FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΖΗΛΕΨΑΝ ΤΟΝ 007!

Με το «No Time to Die» να επιχειρεί νέα ρεκόρ εισιτηρίων παγκοσμίως, ο Τζέιμς Μποντ, στα 59 χρόνια ζωής του στη μεγάλη οθόνη, είναι σήμερα πιο hip κι από την περίοδο των πρώτων του κινηματογραφικών περιπετειών, στα 60′s! Φυσικά, την επιτυχία πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν από τότε, συνήθως ανεβάζοντας τους τόνους της χιουμοριστικής διάθεσης ή αγγίζοντας τα όρια του κανιβαλισμού. Αυτές εδώ είναι οι 50 πιο διασκεδαστικές περιπτώσεις ταινιών.

Τα τζεϊμσμποντικά spoofs υπήρξαν κραυγαλέα camp, τραγικά αστεία και πάντοτε διασκεδαστικά, είτε γυρίζονταν με πενιχρά μέσα, είτε κατασπαταλώντας τα εκατομμύρια των studios που ζήλευαν τα κατορθώματα του 007. Οι πενήντα ταινίες που ακολουθούν, με χρονολογική σειρά παράθεσης, αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα παρωδίας ή μη του πλέον διαχρονικού κινηματογραφικού πράκτορα. Το όνομά τους δεν είναι Μποντ. Είναι… χάλια Μποντ!

31

Bons Baisers de Hong Kong (1975)

ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΙΦΡ


Ο Τζέιμς Μποντ πεθαίνει στο opening της ταινίας! Η Βασίλισσα της Αγγλίας πέφτει θύμα απαγωγής! Ποιος θα σώσει την κατάσταση; Το γαλλικό συγκρότημα των Les Charlots και μια… καθαρίστρια – σωσίας της Αυτού Μεγαλειότητος, σε μια προφανή παρωδία των φιλμ του διασημότερου πράκτορα, η οποία κυκλοφόρησε διεθνώς με τον τίτλο «From Hong Kong with Love». Εμφανίζονται και οι Μπέρναρντ Λι και Λόις Μάξγουελ, ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί στο παρελθόν τον Μ και τη Μανιπένι, αντίστοιχα.

32

Li San Jiao Wei Zhen di Yu Men (1977)

ΤΟΥ ΚΕΪ ΛΑΟΥ


Διαμάντι του λεγόμενου… Bruceploitation, που αναπτύχθηκε μετά τον θάνατο του Μπρους Λι, ο οποίος πηγαίνει στην Κόλαση και εκεί έχει ν’ αντιμετωπίσει: τον Ζατόιτσι, τον Νονό, τον Εξορκιστή, τον Ποπάϊ, την Εμμανουέλα, τον Κόμη Δράκουλα, τον Κλιντ Ίστγουντ και, φυσικά, τον Τζέιμς Μποντ. Γνωστό στους trash-άδες με τους τίτλους «Deadly Hands of Kung Fu» ή «The Dragon Lives Again».

33

Tais-Toi Quand tu Parles! (1981)

ΤΟΥ ΦΙΛΙΠ ΚΛΕΡ


Eurotrash κωμωδία με τον β’ διαλογής καλαμπουρτζή Άλντο Ματσόνε να φαντασιώνεται συνέχεια πως είναι ο Τζέιμς Μποντ! Η Εντβίζ Φενέκ και κάμποσα γυμνόστηθα κορίτσια αναλαμβάνουν να «θολώσουν τα νερά» για την υπόλοιπη διάρκεια και την πλοκή του φιλμ… Γνωστό (λέμε τώρα) και σαν «Shut Up When you Speak!».

34

Zuijia Paidang Zhi Nuhuang Miling (1984)

ΤΟΥ ΤΣΟΥΙ ΧΑΡΚ


Ο Νιλ Κόνερι, ο μικρότερος αδελφός του Σον, ξαναχτυπά (uncredited) σε ρόλο σωσία… μάντεψε ποιου! Είναι η τρίτη – και πιο κοντά στο c(λ)opyright του Τζέιμς Μποντ – περιπέτεια της σειράς «Mad Mission», με τον υπότιτλο… «Our Man from Bond Street» (πόσο πιο προφανές;). Εμφανίζονται και παλιοί μας γνώριμοι από τη σειρά του 007, όπως ο Χάρολντ Σακάτα και ο Ρίτσαρντ Κίελ.

35

Ninja Academy (1988)

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ


Κακέκτυπο της «Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής» από τον Έλληνα – θρύλο της μπιμουβιάς, με μια πινακοθήκη αστείων χαρακτήρων που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους ως μαθητές σχολής για ninja. Ένας από αυτούς αποκαλείται πράκτορας… 00-7-11 και κυκλοφορεί με σμόκιν και στιλάκι Τζέιμς Μποντ. Πολλά κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα.