποτρέπει το θραύσμα από το να εισχωρήσει στην καρδιά του και, παράλληλα, αναπτύσσει μια μεταλλική πανοπλία που θα τον βοηθήσει ν’ αποδράσει. Η επιχείρηση είναι επιτυχημένη, ο Σταρκ επιστρέφει στην Αμερική και κάπως έτσι ξεκινά η δράση του Iron Man, ενός από τα ιδρυτικά μέλη των Avengers.

Στα χρόνια που έπονται, η στολή του Iron Man εξελίσσεται από την αρχική τενεκεδένια εκδοχή της και με την κάθε νέα μορφή της ο ήρωας αποκτά όλο και πιο ισχυρές δυνάμεις. Ωστόσο, κάτω από την πανίσχυρη στολή κρύβεται ένας άνθρωπος με πληγωμένη (κυριολεκτικά) καρδιά. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον χαρακτήρα αληθινά ενδιαφέροντα. Κάποια στιγμή, σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους του τίτλου, ο Τόνι Σταρκ θα υποκύψει στον αλκοολισμό και θα αποσυρθεί από τη δράση, εμπιστευόμενος τη στολή του Iron Man στο φίλο του, Τζιμ Ρόουντς.

Στην πορεία, βγαίνοντας νικητής από τη μάχη του με το αλκοόλ, ο ήρωας θα επιστρέψει στην ενεργό δράση και θα συνεχίσει να μάχεται με κάθε τρόπο, ακόμη και από τη θέση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ (!), σε μια προσπάθειά του ν’ αντιμετωπίσει την αλόγιστη χρήση οπλικής τεχνολογίας εκ των έσω. Αυτός ακριβώς ο τρόπος σκέψης είναι που, αργότερα, θα τον φέρει σε αντιπαράθεση και με τον καλό του φίλο Captain America. Με αφορμή το θάνατο πολλών αθώων, ως αποτέλεσμα υπερ-ηρωικών μαχών, ο Iron Man προτείνει να καταγράφονται οι ταυτότητες όλων των υπερ-ηρώων από την Κυβέρνηση. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άκαμπτες αντιλήψεις του Captain America περί ελευθερίας και δικαιωμάτων και ένας μεγάλος Εμφύλιος ξεσπά ανάμεσα στο σύνολο των υπερ-ηρώων, με τους Iron Man και Captain America να διοικούν τις δύο πλευρές. Ο πόλεμος βρίσκει τον Iron Man νικητή και, πλέον, διοικητή της S.H.I.E.L.D., μιας μυστικής στρατιωτικής οργάνωσης για την επιβολή του Νόμου. Αργότερα, ο Iron Man θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους υπόλοιπους ήρωες, ενάντια σε μια μεγάλη εξωγήινη απειλή, βάζοντας στην άκρη παλιές έριδες και κόντρες.

Σ’ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ, ΣΕ ΞΕΡΩ…

Το υπερεπιτυχημένο «Iron Man» του 2008 είναι η πρώτη εμφάνιση του ήρωα στη μεγάλη οθόνη, με τον Ρομπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Τονι Στάρκ. Στην ταινία παρακολουθούμε μια αρκετά πιστή μεταφορά της γέννησης του ήρωα, αυτή τη φορά με φόντο το Αφγανιστάν, και τη μετέπειτα σύγκρουσή του με τον Ομπαντάια Στέιν, στέλεχος των Stark Industries που φιλοδοξεί να καρπωθεί την εταιρεία και να εκμεταλλευτεί τις τεχνολογίες της.

Στο sequel «Iron Man 2» (2010), o Τονι Σταρκ έχει πλέον αποκαλύψει τη μυστική του ταυτότητα στον κόσμο και αργοπεθαίνει λόγω επιπλοκών στο μαγνητικό μηχανισμό που τον κρατά ζωντανό. Ταυτόχρονα, ο Ίβαν Βάνκο αναπτύσσει αντίστοιχη με τον Iron Man τεχνολογία, με σκοπό να εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του, πάλαι ποτέ συνεργάτη του πατέρα του Σταρκ. Σε μια δραματική σύγκρουση, ο Iron Man βγαίνει νικητής, ενώ βρίσκει τρόπο να ελέγξει και την κατάσταση της υγείας του.