FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΖΗΛΕΨΑΝ ΤΟΝ 007!

Με το «No Time to Die» να επιχειρεί νέα ρεκόρ εισιτηρίων παγκοσμίως, ο Τζέιμς Μποντ, στα 59 χρόνια ζωής του στη μεγάλη οθόνη, είναι σήμερα πιο hip κι από την περίοδο των πρώτων του κινηματογραφικών περιπετειών, στα 60′s! Φυσικά, την επιτυχία πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν από τότε, συνήθως ανεβάζοντας τους τόνους της χιουμοριστικής διάθεσης ή αγγίζοντας τα όρια του κανιβαλισμού. Αυτές εδώ είναι οι 50 πιο διασκεδαστικές περιπτώσεις ταινιών.

Τα τζεϊμσμποντικά spoofs υπήρξαν κραυγαλέα camp, τραγικά αστεία και πάντοτε διασκεδαστικά, είτε γυρίζονταν με πενιχρά μέσα, είτε κατασπαταλώντας τα εκατομμύρια των studios που ζήλευαν τα κατορθώματα του 007. Οι πενήντα ταινίες που ακολουθούν, με χρονολογική σειρά παράθεσης, αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα παρωδίας ή μη του πλέον διαχρονικού κινηματογραφικού πράκτορα. Το όνομά τους δεν είναι Μποντ. Είναι… χάλια Μποντ!

1

Carry On Spying (1964)

ΤΟΥ ΤΖΕΡΑΛΝΤ ΤΟΜΑΣ


Η ένατη ταινία της υπερεπιτυχημένης στη Μεγάλη Βρετανία κωμικής σειράς «Carry On», αποτελεί την πρώτη περίπτωση κινηματογραφικού spoof του πράκτορα 007. Η αφίσα της κανιβάλιζε εμφανώς το «From Russia with Love» (1963) και η εταιρεία παραγωγής των official ταινιών του Μποντ επέβαλε αλλαγές, μαζί με εκείνη για το όνομα του κεντρικού ήρωα, που από… «James Bind Agent 006 ½» (!) έγινε «Charlie Bind Agent Double 0 – ooh!», ώστε να αποφευχθούν τα δικαστήρια…

2

Hot Enough for June (1964)

ΤΟΥ ΡΑΛΦ ΤΟΜΑΣ


Άνεργος συγγραφέας που τυγχάνει να μιλάει τσέχικα νομίζει πως βρήκε δουλειά στην Πράγα, αλλά έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από τις Μυστικές Υπηρεσίες που τον χρησιμοποιούν ως πράκτορα. Ο Ντερκ Μπόγκαρντ πρωταγωνιστεί σε αυτή τη συμπαθητική παρωδία, της οποίας μια συντομευμένη version διανεμήθηκε στην Αμερική ως «Agent 8 ¾».

3

L'Homme de Rio (1964)

ΤΟΥ ΦΙΛΙΠ ΝΤΕ ΜΠΡΟΚΑ


Η επιτυχία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ είναι τόσο μεγάλη παγκοσμίως, που ακόμη και το γαλλικό σινεμά παράγει το δικό του spoof, με πρωταγωνιστές τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό και τη Φρανσουάζ Ντορλεάκ (αδελφή της Κατρίν Ντενέβ). Αυτή η κοσμοπολίτικη περιπέτεια, μεγάλο μέρος της οποίας γυρίστηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και έφτασε να προταθεί και για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου! Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το φιλμ, στην ουσία, έχει κατακλέψει τα comics του Τεν-Τεν.

4

Agente 077: Missione Bloody Mary (1965)

ΤΟΥ ΣΕΡΤΖΙΟ ΓΚΡΙΕΚΟ


Μπιμουβάδικη, ιταλική περιπέτεια κατασκοπείας, με τον Κεν Κλαρκ στο ρόλο του πράκτορα… 077 (μπας και παρασυρθεί κανένας άσχετος στο ταμείο)! Ήταν το πρώτο φιλμ μιας τριλογίας (ακολούθησε το «Agente 077 dall’Oriente con Furore», την ίδια χρονιά, και το «Missione Speciale: Lady Chaplin», το 1966).

5

Due Mafiosi Contro Goldginger (1965)

ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖΟ ΣΙΜΟΝΕΛΙ


Ένα χρόνο μετά την περιπέτειά του με τον Τζέιμς Μποντ, ο… Goldginger (!) επιχειρεί να κάνει πλύση εγκεφάλου σε όλους τους κυβερνητικούς υπαλλήλους τού πλανήτη, ώστε να τον κατακτήσει (σώπα…). Πρωταγωνιστούν οι βλακέντιοι Ιταλοί κωμικοί Τσίτσο Ινγκράτσα και Φράνκο Φράνκι, ενώ οι παραγωγοί είχαν το θράσος να χρησιμοποιήσουν έως και τον τίτλο του πράκτορα 007 για δευτερεύοντα χαρακτήρα του φιλμ! Μετονομάστηκε σε «The Amazing Dr. G» για την αμερικανική, μεταγλωττισμένη version του, το 1968.