FreeCinema

Follow us

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΦΙΡ (2022)

(PAMFIR)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντμιτρό Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ
  • ΚΑΣΤ: Ρίμα Ζιούμπινα, Ολεκσάντρ Γιατσεντιούκ, Μίροσλαβ Μακοβιτσούκ, Ολένα Κχοκχλατκίνα, Ιβάν Σαράν, Στανισλάβ Πότιακ, Σολομίγια Κιρίλοβα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Ο Παμφίρ επιστρέφει στο χωριό του και στην οικογένειά του, ύστερα από ένα διάστημα (αισθητής) απουσίας για δουλειά στα ξένα. Σαν αντίδραση, για να τον κρατήσει στα μέρη τους, ο έφηβος γιος του βάζει φωτιά στην εκκλησία, υποχρεώνοντας τον πατέρα να στραφεί ξανά στο λαθρεμπόριο, ώστε να ξεπληρώσει το λάθος του αγοριού.

Μετά από μία πληθώρα ταινιών μικρού μήκους, ο Ουκρανός Ντμιτρό Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ υπογράφει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη μυθοπλασία, σίγουρα χωρίς να έχει να προτείνει κάτι το ουσιαστικό φιλμικά (και ακόμη περισσότερο σεναριακά), με τον «Όρκο του Παμφίρ» να φαντάζει σαν ένα είδος «διαβατηρίου» για μελλοντικές φεστιβαλικές συμμετοχές και «showreel» προς Ευρωπαίους παραγωγούς που θα χρηματοδοτήσουν (ή θα εκμεταλλευτούν, μεταξύ μας…) επόμενα projects του (τουλάχιστον) για όσο διαρκεί ο πόλεμος και το σχετικό κύμα συμπαράστασης προς τη χώρα του.

Η ταινία μαστίζεται από την κατάρα του φεστιβαλικού «genre»: δεν αφορά. Κυρίως γιατί ο Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ πάσχει στον τομέα του storytelling. Βουτά τον θεατή σ’ ένα εντελώς ξένο και άγνωστο περιβάλλον, ποτέ δεν προσπαθεί να πλησιάσει (και να σχηματίσει) χαρακτήρες, κινείται σ’ ένα παντοτινά ασαφές πεδίο δράσης και σαν πρώτο του μέλημα έχει τον (όποιο) εντυπωσιασμό στην εικόνα του κάδρου του (και κάποια πραγματικά ανέμπνευστα κι ανώφελα μακρά μονοπλάνα), καταλήγοντας να παρακολουθούμε περισσότερο ένα έργο… του διευθυντή φωτογραφίας (ο Νικίτα Κουζμένκο, έστω, βγαίνει ασπροπρόσωπος), παρά μια σκηνοθετική πρόταση δημιουργού.

Το σενάριο στήνεται επάνω σε δραματικές προφάσεις, οι οποίες οδηγούν σε προβλέψιμες «ανατροπές». Η υπόσχεση του κεντρικού ήρωα καταπατείται μπρος στις οικογενειακές υποχρεώσεις, που τον οδηγούν στην παρανομία μέσω της μεταφοράς λαθραίων προς ή από τα ρουμανικά σύνορα, ενίοτε θέτοντας σε κίνδυνο και τις ζωές συγγενικών του μελών. Ο ρόλος των γονιών του Παμφίρ είναι αδικαιολόγητα διακοσμητικός (ειδικά όσον αφορά την παρουσία του πατέρα του, με ον οποίο βρίσκεται σε πολύχρονη διάσταση διότι κάποτε… του έβγαλε το μάτι!), αν και σχετίζεται αρκετά με το background της στροφής του στην παρανομία. Η ασάφεια καλύπτει και όλο το κοινωνικό πλαίσιο του χωριού, όπου η διαφθορά των Αρχών είναι δεδομένη, όμως, ο Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ ολοφάνερα διστάζει ν’ ακουμπήσει θεσμούς, κάνοντας ένα άμεσο πολιτικό σχόλιο.

Δίχως την απαραίτητη εμβάθυνση που θα μας έκανε να αισθανθούμε κάτι γι’ αυτό που βλέπουμε, ο σκηνοθέτης επιλέγει να τα παίξει όλα σε μια κορύφωση δραματικής έντασης που συντροφεύεται από ένα τοπικό παγανιστικό καρναβάλι (ναι, υπάρχουν κάποιες ωραίες εικόνες…), το οποίο δεν έχει να προσθέσει στο φιλμ τίποτε περισσότερο από μια προφανή δόση couleur locale. Χωρίς να είναι κακό σινεμά, ο «Όρκος του Παμφίρ» δείχνει ανώδυνος και ανούσιος. Κι αυτό μερικές φορές καταντά χειρότερο, στο πλαίσιο της κινηματογραφικής εμπειρίας…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν υπάρχει λόγος. Αυτό αρκεί.


MORE REVIEWS

ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ 4

Όταν πυροκροτητές πυρηνικών κεφαλών πέφτουν στα χέρια αδίστακτου εμπόρου όπλων, ο Μπάρνεϊ Ρος συγκεντρώνει (ξανά μανά…) την ομάδα του για να προλάβει ακόμα κι έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Η σκιά άγνωστου «φίλου» απ’ τα παλιά, όμως, πέφτει βαριά πάνω από τη νέα του αποστολή.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Απελπισμένη από την (εξαιτίας ατυχήματος) κωματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δωδεκάχρονος γιος της, πεισματάρα μητέρα παίρνει το βιβλίο επιθυμιών του ανά χείρας και ξεκινά ύστατο σερί πραγματοποίησης των ευχών του, μήπως και το «μεταφυσικό» του πράγματος την κάνει να τον σφίξει ξανά στην αγκαλιά της, ολοζώντανο.

ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ

Όταν ο Άλβι Σίνγκερ ερωτεύθηκε την Άννι Χολ.

ΚΑΡΜΕΝ

Στην πρώτη του νυχτερινή βάρδια δίπλα σε μια ρατσιστική ομάδα συνοριοφυλάκων που «χτενίζουν» την περιοχή της μεξικανικής ερήμου για να εντοπίσουν παράνομους μετανάστες, ο Έινταν σκοτώνει έναν δικό του ώστε να προστατεύσει τη ζωή της νεαρής Κάρμεν και αποφασίζει να την ακολουθήσει στον δρόμο της φυγής, με απώτερη επιδίωξη να φτάσουν στο Λος Άντζελες.

ΜΑΒΚΑ: ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Η Μάβκα είναι μια Ψυχή του Δάσους και η πρόσφατα επιλεγμένη Φύλακάς του. Η κύρια αποστολή της είναι να προστατεύσει το Δάσος και την ιερή Καρδιά του (την ίδια την Πηγή της Ζωής) από οποιαδήποτε επίθεση ή εισβολή. Ο Λούκας είναι ένα γνήσιο χωριατόπαιδο, με μεγάλη αγάπη για τη μουσική, που διοχετεύει το ταλέντο του σ’ ένα ξύλινο φλάουτο, δημιουργώντας κάτι μοναδικό: τη συνάντηση και τον έρωτά του με τη Μάβκα. Από την αρχή, η σχέση τους αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά τα εμπόδια γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όταν καταφθάνει η φιλήδονη Κιλίνα, υποσχόμενη στους χωρικούς όλα τα πλούτη της βιομηχανικής προόδου που φέρνει από τα ξένα.