FreeCinema

Follow us

Hulk Smash!

Γνώρισε την προϊστορία των «Avengers», από τα comics ως την κινηματογραφική μεταφορά του Τζος Γουίντον. Από τι το έπαθαν; Που τους έχουμε ξαναδεί; Και γιατί τα σπάνε όσο ποτέ στη μεγάλη οθόνη;

Επιστήμονας σώζει νεαρό που τριγυρνά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών. Επιστήμονας εκτίθεται σε ραδιενέργεια από την έκρηξη. Ραδιενέργεια μεταμορφώνει επιστήμονα σε άμυαλο, οργισμένο πράσινο Hulk. Hulk σαρώνει τα πάντα. Γιατί είναι ο Hulk.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στο πρώτο τεύχος του «Incredible Hulk», το Μάϊο του 1962, οπότε και συναντάμε για πρώτη φορά τον ήρωα, δημιούργημα των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι, με σαφείς αναφορές στο μύθο του Τζέκιλ/Χάιντ και του Φρανκενστάιν, αλλά και στους φόβους της τότε κοινωνίας απέναντι στις πυρηνικές δοκιμές εν μέσω του ψυχρού πολέμου. Ο Μπρους Μπάνερ είναι ένας ευφυής αλλά δύστροπος επιστήμονας που με την έκθεσή του σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανακαλύπτει πως μπορεί να μεταμορφώνεται σε γιγαντόσωμο πλάσμα με υπερφυσική δύναμη και πολλά, ΠΟΛΛΑ νεύρα! Ωστόσο, ο Μπάνερ δεν έχει κανέναν έλεγχο σε αυτή τη μεταμόρφωση, η οποία συντελείται όταν ο χαρακτήρας οργίζεται ή βρίσκεται σε συνθήκες έντονου στρες.

Στις πρώτες ιστορίες, βασικό μέλημα του κυνηγημένου από τις στρατιωτικές δυνάμεις πλάσματος είναι να βρει καταφύγιο και την ηρεμία του ισοπεδώνοντας, βέβαια, στην πορεία τα πάντα στο πέρασμά του. Μόνος σύμμαχός του, ο Ρικ Τζόουνς, ο νεαρός την ζωή του οποίου έσωσε λίγο πριν γίνει εκείνη η έκρηξη. Παράλληλα, κάνει το ντεμπούτο της και η Μπέτι Ρος, διαχρονική αγαπημένη του Μπρους Μπάνερ και κόρη του στρατηγού Ρος, ορκισμένου εχθρού του Hulk. Λίγο αργότερα θα ενταχθεί και σαν μέλος των Avengers, από τους οποίους σύντομα αποχωρεί, καθώς η – ας την πούμε – ευέξαπτη φύση του δεν προκύπτει… συμβατή με την όλη υπερ-ομάδα. Στην πορεία του τίτλου, διάφοροι συγγραφείς ρίχνουν περισσότερο φως στον χαρακτήρα. Έτσι, κάποια στιγμή, αποκαλύπτεται πως ο Hulk είναι μια εξωτερίκευση του θυμού που κρύβει μέσα του ο Μπάνερ από την παιδική του ηλικία, ως θύμα κακοποίησης από τον ίδιο του τον πατέρα.

Σημαντικές αλλαγές στον χαρακτήρα του Hulk συναντάμε κυρίως στα 90’s, όταν ο τότε συγγραφέας του comic, Πίτερ Ντέιβιντ, αποφασίζει να ενώσει τις διαφορετικές προσωπικότητες του ήρωα σε μία. Έτσι, μέσω ύπνωσης (!), ο Μπρους Μπάνερ παγιδεύεται μόνιμα στη μορφή του Hulk, διατηρώντας, όμως, τη λογική και την ευφυΐα του. Σε αυτή την περίοδο, οι ιστορίες προσαρμόζονται στη σύγχρονη εποχή και ο τίτλος αρχίζει να θίγει σοβαρά θέματα όπως η αυτοκτονία, το AIDS και τα ναρκωτικά, πάντα μέσα από ένα υπερ-ηρωικό πρίσμα.

Από τότε ο χαρακτήρας έχει αλλάξει αρκετές φορές, όμως, η ουσία παραμένει λίγο πολύ η ίδια. Άλλοτε πράσινος, άλλοτε γκρι, άλλοτε στη Γη κι άλλοτε εξόριστος σε αφιλόξενο πλανήτη, ο Μπρους Μπάνερ είναι ένας ήρωας κυνηγημένος και παρεξηγημένος από όλους, αλλά, κυρίως, από τον ίδιο του τον εαυτό.

Σ’ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ, ΣΕ ΞΕΡΩ…

O Hulk κάνει την παρθενική του κινηματογραφική εμφάνιση μόλις το 2003, με την ομώνυμη ταινία του Ανγκ Λι, μια γοητευτική αποτυχία που εμβάθυνε περισσότερο στο χαρακτήρα, ξεχνώντας την ανάγκη του κοινού για πιο πολύ… Hulk Smash.

Το «Incredible Hulk» του 2008, ενταγμένο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (που κορυφώνεται με τους «Avengers») επέλεξε να αγνοήσει εντελώς την προηγούμενη ταινία! Έτσι, μας επανασυστήνει  τον Δρ. Μπρους Μπάνερ, ο οποίος αυτή τη φορά μεταμορφώνεται σε Hulk όταν το πείραμα του στρατηγού Ρος για δημιουργία υπερ-στρατιωτών πάει στραβά. Αμέσως ο αμερικάνικος στρατός εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό, αλλά ο ήρωας καταφέρνει να δραπετεύσει.

Χρόνια αργότερα, ο Μπανερ ζει στο Ριο ντε Τζάνερο, όπου και προσπαθεί να βρει θεραπεία μέχρις ότου τον εντοπίζουν και τον συλλαμβάνουν. Παράλληλα, ο Εμιλ Μπλόνσκι, στρατιωτικός και δεξί χέρι του Ρος, αποπειράται και αυτός να αποκτήσει υπερδυνάμεις, χρησιμοποιώντας την ίδια αποτυχημένη μέθοδο, και μεταμορφώνεται μόνιμα σε ένα πλάσμα πιο θηριώδες και πιο δυνατό από τον Hulk, τον Abomination. Ο Μπάνερ πείθει τον στρατηγό να τον αφήσει να αντιμετωπίσει τον Abomination και ύστερα από μια τιτάνια μάχη, από την οποία ο Hulk βγαίνει νικητής, ο Μπρους Μπάνερ δραπετεύει σε μια μικρή πόλη του Καναδά όπου και αφοσιώνεται στην προσπάθεια χειραγώγησης του τέρατος που κρύβει μέσα του.