FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΖΗΛΕΨΑΝ ΤΟΝ 007!

Με το «No Time to Die» να επιχειρεί νέα ρεκόρ εισιτηρίων παγκοσμίως, ο Τζέιμς Μποντ, στα 59 χρόνια ζωής του στη μεγάλη οθόνη, είναι σήμερα πιο hip κι από την περίοδο των πρώτων του κινηματογραφικών περιπετειών, στα 60′s! Φυσικά, την επιτυχία πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν από τότε, συνήθως ανεβάζοντας τους τόνους της χιουμοριστικής διάθεσης ή αγγίζοντας τα όρια του κανιβαλισμού. Αυτές εδώ είναι οι 50 πιο διασκεδαστικές περιπτώσεις ταινιών.

Τα τζεϊμσμποντικά spoofs υπήρξαν κραυγαλέα camp, τραγικά αστεία και πάντοτε διασκεδαστικά, είτε γυρίζονταν με πενιχρά μέσα, είτε κατασπαταλώντας τα εκατομμύρια των studios που ζήλευαν τα κατορθώματα του 007. Οι πενήντα ταινίες που ακολουθούν, με χρονολογική σειρά παράθεσης, αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα παρωδίας ή μη του πλέον διαχρονικού κινηματογραφικού πράκτορα. Το όνομά τους δεν είναι Μποντ. Είναι… χάλια Μποντ!

11

Our Man Flint (1966)

ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΑΝ


Η πιο σεβαστή περίπτωση τζεϊμσμποντικού spoof, παραγωγή του studio της Fox, με τον Τζέιμς Κόμπερν στον ρόλο του γυναικά πράκτορα Ντέρεκ Φλιντ, κομμένου και ραμμένου στα πρότυπα του Σον Κόνερι. Τρίο επιστημόνων εκβιάζει την ανθρωπότητα ελέγχοντας τα καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη! Ακολούθησε το sequel «In Like Flint» (1967).

12

Se Tutte le Donne del Mondo (1966)

ΤΩΝ ΧΕΝΡΙ ΛΕΒΙΝ & ΑΡΝΤΟΥΙΝΟ ΜΑΓΙΟΥΡΙ


Ιταλικό spoof σε παραγωγή του Ντίνο Ντε Λαουρέντις, με τον τηλεοπτικό «Mannix», Μάικ Κόνορς. Τα φανταστικά στοιχεία της πλοκής του παραπέμπουν στο κατά 13 χρόνια μεταγενέστερο «Moonraker», της επίσημης σειράς Μποντ! Άλλαξε διάφορους τίτλους ανά τον κόσμο («If All the Women in the World» και «Kiss the Girls and Make Them Die», ενώ η διανομή του στις ΗΠΑ (από την Columbia) έγινε εσπευσμένα, για να μη συμπέσει με την έξοδο του «Casino Royale», το 1967.

13

Kiss Kiss... Bang Bang (1966)

ΤΟΥ ΝΤΟΥΤΣΙΟ ΤΕΣΑΡΙ


Ιταλική, περιπετειώδης κωμωδία που εκμεταλλεύεται την επιτυχία του 007, με τον Τζουλιάνο Τζέμα στο ρόλο του πρώην κατασκόπου Κερκ Γουόρεν, που αποπειράθηκε να κλέψει 1.000.000 δολάρια και σπίλωσε το όνομά του, αλλά αντί για… εκτέλεση, επιστρέφει στην ενεργό δράση με αποστολή στην Ελβετία, σε αναζήτηση του μυστηριώδους Mr. X.

14

Operazione Goldman (1966)

ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΑΡΓΚΕΡΙΤΙ


Ο αρχικός, ιταλικός τίτλος του φιλμ πήγε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του «Goldfinger», όμως, η καθυστέρηση της διανομής του στην αμερικανική αγορά, το 1967, υποχρέωσε τους παραγωγούς να το βαπτίσουν «Lightning Bolt», για να θυμίζει τον τίτλο του «Thunderball»! Αμερικανός undercover πράκτορας προσπαθεί να εμποδίσει τον… άθλιο (κυριολεκτικά!) κακό του φιλμ που θέλει να σαμποτάρει αποστολή της NASA. Πέραν του low budget της υπόθεσης, το original negative της ταινίας είχε χαθεί και αυτό που έφτασε στις ΗΠΑ ήταν ένα «κολάζ» από τις χρησιμοποιημένες κόπιες!

15

The Last of the Secret Agents? (1966)

ΤΟΥ ΝΟΡΜΑΝ ΑΜΠΟΤ


Από τις μεγάλες… ντροπές του είδους, με το κωμικό ντουέτο των Μάρτι Άλεν και Στιβ Ρόσι να προσπαθεί να προστατεύσει ιστορικά μνημεία και έργα Τέχνης (όπως η Αφροδίτη της Μήλου) από μεγάλη οργάνωση εγκληματιών. Η Νάνσι Σινάτρα άδει (όχι το «You Only Live Twice») και, ενίοτε, δείχνει και τα κάλλη της…