FreeCinema

Follow us
26.0113:00

«Anna Karenina»: Τώρα και έκθεση!


Πραγματικά, ήταν για έκθεση τα κοστούμια (και όχι μόνο…) της «Anna Karenina» του Τζο Ράιτ. Και εκεί καταλήγουν, από σήμερα στο Λονδίνο! Πάρε μια γεύση από την έκθεση στο Ham House, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 4 Απριλίου.

Μια επιλογή από τα κοστούμια της τελευταίας κινηματογραφικής μεταφοράς της «Anna Karenina» που σκηνοθέτησε ο Τζο Ράιτ κάνει την εμφάνισή της σε μορφή… έκθεσης, η οποία ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό από σήμερα, στο Ham House του Ρίτσμοντ, ένα location που χρησιμοποιήθηκε και για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας.

anna-karenina-ex5

Τα ρούχα σχεδίασε η Τζάκλιν Ντουράν και, φυσικά, είναι υποψήφια στην κατηγορία κοστουμιών και στα Όσκαρ αλλά και στα BAFTA. Η Ντουράν έχει υπάρξει ξανά υποψήφια για το Όσκαρ κοστουμιών, το 2006 («Pride & Prejudice») και το 2008 («Atonement»). Από την τελευταία ταινία, ακόμα δεν έχουμε ξεχάσει εκείνο το πράσινο φόρεμα της Κίρα Νάιτλι…

atonement green dress

Η Ντουράν δηλώνει υπερήφανη για τη συνεργασία της με τον Τζο Ράιτ, παρά τη σκληρή και απαιτητικότατη δουλειά που είχαν τα κοστούμια της «Anna Karenina» (το κάθε ένα από αυτά μεταφράζεται σε πενήντα ώρες ραψίματος!): «Ο Τζο ήθελε να συγκεντρωθώ στις σιλουέτες. Το φιλμ είναι πολύ στιλιζαρισμένο και από τα αρχικά στάδια προετοιμασίας υπήρχε η ιδέα της σκηνικής performance, οπότε έπρεπε να αντιμετωπίσω τα ρούχα σαν φιγούρες πάνω σε μια σκηνή. Η couture της δεκαετίας του ’50 μεταφέρθηκε στην περίοδο του 1870. Τα κοστούμια δεν σχεδιάστηκαν με βάση την ιστορική ακρίβεια, όμως, γίνονται πιστευτά και βγάζουν αυτή την αύρα έργου περιόδου. Απογυμνώσαμε πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των κοστουμιών της εποχής για να κρατήσουμε τη σιλουέτα τους και ύστερα προσθέταμε ξανά στοιχεία και λεπτομέρειες που τα μετέτρεπαν σε κάτι πραγματικά όμορφο».

Η σχεδιάστρια είναι συγκινημένη από την αποδοχή του χώρου της αλλά και του κοινού για τη δουλειά της στην «Anna Karenina», αν και πιστεύει πως το ρούχο ανήκει στο φιλμ και δεν πρέπει να εκτίθεται έξω από τη μαγεία του κινηματογράφου. «Πολλά πράγματα, συχνά, δείχνουν ασχημότεροι στην αληθινή ζωή. Φαντάζουν λιγότερο όμορφα στην πραγματικότητα, από αυτό που ήταν στη μεγάλη οθόνη. Είμαι πολύ υπερήφανη, όμως, είναι δίκοπο μαχαίρι!», δηλώνει η Ντουράν για την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 4 Απριλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες για όσους τυχερούς βρίσκονται ή θα βρεθούν στο Λονδίνο στο site του Ham House. Για τους υπόλοιπους, ένα σχετικό με τα κοστούμια της ταινίας featurette στη video gallery και μερικές φωτογραφίες από τα εξαιρετικά εκθέματα για τη συνέχεια.

anna-karenina-ex1 anna-karenina-ex2 anna-karenina-ex3 anna-karenina-ex6 anna-karenina-ex7 anna-karenina-ex8 anna-karenina-ex9