FreeCinema

Follow us

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ (2011)

(L'ΕXERCICE DE L'ÉTAT)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πιερ Σολέρ
  • ΚΑΣΤ: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλαν, Ζαμπού Μπραϊτμάν, Σιλβέν Ντεμπλέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: STRADA FILMS

Ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών αναγκάζεται να υποστηρίξει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης, το οποίο τον βρίσκει αντίθετο, μέσα από ένα πλήθος συναντήσεων, τηλεφωνημάτων και εσωκυβερνητικών παγίδων.

Η σφραγίδα των αδελφών Νταρντέν είναι περισσότερο από εμφανής στον «Υπουργό», κι ας μη σκηνοθετούν (έχουν απλά αναλάβει την παραγωγή). Η παρουσία, ωστόσο, του σταθερού συνεργάτη τους, Ολιβιέ Γκουρμέ, στον κεντρικό ρόλο και το όλο ύφος της αφήγησης, μαρτυρούν πως το χεράκι τους στο φιλμ το έβαλαν…

Με μια διαφορετική φόρμα, η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολιτικό θρίλερ». Ο δρόμος που επιλέγει ο Σολέρ, όμως, την κατατάσσει στο βερμπαλιστικό δράμα. Όχι ότι λείπει η ταχύτητα ή ο ρυθμός. Αλλά είναι τόσες οι λεπτομέρειες που αναφέρονται και τόσο πυκνός ο διάλογος (χωρίς ποτέ να προσθέτει δραματουργική ουσία), που η ταινία δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται δεμένη στη μέση ενός σκοινιού που τραβάνε, από τη μία η σφιχτή σκηνοθεσία και από την άλλη το πλαδαρό σενάριο. Τις εντυπώσεις, δυστυχώς, κλέβει το δεύτερο.

Ο «Υπουργός» αρχίζει με ένα όνειρο. Με τον Υπουργό Μεταφορών Μπερτράν Σεν-Ζαν να βλέπει – ερεθισμένος – στον ύπνο του μια γυμνή γυναίκα να σέρνεται μέσα στο ανοιχτό στόμα ενός αλιγάτορα, εικόνα που θυμίζει εξαιρετικά έντονα τις φωτογραφίες του Χέλμουτ Νιούτον. Το ίδιο ερεθιστική είναι για τον Σεν-Ζαν η πολιτική του σταδιοδρομία. Ξυπνά στη μέση της νύχτας για να μιλήσει στα κανάλια για ένα τραγικό δυστύχημα, χαράζει την επικοινωνιακή του στρατηγική με τους συνεργάτες του, επιμένει για ένα δικό του σχέδιο τη στιγμή που το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο είναι αντίθετο.

Θα μπορούσε να είναι μια πικρή σάτιρα για τη γοητεία της πολιτικής και τις υποχωρήσεις που αναγκάζεται να κάνει κανείς για να συνεχίσει να βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι. Σ’ αυτά αναφέρεται έτσι κι αλλιώς ο Σολέρ. Έχει έναν καλό πρωταγωνιστή, τον Γκουρμέ, πείθει και σκηνοθετικά. Μακάρι να είχε κι ένα σενάριο που να μην προκαλούσε πλήξη παρόμοια με τα πρακτικά κομματικού συνεδρίου.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν το πολιτικό θρίλερ σημαίνει ακατάσχετη φλυαρία και πλοκή που δεν καταλαβαίνεις πάντα (και δεν έχει και τόση σημασία…), ο «Υπουργός» είναι για σένα! Έτσι κι αλλιώς, καταλήγει στο προφανές συμπέρασμα ότι η πολιτική είναι ένα βρώμικο παιχνίδι για λίγους.


MORE REVIEWS

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ

Στα 1977, ένα βραδινό τηλεοπτικό talk show με θέμα τον εορτασμό του Halloween και καλεσμένους με ειδίκευση στο μεταφυσικό εξελίσσεται με τον εντελώς λάθος και εκτός προγραμματισμού τρόπο σε ζωντανή μετάδοση.

BACK TO BLACK

Η σύντομη πορεία της μουσικής καριέρας της Έιμι Γουάινχαουζ, παράλληλα με προσωπικές στιγμές που την οδήγησαν σε ένα τόσο απότομο και άδοξο τέλος.

GHOSTBUSTERS: Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

Δαιμονική οντότητα που (πίσω στα 1904) προσπάθησε να κατακτήσει τον κόσμο με στρατιά από φαντάσματα, τρεφόμενη με αρνητικά συναισθήματα ώστε να μειώσει τις θερμοκρασίες στο απόλυτο μηδέν, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη του σήμερα για να… το προσπαθήσει ξανά! Who you gonna call?

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ

Οι ελπίδες και τα όνειρα μιας χούφτας επίδοξων ηθοποιών του περίφημου Théâtre des Amandiers στο Παρίσι των μέσων της δεκαετίας του ‘80.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Αμερικανική οικογένεια μετακομίζει σε εξοχική αγγλική έπαυλη, δίχως να λογαριάζει τη φήμη πως το νέο τους σπίτι είναι… στοιχειωμένο εδώ και τρεις αιώνες. Και το φάντασμα του Σερ Σάιμον δεν πολυγουστάρει τους απρόσκλητους επισκέπτες!

MR KLEIN

MR KLEIN

Από αυτά τα γαλλικά, που μιλάνε. Ξέρεις. Και μιλάνε για πολιτική. Στη Γαλλία. Και μιλάνε. Για ιδιωτικοποιήσεις. Και μιλάνε. Ξέρεις.