FreeCinema

Follow us

Έχω υπάρξει θύμα λογοκρισίας πολλάκις σ’ αυτή τη δουλειά. Την έχω πολεμήσει και την έχω αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο. Και με κόστος. Άμεσα (χάνοντας επαγγελματικές θέσεις και συνεργασίες) και έμμεσα… όπως ανακάλυψα ότι συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό. Δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως, αφού το διερεύνησα και μέσω συναδέλφων μου, μπορώ να ενημερώσω το αναγνωστικό κοινό του FREE CINEMA γι’ αυτό, καθώς και την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας είμαι μέλος και οφείλει να πράξει τα δέοντα.

Η εταιρεία WEIRD WAVE έχει διακόψει από καιρό τις δημοσιογραφικές προβολές των ταινιών της (εξαιτίας του COVID-19) και αποστέλλει links με τα φιλμ που διανέμει μέσω e-mail, ώστε να γράφονται κριτικές γι’ αυτά. Η κατάσταση δεν άλλαξε με την έναρξη της φετινής χειμερινής σεζόν, όμως, εδώ και μερικές εβδομάδες, παρατήρησα πως κανένας από το site μας δεν λαμβάνει πια τα streaming links. Επειδή μιλάμε για έργα παραγωγής από το 2018 έως και πέρσι, αρχικά δεν ασχολήθηκα, διότι όλο και κάποιος συνεργάτης μας τα είχε παρακολουθήσει ή είχε τη δυνατότητα να το κάνει και με εναλλακτικούς τρόπους. Την περασμένη Κυριακή, ενημερωθήκαμε για την έξοδο του ρωσικού φιλμ «Το Εργοστάσιο», ξανά χωρίς να φτάνει ποτέ και το αντίστοιχο link. Ενημέρωσα (την ίδια κιόλας μέρα) την υπεύθυνη Τύπου που συνεργάζεται με την εταιρεία, αποστέλλοντας το εξής ερώτημα:

«Έχω μία εντύπωση ότι η εταιρεία μας έχει αποκλείσει από την αποστολή links των online screeners της εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σε παρακαλώ, ρώτησε αν ισχύει αυτό και ας φροντίσουν να το διορθώσουν, αλλιώς ας μας το γνωστοποιήσουν επίσημα, ώστε να λάβουμε κι εμείς τα μέτρα μας.»

Ακολούθησε… σιωπή. Προχθές έστειλα το ακόλουθο e-mail:

«Δυστυχώς, δεν έχω λάβει ούτε screener ούτε και απάντηση μέχρι στιγμής. Θα αναγκαστώ να κάνω κοινοποίηση προς τους αναγνώστες του site την Πέμπτη και θα ενημερώσω και την ΠΕΚΚ, αφού πρώτα ρωτήσω όσους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη αν λαμβάνουν link ταινιών από την εταιρεία, οπότε τίθεται θέμα εξαίρεσης και λογοκρισίας.»

Δεν λειτουργώ πίσω από την πλάτη κανενός και μισώ κάθε απόπειρα λογοκρισίας. Οφείλω να γνωστοποιήσω προς κάθε πλευρά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με προφανή στόχο: τον να μην υπάρχει κριτική για τις ταινίες της WEIRD WAVE στο FREE CINEMA. Λυπάμαι πάρα πολύ για τη στάση που επέλεξε να κρατήσει το συγκεκριμένο γραφείο διανομής και θα ήθελα να ενημερώσω τον όποιο υπεύθυνο γι’ αυτή τους την απόφαση ότι δεν αποφασίζει το γραφείο διανομής για το αν εγώ θα γράψω κριτική για μια ταινία (του). Αυτό αποτελεί αποκλειστικά και μόνο δική μου απόφαση. Την όποια ταινία, σήμερα, μπορώ να την παρακολουθήσω ακόμη και σε μία κινηματογραφική αίθουσα την Πέμπτη το απόγευμα και να ποστάρω την κριτική της αργότερα ή την επόμενη μέρα. Μπορώ να την παρακολουθήσω και online με άπειρους εναλλακτικούς τρόπους. Κανείς και τίποτα δεν θα με σταματήσει να έχω την ελεύθερη άποψή μου. Αυτό είναι το επάγγελμά μου. Το ότι δεν αρέσει η κριτική μου στο όποιο γραφείο διανομής δεν με αφορά. Το ότι υπάρχει σαφέστατη απόπειρα λογοκρισίας από ένα γραφείο διανομής, όμως, με αφορά απόλυτα. Εμένα και τους αναγνώστες μου. Και κατόπιν και τον επαγγελματικό μου κλάδο, που οφείλει να με προστατεύσει από τέτοιες ακρότητες.

Πλέον, τον λόγο έχει η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Από την πλευρά του FREE CINEMA, από σήμερα, κάτω από κάθε κριτική ταινίας που διανέμει η εταιρεία WEIRD WAVE, θα υπάρχει ένα ενημερωτικό «υστερόγραφο» που θα εξηγεί την απόπειρα «φίμωσης» του site. Και θα περιμένω την γραπτή απάντηση της εταιρείας. Ή, έστω, να αποφασίσει να λειτουργεί σωστά απέναντι σε κάθε κριτικό κινηματογράφου, χωρίς λογοκριτικές διαθέσεις.