FreeCinema

Follow us

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

Με αφορμή την έξοδο της ταινίας «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, το FREE CINEMA έβγαλε από τις αποσκευές του τον ταξιδιωτικό οδηγό της Ελλάδας, σκάλισε τα εγχώρια locations που επισκέπτεται η παγκόσμια κινηματογραφία εδώ και 80 χρόνια και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ στις ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στη χώρα μας.

Ίθαν και Ζιλί, get in line! Το «Πριν τα Μεσάνυχτα» την άραξε στην Καρδαμύλη και στην Πύλο, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες, εκατοντάδες μεγάλου μήκους ταινίες εξ αλλοδαπής του έχουν ανοίξει το δρόμο, τολμώντας να περάσουν τα σύνορά μας και κάνοντας κάποιες από τις φυσικές ομορφιές της Ψωροκώσταινας βασικό, συχνά αποκλειστικό, χώρο γυρισμάτων τους. Ποιες ήταν οι… γραφικότερες; Τις βρήκαμε, συχνά στο πουθενά, και τις (ξ)ανακαλέσαμε στο hostel του FREE CINEMA, βάζοντάς τες στο χάρτη, με ό,τι «ελληνικό» πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές.

Τουριστική οδηγία: απελάσαμε από τη λίστα τα ντοκιμαντέρ (για ευνόητους λόγους), τους περαστικούς στο πόδι (ο Ματ Ντέιμον κι η Φράνκα Ποτέντε του «The Bourne Identity» για μόνο 5 κινηματογραφικά λεπτά στη Μύκονο; Στο καλό και να μας γράφουν!), τους βέρους, πολιτογραφημένους ή ομογενείς Ρωμιούς εσωτερικού κι εξωτερικού για να αποσείσουμε κάθε κατηγορία σωβινισμού (respect Ζιλ Ντασέν, θα έπρεπε να έχουμε συμπεριλάβει την πλειονότητα της φιλμογραφίας σου απ’ το ’57 και ύστερα) και, λόγω εντοπιότητας, ΟΛΕΣ τις ελληνικές συμπαραγωγές (την πλήρωσαν από τον πρώτο μουσαφίρη μας, το τουρκικό «Istanbul Sokaklarinda» του ’31 ως το φιλμ – μαγνήτη των ξένων παραγωγών στην ημεδαπή, τον «Αλέξη Ζορμπά», άσε που έτσι χάνετε το Γιάννη Ζουγανέλη σε… ουγγρική ταινία).

Bγάλαμε, εν τούτοις, διαβατήριο στους 100 (θέλαμε… 300, αλλά θα ήταν Ηράκλειος άθλος), ούτως ή άλλως, χαρακτηριστικότερους, όπου γης σινεπρεσβευτές της «ομορφότερης χώρας στον κόσμο». Ήλθαν (συχνά από τα πέρατα της γης), είδαν (ενίοτε ό,τι δεν έπρεπε), νίκησαν (εντάξει, όχι το φολκλόρ). Ντου γιου λάικ, μαμαζέλ, δι Γκρις;

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΕΡΕΥΝΑ: Άγγελος Μαύρου, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Σοφία Σταυριανίδου, Ηλίας Φραγκούλης

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Δημήτρης Κάσδαγλης

81

OPA! (2005)

ΤΟΥ ΟΥΝΤΑΓΙΑΝ ΠΡΑΣΑΝΤ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Αμερικανός αρχαιολόγος εξασκείται στα ελληνικά επιφωνήματα στην Πάτμο, ενόσω προσπαθεί να ανακαλύψει ένα μυθικό αντικείμενο που σχετίζεται με τον Άγιο Ιωάννη της Αποκάλυψης. Α, και να ερωτευθεί, σαφώς. TRIP ADVISOR: Βασισμένη στο κουλέρ λοκάλ και τις ταπεινές προθέσεις μιας ρομαντικής κομεντί, η ταινία τοποθετεί το Μάθιου Μοντίν σε ελληνικό σκηνικό με τίμιες μεν προθέσεις αλλά ανησυχητικά γνώριμη γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Εκτός από τα πανοραμικά καδραρίσματα του λιμανιού της Σκάλας της Πάτμου, η ταινία μπορεί να καυχιέται ότι ήταν η πρώτη που έκανε γυρίσματα μέσα στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Ο Χρήστος Βαλαβανίδης στο ρόλο του δημάρχου και η τηλεοπτική γιαγιά Ειρήνη Κουμαριανού του «Παρά Πέντε» πρωτοστατούν σε ένα κατά πλειοψηφία ελληνικό (πρώτης ή δεύτερης γενιάς) καστ.

82

MOUSSAKA & CHIPS (2005)

ΤΟΥ ΝΤΑΝΙ ΠΑΤΡΙΚ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Ο Μάιλς γίνεται μάρτυρας του φόνου του καλύτερου του φίλου από έναν αρχιμαφιόζο. Επόμενος στη σειρά είναι ο ίδιος, όντας σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Κρύβεται, λοιπόν, στην Ελλάδα, όμως, όλα τα νήματα της Μαφίας σ’ αυτόν οδηγούν. TRIP ADVISOR: Πιο πολύ κωμωδία παρά αστυνομικό φιλμ, με όλα τα κουλά που συμβαίνουν στον ήρωα, είναι το τελευταίο που γύρισε ο μικρός star του «Oliver!», Τζακ Γουάιλντ. Αν αντέχεις τα δυνατά σοκ, εδώ παίζει το trailer. ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Ζάκυνθος, παιδιά, κι ας ακούτε συνέχεια… Zanthi. Από τα πλάνα την ψιλιαστήκαμε, γιατί αλλιώς θα ψάχναμε ακόμη το χάρτη στην ελληνική επικράτεια. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Ο Σπύρος Μεριανός, ιδιαίτερα γνωστός από την τηλεόραση. Τη φωνή του την ντουμπλάρανε για να το πηγαίνει καλύτερα το αγγλικό…

83

THE SISTERHOOD OF THE TRAVELING PANTS 1 & 2 (2005, 2008)

ΤΩΝ ΚΕΝ ΚΟΥΑΠΙΣ ΚΑΙ ΣΑΑΝΑ ΧΑΜΡΙ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Η ελληνοαμερικανίδα Λίνα Καλιγάρης (Αλέξις Μπλεντέλ), μια εκ των τεσσάρων φιλενάδων του «ταξιδιάρικου jean» (το οποίο φορούν εκ περιτροπής) επισκέπτεται δις (και ως ανήλικη και ως μόλις ενήλικη) τη γιαγιά της σε ελληνικό νησί. TRIP ADVISOR: Βασισμένα στη best-seller σειρά βιβλίων της Αν Μπρασέαρς, δροσερά σαν αναψυκτικά φιλμ ενηλικίωσης, ιδανικά (μόνο) για θέαση στο σπίτι, από τον καναπέ ή τη βεράντα. ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Οία, Σαντορίνη, σαν ερωτευμένοι… πιγκουίνοι. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Η αξιαγάπητη κυρία Μαρία Κωνσταντάρου, γνωστή δευτεραγωνίστρια γνωστών εγχώριων σήριαλ («Η Πολυκατοικία») είναι η – όχι και τόσο στερεοτυπική – γιαγιά.

84

MEDEA 2 (2006)

ΤΟΥ XABIEΡ ΑΓΚΙΡΕ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Εγκαταλειμμένη από τον Ιάσονα για την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα (ο οποίος τους είχε δώσει άσυλο κατόπιν της εξορίας τους απ’ την Ιωλκό), η Μήδεια αφανίζει μαγικά την αντίζηλο και τον άνακτα και φονεύει τα παιδιά της. TRIP ADVISOR: Η ηρωίδα του Σενέκα ως φαρμακός / βάρβαρη / ένοχη, οριοθετημένη απ’ τη μη κάθαρση, με την παιδοκτονία ψηφιοποιημένη, αναφορές απ’ τον εξπρεσιονισμό ως την TV και χορό αντί… Χορού, στην προτελευταία (επαινετέα ως αναζήτηση αλλά λίγο «ντουβάρι») ταινία ενός απ’ τους παλιότερους Βάσκους πειραματιστές. Μόνο για σκληραγωγημένους του experimental ή / και του videodance, και τραγωδομανείς. ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Το θόλο της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς και το αρχαίο θέατρο του Διονύσου κάτω απ’ την Ακρόπολη τα σταμπάραμε, τα λοιπά όχι, συγγνώμη κιόλας. Προς διερεύνηση απ’ το «Διάζωμα». ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Nadie.

85

MAMMA MIA! (2008)

ΤΗΣ ΦΙΛΙΝΤΑ ΛΟΪΝΤ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Σε καταπράσινο ελληνικό νησί, εύστοχα βαφτισμένο… Καλοκαίρι, όπου η μητέρα της διατηρεί κουκλίστικο ξενώνα, η Σόφι ετοιμάζεται να παντρευτεί και να μάθει την ταυτότητα του πατέρα της. TRIP ADVISOR: Στους ρυθμούς των διασημότερων τραγουδιών των ABBA, αντάξιο του ξεσηκωτικού, πρωτότυπου θεατρικού, μιούζικαλ, που… ερωτοτροπεί με μερικές από τις ομορφότερες γωνιές και όψεις της χώρας μας. ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Σκόπελος, Σκιάθος και Πήλιο σε όλο τους το μεγαλείο. Σκηνή ανθολογίας στα «πόδια» του γραφικού Αγίου Ιωάννη Σκοπέλου το «The Winner Takes It All», δια υποβλητικής ερμηνείας Μέριλ Στριπ. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής, Λονδρέζοι ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης – Μία Σοτιρίου και Τζορτζ Γκεοργίου οι γνωστότεροι.

86

LUCIFER ET MOI (2008)

ΤΟΥ ΖΑΝ-ΖΑΚ ΓΚΡΑΝ-ΖΟΥΑΝ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Αντιμετωπίζοντας δυσχέρεια στο να βάλει στο χαρτί ένα σενάριο (και πίσω από αυτό τη ζωή του), ένας ποιητής των εικόνων καλεί προς βοήθεια το σωσία του, Λούσιφερ – και ανακαλεί τα μικράτα, τις ταινίες, τις απογοητεύσεις, τις αγάπες του, ενώ το «έργο» συνεχίζεται. TRIP ADVISOR: Συνυπογεγραμμένος απ’ τον Μπερτράν Ταβερνιέ, αυτός ο υβριδικός, πιο υπαρξιακός «Φάουστ», 50χρονο work in progress ενός βετεράνου περιθωριακού στοχαστή της γαλλικής κωμωδίας καταπίνεται λίγο πιο εύκολα χάρη στο ασυνήθιστο μείγμα «ονομάτων», πολλοί σε αφιλοκερδή συμμετοχή. Ανάμεσά τους ο Πιερ Ετέξ, ο Κλοντ Σαμπρόλ και οι Ευγένιος Ιονέσκο – Όρσον Γουέλς σε σκηνές από το ημιτελές φιλμ «Panthéon». Στο δάσος της Βουλώνης αυτό, όχι στην… ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: …Τήνο όπου γυρίστηκε όλη η υπόλοιπη ταινία, και όπου κατοικεί για ένα μεγάλο μέρος του έτους ο auteur. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Η παραγωγός Ελένη Θεοδώρου.

87

URI SAENGAE CHOEGO-UI SUNGAN (2008)

ΤΗΣ ΓΙΜ ΣΟΥΝΡΑΪ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Επιστροφή στις ένδοξες μέρες της προ κρίσης Ολυμπιάδας του 2004 και τον τελικό του handball γυναικών, όπου η Κορέα ήρθε αντιμέτωπη με τη Δανία για το χρυσό μετάλλιο. Κλαίνε αυτές, κλαις κι εσύ, για άλλους λόγους, όμως. TRIP ADVISOR: Παραπάνω από μια απλή αθλητική ταινία, το φιλμ δίνει έμφαση στις σχέσεις μεταξύ των παικτριών αλλά και στις προσωπικές τους ζωές, ξεπερνώντας με άνεση το μέσο κορεάτικο δράμα. ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Λίγη εσάνς φωτισμένης Ακρόπολης για να μην ξεχάσεις τα αυτονόητα. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Εκτελέστρια παραγωγός η Λιλέτ Μπόταση, διευθυντής φωτογραφίας ο Αλέκος Γιάνναρος.

88

WANTED (2009)

ΤΟΥ ΠΡΑΜΠΟΥ ΝΤΕΒΑ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Αδίσταχτος gangster της Βομβάης ερωτεύεται νεαρή, που δεν εγκρίνει το lifestyle του. Με έναν τρόπο μαγικό, τα τραγούδια αγάπης τους έχουν… αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό. TRIP ADVISOR: Τυπικό Bollywood θέαμα με λίγο κλωτσομπουνίδι, λίγο αίσθημα και πολύ (άσχετο) τραγούδι και χορό, που κατάφερε να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση με τις εισπρακτικές επιτυχίες στη χώρα του το 2009. Σε παγκόσμια πρωτοτυπία, το φιλμ αποτελεί remake ταινίας του 2007, που ήταν remake ταινίας του 2006! ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Ο έρωτας είναι τυφλός, ούτε από γεωγραφία ξέρει. Το ηλιοβασίλεμα της Οίας, η Νάουσα της Πάρου και το Μανδράκι της Ρόδου βρίσκονται κάπου χαμένα στην Ινδία. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Χτύπησαν παλαμάκια.

89

MY LIFE IN RUINS (2009)

ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΠΕΤΡΙ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Η Τζόρτζια (Νία Βαρντάλος) έπιασε πάτο, ήρθε στην Ελλάδα για να ξαναβρεί το «κέφι» της, αλλά δουλεύοντας ως ξεναγός (ρομαντική) προκοπή δε βλέπει. TRIP ADVISOR: Ό,τι κλισέ φαντάζεσαι και δε φαντάζεσαι για τις χολιγουντιανές, ρομαντικές κομεντί, τους Eλληνάρες, το Ελλάντα και τους ανιστόρητους Αμερικάνους τουρίστες, θα το βρεις εδώ. Όχι τυχαία, οι Ιταλοί μετάλλαξαν τον τίτλο του σε… «My Big Fat Greek Holidays»! ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά και Θησείο στην Αθήνα, μαζί με Αρχαία Ολυμπία, αλλά και Αλικάντε της Ισπανίας. Γι’ αυτό το πούλμαν φεύγει από Δελφούς και βρίσκεται ξαφνικά σε κυκλαδίτικο λιμάνι! ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: O Αλέξης Γεωργούλης με… χαίτη στα «συν» του φιλμ, άνευ διεθνούς καριέρας, όμως, ακόμα.

90

DEDEMIN INSANLARI (2011)

ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΝ ΙΡΜΑΚ


LIVE YOUR MYTH IN GREECE: Γεννημένος στην Κρήτη αλλά μεγαλωμένος στην Τουρκία οικογενειάρχης ζει με την ανάμνηση της πατρίδας του ζωντανή, παλεύοντας με την αίσθηση της προσφυγιάς και των καταλοίπων της. Δάκρυ. TRIP ADVISOR: Η ταινία αποτέλεσε σημαντική επιτυχία στη γείτονα χώρα, αντιστροφή ουσιαστικά της «Πολίτικης Κουζίνας», με θεματικό επίκεντρο τους Τούρκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κρήτη κατά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ: Το λιμάνι των Χανίων ποτίζει δράμα τη σκηνή της απέλασης ενώ το ορεινό Φρε δίνει αισιόδοξο φινάλε στον κύκλο νοσταλγίας της ταινίας. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ: Οι ομοιότητες με την «Πολίτικη Κουζίνα» δεν εξαντλούνται μόνο στη θεματική της ιστορίας, καθώς η Ευανθία Ρεμπούτσικα υπογράφει τη μουσική και των δύο ταινιών.