FreeCinema

Follow us
21.1116:00

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τα σινεμά της Αθήνας που κινδυνεύουν.


Πληθαίνουν οι φωνές στήριξης και οργής απέναντι στο ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία των κινηματογράφων ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ στο κέντρο της Αθήνας, με πολιτικούς και δημοσιογράφους να δηλώνουν σαφή ενόχληση προς την Κυβέρνηση. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, με τη σειρά της, απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση απηύθυνε ήδη ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού, ακολούθησε και το ΚΚΕ, από κυβερνητικής πλευράς η Όλγα Κεφαλογιάννη τοποθετήθηκε επίσης ανοιχτά ζητώντας το αυτονόητο, ο Τύπος έχει εκδηλώσει την ενόχλησή του με πολλά δημοσιεύματα κι εγώ πρόσθεσα ένα πολύ θυμωμένο editorial προ ημερών, το οποίο συνάντησε μεγάλη και μαχητική απήχηση. Πλέον, σειρά είχε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς, σχετικά με τις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας που κινδυνεύουν να κλείσουν. Ακολουθεί το περιεχόμενό της, όπως συντάχθηκε και υπογράφεται από το Δ.Σ. της ΕΑΚ:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

δύο από τους εναπομείναντες κινηματογράφους του κέντρου της Αθήνας, το ΙΝΤΕΑΛ και το ΑΣΤΟΡ, απειλούνται με κλείσιμο, προκειμένου τα κτίρια που τους στεγάζουν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Τα εν λόγω κτίρια ανήκουν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον e-ΕΦΚΑ ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της επενδυτικής τους αξιοποίησης.

Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στον ιστορικό κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, μιλήσατε με θέρμη για όλα όσα πράττει η Κυβέρνησή σας για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρα. Για τις ξένες αλλά και τις ελληνικές παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και για την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό. Πόσο πικρή θα μοιάζει η τεκμηριωμένη αυτή άνθηση αν δεν υπάρχουν αίθουσες προβολής για να φιλοξενήσουν τα έργα που θα παραχθούν;

Οι κινηματογράφοι υπό απειλή δεν είναι μόνο δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της πρωτεύουσας. Είναι δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της χώρας. Οι σκοτεινές αίθουσες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το πατρικό σπίτι της έβδομης τέχνης. Οφείλουμε να επενδύσουμε το ανεκτίμητο κεφάλαιό τους στον πολιτισμό.

Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να προστεθούν ρήτρες προστασίας των εν λόγω κινηματογράφων στο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και να θεσμοθετηθεί νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των χειμερινών κινηματογραφικών αιθουσών, όπως είχε γίνει ανάλογα στο παρελθόν με τους θερινούς κινηματογράφους (ΦΕΚ 648/Δ/25-7-1997).

Επισυνάπτονται:

α) Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για εκμίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ επί της οδού Πανεπιστημίου 41-Χ. Τρικούπη 1, Αθήνα (ΙΝΤΕΑΛ)

β) Πρόσκληση Σύναψης Σύμβασης εκτίμησης μισθωτικής αξίας-μελέτη αξιοποίησης τριών ακινήτων ιδιοκτησίας e-EΦΚΑ (ΑΣΤΟΡ)

Με τιμή,

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

Λευτέρης Χαρίτος, Πρόεδρος
Ελένη Κοσσυφίδου, Αντιπρόεδρος
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντιπρόεδρος
Ζαχαρίας Μαυροειδής, Γεν. Γραμματέας
Βίκυ Μίχα, Ταμίας
Γιούρι Αβέρωφ, Μέλος
Μιχάλης Κωνσταντάτος, Μέλος

Και στο Υπουργείο Πολιτισμού (ειδικά)… συνεχίζουν το ξύσιμο. Σιωπηλά.