FreeCinema

Follow us

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (2014)

(WELCOME TO NEW YORK)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Έιμπελ Φεράρα
  • ΚΑΣΤ: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Τζάκλιν Μπίσετ, Πολ Κάλντερον, Πάμελα Αφέζι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 125'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: HOLLYWOOD ENTERTAINMENT

Ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του κόσμου δεν μπορεί να ελέγξει τις σεξουαλικές του ορμές, οι οποίες γίνονται αφορμή να συλληφθεί, να κρατηθεί και να καταστρέψει το γάμο και την πολιτική του καριέρα.

Ο Έιμπελ Φεράρα έχει εμμονή με τις… εμμονές, τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και τις καταχρήσεις. Η υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν (κανέναν δεν μπορεί να πείσει η εξαιρετικά αδύναμη «μεταμφίεση» των πραγματικών προσώπων από το σενάριο), έμοιαζε ιδανική για το Φεράρα. Έστω κι αν η πολύ μικρή χρονική απόσταση της ταινίας από τα αληθινά γεγονότα «βρωμάει» επιχείρηση εκμετάλλευσης. Ο Φεράρα θα μπορούσε να διαψεύσει την καχυποψία μας γυρίζοντας μια ταινία για την υπερκατανάλωση εξουσίας, ένα πορτρέτο μιας ανεξέλεγκτης προσωπικότητας που δεν έχει φραγμούς. Δεν το έκανε, όμως.

Αν και το «Καλώς Ήρθες στη Νέα Υόρκη» είναι κινηματογραφημένο με μια πλέον λουστραρισμένη φωτογραφία, που κάνει την ταινία να φαίνεται πιο φροντισμένη από τις πρόσφατες δουλειές του Φεράρα, στην ουσία το αποτέλεσμα είναι φτωχό και απογοητευτικό. Καθεμία από τις λίγες προσπάθειες να δοθεί λίγο βάθος στην ιστορία μοιάζει βεβιασμένη, ενώ οι διάλογοι των πρωταγωνιστών είναι γεμάτοι από πληκτικά κλισέ.

Από την αρχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με βλέψεις στη γαλλική Προεδρία, και για τη γυναίκα του, τη διάσημη Γαλλίδα δημοσιογράφο Αν Σενκλέρ. Μόνο τα ονόματα έχουν αλλάξει. Κατά τα άλλα, το σενάριο ακολουθεί κατά γράμμα τις πληροφορίες για την υπόθεση απόπειρας βιασμού μιας καμαριέρας και όσα μαθεύτηκαν στη συνέχεια για τις σεξουαλικές εμμονές του Γάλλου αξιωματούχου, όπως μεταδίδονταν επί εβδομάδες στις ειδήσεις.

Σε αυτό το timeline της υπόθεσης, βλέπουμε το Ζεράρ Ντεπαρντιέ (πιο ξεχειλωμένο από ποτέ) να διασκεδάζει ασταμάτητα με φίλους, πόρνες και αλκοόλ και να επιτίθεται στην ανυποψίαστη καμαριέρα. Το δεύτερο – και καλύτερο – μέρος της ταινίας παρακολουθεί τη σύλληψη του Ντεβερό (όπως τον έχουν ονομάσει εδώ) και την εξευτελιστική του φυλάκιση, ενώ στο τρίτο μέρος έχει να αντιμετωπίσει την κατ’ οίκον κράτηση και τους σκληρούς διαλόγους με τη γυναίκα του. Όλα αυτά θα είχαν ενδιαφέρον με ένα επιπλέον σχόλιο. Αλλά ο Φεράρα μένει στην επιφάνεια, ενώ ο Ντεπαρντιέ βαριανασαίνοντας και η Μπίσετ ανταλλάσσουν «πολιτισμένες» προσβολές σε ένα ακατανόητο μείγμα γαλλικών και αγγλικών με… ανάκατη γαλλική και βρετανική προφορά!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Στην περίπτωση που θέλεις να δεις κινηματογραφημένο το χρονικό της σύλληψης του Στρος-Καν, ο Φεράρα έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά. Αλλά μόνο αυτό. Σχόλιο, σκέψη, ανάλυση πάνω στους χαρακτήρες και στα γεγονότα απουσιάζουν.


MORE REVIEWS

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Δέκα νεαρά παιδιά το σκάνε από τα σπίτια τους και δίχως καμία επικοινωνία με γονείς ή τον έξω κόσμο, περνούν μερικές ανέμελες μέρες σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Πόσο θ’ αντέξουν μεταξύ τους αυτή την «ουτοπική» φυγή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα ίχνη τους από τους ενήλικες;

ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Στη Μαδρίτη του σήμερα, μια σειρά από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων συναντιούνται υπό τη φρικτή συνθήκη των εξώσεων από κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ιταλός αριστοκράτης του 19ου αιώνα με ζωή χλιδής, γυναίκα και ερωμένη, κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η σύζυγός του διαθέτει εραστή. Μία εγκυμοσύνη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Μεσίτης παρουσιάζει σε παντρεμένο ζευγάρι - πιθανούς αγοραστές το υπόγειο «μυστικό» μιας ονειρεμένης κατοικίας στα προάστεια: έναν αγωγό που τους δίνει πρόσβαση σε κάτι το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τη ζωή τους και καταλήγει… ξανά στο ίδιο σπίτι! Αλλά έχοντας κάνει κι ένα άλμα δώδεκα ωρών μπροστά στο χρόνο!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ

Ο Ματιέ, ένας σαρανταπεντάρης επικεφαλής της Alliance Française, βρίσκεται με μετάθεση στο παγωμένο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, υπεύθυνος για τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ρωσίας. Μετά από μία παράσταση μπαλέτου με ομοερωτικά στοιχεία, την οποία διοργανώνει, αλλά και τη γνωριμία του με μια Ρωσίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον έχουν στο στόχαστρο και σύντομα βρίσκεται κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία.