FreeCinema

Follow us

ΔΕΣΜΑ ΑΙΜΑΤΟΣ (2012)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • ΚΑΣΤ: Μαρκέλα Γιαννάτου, Γιάννης Στάνκογλου, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 88‘
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Μοναχική συνοδός αέρος από Αθήνα, με τερματικά άρρωστο πατέρα, κάνει διάφορες ξεπέτες με όποιο να’ ναι, μα επανέρχεται σε επαρχιώτη φλου με βίτσια. Θα ανεβεί για να τον βρει στην άδειά της, οι δικοί του έχουν πληγές κι αυτοί ανοιχτές, το νταραβέρι τους πάει για έγκλημα, τεστάροντας τού είναι της τις μύχιες αντοχές.

Ο Τεσινέ έψαχνε τέτοιες ιστορίες πριν δεκαετίες. Ο Φλι θα το έκανε τουλάχιστον εξ όψεως μπιζουδάκι. Και ο άλλοτε οραματιστής του ΝΕΚ αποπειράται κάποιου νέου είδους «Delivery» στο «Η Γυναίκα που Έβλεπε τα Όνειρα», ιχνηλατώντας ψηφιακά παρθενικά, αλλά στα τυφλά, στη μάλλον χείριστη ταινία του, αφού ανέγνωσε ατέχνως και πεζά ένα υπαρξιακό νουάρ μυθιστόρημα της Μαρίας Πάουελ. Ένα βιβλίο που ξεφυλλίζει με θηλυκή coolness το λεύκωμα «στην οικογένεια ο πατερναλισμός και του αμόρε ο κρυπτικός ακρωτηριασμός, η εναιώρηση/οι παλινωδίες/ο εγκλωβισμός στο τέλμα – πλέγμα ενοχών κι επιθυμιών, το να υποκύπτεις νοητικά και συναισθηματικά στο σύμπαν των αλλότριων ή δικών σου εμμονών κι αδυναμιών».

Η διασκευή, «γδύνοντάς» το μοιραία, το’ χει κάνει… ρόμπα με a la maniere de Γκοντάρ 80’s ελλειπτική δραματουργία και την αδέξια σκαπανεία απ’ τη dv πλανοθεσία προδιαγραφών επιεικώς ανεπαρκών σε συνεργείο, φακούς και blow up που σημαίνουν το ναδίρ φιλμογραφίας του dp Γιώργου Φρέντζου. Συναυτουργοί η ατμόσφαιρα μηδέν ή άλλ’ αντ’ άλλων και το ασύγχρονο μιξάζ από κοινού εξευτελίζουν και τους τόνους, η ανάγνωση off ή on κάμερα, η κίνηση και οι εκφράσεις της Γιαννάτου είναι χρόνια τώρα 1D, ενώ «Αυτό που Θέλουν οι Γυναίκες», δηλαδή ο Γιάννης Στάνκογλου, εκτίθεται (ελέω διδασκαλίας). Ούτε δεμένος στα «Δεσμά Αίματος». Θ’ αφήσουν ντιπ ουλές…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κορίτσια, ο Στάνκογλου (χάνει τις μισές του θαυμάστριες)! Αγόρια, η Γιαννάτου (η ποια;)! Εσύ, που νοσταλγείς «Τα Χρώματα της Ίριδος»; Τον «ήπιες»!


MORE REVIEWS

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

Επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων στις Νότιες Φιλιππίνες, με σκοπό την απελευθέρωση απαχθέντος πράκτορα των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, πηγαίνει εντελώς λάθος κι αφήνει πίσω της έναν αρχάριο ελεγκτή μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αναζητά τρόπο διαφυγής.

ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ

Κατακλυσμιαία βροχή «πνίγει» το Λονδίνο υποχρεώνοντας σε εκκενώσεις και μια απέλπιδα φυγή των κατοίκων προς περιοχές της βρετανικής υπαίθρου οι οποίες αν και δεν έχουν πληγεί, βιώνουν σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Μ’ ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά, μια γυναίκα παλεύει να βρει την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον.

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο κύριος Χιραγιάμα ξυπνά νωρίς το πρωί και ετοιμάζεται να πάει στη δουλειά του. Καθαρίζει δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο. Το ίδιο κάνει και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμ…

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΣ

Πρώην πρωτοπαλίκαρο βίαιης εγκληματικής οργάνωσης αναγκάζεται να επιστρέψει στους κόλπους της, προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος του γαμπρού του προς την αδίστακτη αρχηγό της. Ο Κας, όμως, μάλλον έχει τελειώσει οριστικά με την παρανομία.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

Δύο αδέλφια θα επιχειρήσουν να δώσουν τη «γιατρειά» στον τόπο τους απομακρύνοντας δαιμονική οντότητα, μα δεν θα τηρήσουν τους κανόνες που έχουν θέσει οι επαρχιακές τους παραδόσεις και διάφορες δεισιδαιμονίες, προκαλώντας μία επιδημική εξάπλωση του Κακού.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ελληνικό. Είναι μια αεροσυνοδός και μπουσουλάει με εσώρουχα. Πρέπει να είχαν πάρει χορηγία.