FreeCinema

Follow us

2010 – 2019: Οι καλύτερες ταινίες της δεκαετίας.

2010 – 2019. Ο Ηλίας Φραγκούλης επιλέγει τις καλύτερες ταινίες αυτής της δεκαετίας. Δίχως taboo απέναντι σε κινηματογραφικά είδη, μία λίστα αναπάντεχη και αιρετικά επιθετική προς τα στερεότυπα της παγκόσμιας κριτικής.

Εμένα αυτά μου άρεσαν! Με έκαναν να τα σκέφτομαι και να επιστρέφω σ’ αυτά, να δοκιμάζω την αίσθηση της επαναληπτικής προβολής, να νιώθω την ευτυχία, να συγκινούμαι, να βιώνω (ενίοτε) μία πραγματικά καινούργια εμπειρία στο σινεμά.

Η δεκάδα που ακολουθεί περιέχει τίτλους ταινιών που έχω αξιολογήσει όσο καλύτερα γινόταν στο διάστημα τούτης της δεκαετίας, από το 2010 έως και το 2019. Στο «ζύγι» μπήκανε τα σενάρια, οι ιστορίες, η αφήγηση, η σκηνοθετική οπτική, το πόσο αφορούν τη ζωή ή την ψυχή αυτά τα έργα, το πόσο μακριά με πήγε η φαντασία τους ή το πόσο εφικτή ήταν η «φυγή» μέσα από αυτά. Μερικά με καταρράκωσαν. Και γι’ αυτό το τελευταίο μπορεί να είμαι ακόμη πιο ευγνώμων.

Τα κείμενα τα οποία συνοδεύουν το κάθε φιλμ γράφηκαν (κυρίως) στα χρόνια της πρώτης τους προβολής στους ελληνικούς κινηματογράφους. Ας ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση, με αξιολογική σειρά. Ο χώρος των σχολίων από κάτω είναι δικός σας. Φερθείτε κόσμια. Όχι βρισιές. Μόνο ξεμάλλιασμα!

Εδώ θα βρείτε τη λίστα με τις χειρότερες ταινίες της δεκαετίας 2010 – 2019.

5

NYMPH()MANIAC: ΜΕΡΟΣ Α & Β (2013) του Λαρς φον Τρίερ

NYMPHΟMANIAC: VOLUME I & II


Περίμενες graphic σκηνές σεξ, όμως, αντ’ αυτού, βρέθηκες ενώπιον μιας σπάνιας εγκυκλοπαίδειας που σε έναν και μοναδικό τόμο είχε χωρέσει τη γνώση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Την επιστήμη, την ψυχολογία, το σωστό και το άδικο της εξέλιξής μας ανά τους αιώνες. Αν είχες δίψα για μάθηση, αυτές οι τέσσερις ώρες και πέντε λεπτά, σε δύο μέρη για να μη σου κάτσει βαρύ το περιεχόμενο, θα σε έκαναν άλλο άνθρωπο. Αν ήσουν το λάθος «ζώο», θα πήρες μερικές ιδέες για περισσότερο απελευθερωμένο σεξ. Ο οργασμός, όμως, ήταν αλλού… (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ και εδώ.)

4

ΜΕΣΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ (2019) του Άρι Άστερ

MIDSOMMAR


Στον κινηματογράφο είμαστε (πρωτίστως) επισκέπτες. Και κατόπιν θεατές. Σχεδόν όπως και στην πραγματική ζωή. Το πέρασμά μας από αυτήν είναι σύντομο και ενίοτε όχι τόσο πλήρες σε εμπειρίες. Γι’ αυτό και παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας, σαν ένα «συμπλήρωμα» ζωής. Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν εξασφαλίζει πάντα (και) ένα συναρπαστικό «ταξίδι». Γι’ αυτόν τον λόγο ο κινηματογράφος μοιάζει αρκετά συχνά με έναν ιδανικό «τουριστικό οδηγό», με προορισμούς έξω από το ρεαλιστικό, το εφικτό. Αυτό είναι το σινεμά του Άρι Άστερ. Καλές διακοπές! Και κοιτάξτε να είστε αγαπημένοι εκεί που θα πάτε.. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

3

ΜΗΤΕΡΑ! (2017) του Ντάρεν Αρονόφσκι

Mother!


Μια αλληγορία χτισμένη πάνω σε βιβλικά γραπτά, στερεότυπα συμβόλων που μια κάποια θρησκεία μετεξέλιξε σε Πίστη και μέσω αυτής εξουσιάζει (ακόμη και σήμερα) εκατομμύρια ανθρώπων, σχεδόν… «τυφλά». Η ίδια η Φύση, όμως, θα την αμφισβητήσει πάντοτε. Διότι εκείνη είναι η ουσιαστική «Μητέρα» (μας). Υπό αυτή την οπτική, ο Ντάρεν Αρονόφσκι έχει γυρίσει το πιο βλάσφημο έργο που έχουμε δει στο σινεμά εδώ και πολλά έτη. Γιατί είχε την εξυπνάδα να «παντρέψει» σε αυτό την ίδια τη Φύση και Εκείνον! Και να κρίνει και τους δύο. Και τους πιστούς τους. Έως και ολόκληρη την πορεία (αν όχι και τη μοίρα) ενός σύμπαντος ειρωνικά κολλημένου στο… rewind! (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

2

Ο ΣΚΟΤ ΠΙΛΓΚΡΙΜ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ 7 ΠΡΩΗΝ (2010) του Έντγκαρ Ραϊτ

Scott Pilgrim vs. the World


Έχοντας το σινεμά σαν τρίτο κηδεμόνα για όλη μου τη ζωή κι ύστερα από πολλές χιλιάδες δοκιμασιών, αναζητώντας πάντα το καινούργιο, το διαφορετικό, το παθιασμένο ή το καινοτόμο στη μεγάλη οθόνη, στο ξεκίνημα τούτης της δεκαετίας βρέθηκα αντιμέτωπος με έναν πιτσιρικά που ξεπήδησε από τις σελίδες ενός comic, πάτησε play, κέρδισε το παιχνίδι, πήρε το κορίτσι, άνοιξαν μαζί μια πόρτα, η οποία οδηγούσε πέρα και από το πανί, κι άντε γεια! Παραγνωρισμένος από τις μάζες το 2010, cult για το αύριο και το άπειρο, ο «Σκοτ Πίλγκριμ» αποτελεί ένα υπόδειγμα φιλμικού meta που δύσκολα θα γεράσει. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

1

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ (2014) του Τζόναθαν Γκλεϊζερ

UNDER THE SKIN


Πολλές φορές το καινούργιο τρομοκρατεί. Όχι τόσο όσο ο φόβος ότι θα πεθάνεις. Ούτε καν η αβεβαιότητα για το τι κρύβεται κάτω από το δέρμα μας. Με τον ίδιο τρόπο, η εξω-γήινη οντότητα της Τζοχάνσον είναι ένα πλάσμα μόνο, σε έναν ξένο τόπο, που δεν κατανοεί ούτε την «επιφάνειά» μας ούτε και το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι. Μοναδικός κοινός «τόπος», η μοναξιά της. Δίπλα στο δικό μας κενό. Διόλου παράξενο, το φιλμ εκτιμήθηκε περισσότερο από ανθρώπους που ασχολούνται με τις (όποιες) τέχνες ή μπορούν να εκτιμήσουν με πολλαπλές αναγνώσεις ένα έργο Τέχνης. Η κινηματογραφική αίθουσα ίσως ήταν λάθος. Προσεχώς, σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, καλύτερα. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

TAGS: ,