FreeCinema

Follow us

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΦΙΡ (2022)

(PAMFIR)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντμιτρό Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ
  • ΚΑΣΤ: Ρίμα Ζιούμπινα, Ολεκσάντρ Γιατσεντιούκ, Μίροσλαβ Μακοβιτσούκ, Ολένα Κχοκχλατκίνα, Ιβάν Σαράν, Στανισλάβ Πότιακ, Σολομίγια Κιρίλοβα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Ο Παμφίρ επιστρέφει στο χωριό του και στην οικογένειά του, ύστερα από ένα διάστημα (αισθητής) απουσίας για δουλειά στα ξένα. Σαν αντίδραση, για να τον κρατήσει στα μέρη τους, ο έφηβος γιος του βάζει φωτιά στην εκκλησία, υποχρεώνοντας τον πατέρα να στραφεί ξανά στο λαθρεμπόριο, ώστε να ξεπληρώσει το λάθος του αγοριού.

Μετά από μία πληθώρα ταινιών μικρού μήκους, ο Ουκρανός Ντμιτρό Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ υπογράφει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη μυθοπλασία, σίγουρα χωρίς να έχει να προτείνει κάτι το ουσιαστικό φιλμικά (και ακόμη περισσότερο σεναριακά), με τον «Όρκο του Παμφίρ» να φαντάζει σαν ένα είδος «διαβατηρίου» για μελλοντικές φεστιβαλικές συμμετοχές και «showreel» προς Ευρωπαίους παραγωγούς που θα χρηματοδοτήσουν (ή θα εκμεταλλευτούν, μεταξύ μας…) επόμενα projects του (τουλάχιστον) για όσο διαρκεί ο πόλεμος και το σχετικό κύμα συμπαράστασης προς τη χώρα του.

Η ταινία μαστίζεται από την κατάρα του φεστιβαλικού «genre»: δεν αφορά. Κυρίως γιατί ο Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ πάσχει στον τομέα του storytelling. Βουτά τον θεατή σ’ ένα εντελώς ξένο και άγνωστο περιβάλλον, ποτέ δεν προσπαθεί να πλησιάσει (και να σχηματίσει) χαρακτήρες, κινείται σ’ ένα παντοτινά ασαφές πεδίο δράσης και σαν πρώτο του μέλημα έχει τον (όποιο) εντυπωσιασμό στην εικόνα του κάδρου του (και κάποια πραγματικά ανέμπνευστα κι ανώφελα μακρά μονοπλάνα), καταλήγοντας να παρακολουθούμε περισσότερο ένα έργο… του διευθυντή φωτογραφίας (ο Νικίτα Κουζμένκο, έστω, βγαίνει ασπροπρόσωπος), παρά μια σκηνοθετική πρόταση δημιουργού.

Το σενάριο στήνεται επάνω σε δραματικές προφάσεις, οι οποίες οδηγούν σε προβλέψιμες «ανατροπές». Η υπόσχεση του κεντρικού ήρωα καταπατείται μπρος στις οικογενειακές υποχρεώσεις, που τον οδηγούν στην παρανομία μέσω της μεταφοράς λαθραίων προς ή από τα ρουμανικά σύνορα, ενίοτε θέτοντας σε κίνδυνο και τις ζωές συγγενικών του μελών. Ο ρόλος των γονιών του Παμφίρ είναι αδικαιολόγητα διακοσμητικός (ειδικά όσον αφορά την παρουσία του πατέρα του, με ον οποίο βρίσκεται σε πολύχρονη διάσταση διότι κάποτε… του έβγαλε το μάτι!), αν και σχετίζεται αρκετά με το background της στροφής του στην παρανομία. Η ασάφεια καλύπτει και όλο το κοινωνικό πλαίσιο του χωριού, όπου η διαφθορά των Αρχών είναι δεδομένη, όμως, ο Σουκχολίτκι-Σομπτσούκ ολοφάνερα διστάζει ν’ ακουμπήσει θεσμούς, κάνοντας ένα άμεσο πολιτικό σχόλιο.

Δίχως την απαραίτητη εμβάθυνση που θα μας έκανε να αισθανθούμε κάτι γι’ αυτό που βλέπουμε, ο σκηνοθέτης επιλέγει να τα παίξει όλα σε μια κορύφωση δραματικής έντασης που συντροφεύεται από ένα τοπικό παγανιστικό καρναβάλι (ναι, υπάρχουν κάποιες ωραίες εικόνες…), το οποίο δεν έχει να προσθέσει στο φιλμ τίποτε περισσότερο από μια προφανή δόση couleur locale. Χωρίς να είναι κακό σινεμά, ο «Όρκος του Παμφίρ» δείχνει ανώδυνος και ανούσιος. Κι αυτό μερικές φορές καταντά χειρότερο, στο πλαίσιο της κινηματογραφικής εμπειρίας…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν υπάρχει λόγος. Αυτό αρκεί.


MORE REVIEWS

DUNGEONS & DRAGONS: ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΕΦΤΩΝ

Καταφερτζής κλέφτης, παρέα μ’ ένα μικρό τσούρμο από τυχοδιώκτες συνοδοιπόρους οι οποίοι κατέχουν ουκ ολίγες μαγικές ικανότητες, αναζητά κλεμμένο κειμήλιο που ίσως του επιτρέψει να επαναφέρει στη ζωή την πεθαμένη και πολυαγαπημένη του σύζυγο.

ΤΑ ΟΧΤΩ ΒΟΥΝΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Πιέτρο γίνεται φίλος με το μοναδικό παιδί ενός μικρού ορεινού χωριού, καθώς κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές εκεί. Ο Μπρούνο θα χαθεί από τη ζωή του εξαιτίας μικρών παρεξηγήσεων, μα θα επιστρέφει πάντοτε στον ενήλικο βίο του, για να του θυμίζει την παιδική ηλικία και πατρικές στιγμές που έχασε από πείσμα και λάθος επιλογές.

ΖΛΑΤΑΝ

Τα ταραχώδη παιδικά και νεανικά χρόνια του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Σουηδία, μέχρι την αναγνώριση του ποδοσφαιρικού του ταλέντου, χάρη στις εμφανίσεις του με τη φανέλα του Ajax.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ

Στη Ρώμη της δεκαετίας του ’60, ο Άλντο Μπραϊμπάντι, ένας ποιητής και θεατράνθρωπος γύρω στα 40, ζει με τον νεαρό Έτορε, φίλο και σύντροφό του. Όταν ο υπερσυντηρητικός και θρησκευόμενος πατέρας του δεύτερου καταγγέλλει αυτή τη σχέση στην Αστυνομία, ο Άλντο θα βρεθεί κατηγορούμενος και αντιμέτωπος με φυλάκιση, χάρη σ’ έναν ιδιότυπο νόμο με μεσαιωνικές καταβολές.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - TO THE SWORDSMITH VILLAGE

Μετά τη δολοφονία της οικογένειάς του από έναν δαίμονα, ο Ταντζίρο Καμάντο εντάσσεται στο Σώμα Φονιάδων Δαιμόνων, έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό: να επαναφέρει την αδελφή του (τη μόνη που γλίτωσε τον θάνατο, με τίμημα όμως τη μετατροπή της σε δαίμονα) στην ανθρώπινη μορφή της.