FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΖΗΛΕΨΑΝ ΤΟΝ 007!

Με το «No Time to Die» να επιχειρεί νέα ρεκόρ εισιτηρίων παγκοσμίως, ο Τζέιμς Μποντ, στα 59 χρόνια ζωής του στη μεγάλη οθόνη, είναι σήμερα πιο hip κι από την περίοδο των πρώτων του κινηματογραφικών περιπετειών, στα 60′s! Φυσικά, την επιτυχία πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν από τότε, συνήθως ανεβάζοντας τους τόνους της χιουμοριστικής διάθεσης ή αγγίζοντας τα όρια του κανιβαλισμού. Αυτές εδώ είναι οι 50 πιο διασκεδαστικές περιπτώσεις ταινιών.

Τα τζεϊμσμποντικά spoofs υπήρξαν κραυγαλέα camp, τραγικά αστεία και πάντοτε διασκεδαστικά, είτε γυρίζονταν με πενιχρά μέσα, είτε κατασπαταλώντας τα εκατομμύρια των studios που ζήλευαν τα κατορθώματα του 007. Οι πενήντα ταινίες που ακολουθούν, με χρονολογική σειρά παράθεσης, αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα παρωδίας ή μη του πλέον διαχρονικού κινηματογραφικού πράκτορα. Το όνομά τους δεν είναι Μποντ. Είναι… χάλια Μποντ!

6

Dr. Goldfoot and the Bikini Machine (1965)

ΤΟΥ ΝΟΡΜΑΝ ΤΟΡΟΓΚ


Μια από τις πλέον αναγνωρισμένες σάτιρες του Τζέιμς Μποντ, με τον Βίνσεντ Πράις στον ομώνυμο ρόλο ενός παλαβού εφευρέτη – κακού που δημιουργεί μια στρατιά από θηλυκά ρομπότ… με μπικίνι και τα ξαμολάει για να φάνε τις περιουσίες των πλουσιότερων ανδρών στον κόσμο. Εξωφρενική παραγωγή της American International Pictures, που μπλέκει το καστ των beachparty ταινιών με τις μεταφορές των βιβλίων του… Έντγκαρ Άλαν Πόου! Φυσικά, είχε και sequel, το «Dr. Goldfoot and the Girl Bombs» (1966).

7

Licensed to Kill (1965)

ΤΟΥ ΛΙΝΤΣΕΪ ΣΟΝΤΕΦ


Ο πράκτωρ Τσαρλς Βάιν επιχειρεί να προστατεύσει Σουηδό επιστήμονα με μυστική φόρμουλα, στην πρώτη ταινία μιας σειράς φτηνών βρετανικών κωμωδιών, με τον Τομ Άνταμς στον ομώνυμο ρόλο. Ακολούθησαν δύο sequels, ενώ στην Αμερική το πρώτο φιλμ μετονομάστηκε σε… «The 2nd Best Secret Agent in the Whole Wide World»!

8

That Man in Istanbul (1965)

TOY ΑΝΤΟΝΙΟ ΙΣΑΣΙ-ΙΣΑΣΜΕΝΤΙ


Γνωστό και ως «Estambul 65», τυπικό παράδειγμα ευρωπαϊκής συμπαραγωγής – spoof-ιάς της εποχής, που εμφανίζεται σε πλείστες όσες μεταγλωττισμένες versions, με τον γόη Χορστ Μπούχολτς να υποδύεται τυχοδιώκτη που επιχειρεί να ξεδιαλύνει, με πρακτορικές μεθόδους, την απαγωγή ομάδας επιστημόνων. Η Σίλβα Κοσίνα τον βοηθά ως… πράκτωρ του FBI! Το καστ περιλαμβάνει διάσημες κακές φάτσες, όπως του Μάριο Άντορφ και του Κλάους Κίνσκι. Η Columbia είχε αναλάβει την αμερικανική διανομή του φιλμ!

9

Slå Først, Frede! (1965)

ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΜΠΑΛΙΝΓΚ


Πλασιέ παιχνιδιών περνιέται για μυστικός πράκτορας, πέφτει θύμα απαγωγής από εχθρικές δυνάμεις, αποδρά και γίνεται δόλωμα των Μυστικών Υπηρεσιών, δίπλα στα έμπειρα χέρια ενός αληθινού πράκτορα. Αναπάντεχο (και ουχί προς αποφυγή) κωμικό spoof του Μποντ από… τη Δανία! Ένα χρόνο αργότερα είχε και sequel, με το «Slap Af, Frede!».

10

Le Spie Uccidono a Beirut (1965)

ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΑΝΟ ΜΑΡΤΙΝΟ


Ο Ρίτσαρντ Χάρισον είναι ο πράκτωρ… 077 (λέγε με και Ρόμπερτ Φλέμινγκ), σε μια από τις χείριστες παραγωγές του ιταλικού κινηματογράφου που κατάκλεψαν το τζεϊμσμποντικό πρότυπο. Στο πλαίσιο του «ο νονός τρελάθηκε» κόλπου, ο αμερικανικός τίτλος έγινε… «Secret Agent Fireball» (ας όψεται το «Thunderball»…).