FreeCinema

Follow us
Repertory
08.0813:30

Αυτή ήταν η πρώτη εβδομάδα της «Υψηλής Κοινωνίας».


Ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας προβολής της επανέκδοσης της «Υψηλής Κοινωνίας» είναι εδώ. Καθαρά και τίμια, με νούμερα, όπως παραδόθηκαν και δημόσια, για το επίσημο box-office report της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Είναι ένα «ποδαρικό» που ο κόσμος το χάρηκε ακόμη περισσότερο κι από εμάς! Και αυτό πρέπει να είναι το πλέον σημαντικό. Η ικανοποίηση του θεατή.

Για μένα ήταν μια καλή αρχή. Η επανέκδοσης της… για δεκαετίες απρόβλητης στα σινεμά της χώρας μας «Υψηλής Κοινωνίας» ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα να δώσω σαν πρώτο στίγμα ύπαρξης και προθέσεων της REPERTORY. Χολιγουντιανή (και άρα εγγυημένη) ψυχαγωγία με τεράστια ονόματα αστέρων. Περιέργως, ακόμη και τα «αστεράκια» των κριτικών ήταν θετικότατα (ειλικρινά, καλύτερα από οτιδήποτε περίμενα – ευχαριστώ, ε;).

Υπήρξε το θαυμάσιο κείμενο του Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, ο γεμάτος ενθουσιασμό Φοίβος Δεληβοριάς που δεν πόσταρε μονάχα στο facebook αλλά έδωσε και το παρών από την πρώτη κιόλας μέρα προβολών στο ΘΗΣΕΙΟΝ, μέχρι και η ιερή παρουσία της απόλυτα κινηματογραφόφιλης Ζυράννας Ζατέλη, την οποία εάν δε συναντήσω σε προβολή δική μου (ειδικά στο ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ)… θα ανησυχήσω! Φίλοι, απλοί θεατές, όμορφος κόσμος που έφευγε από τα θερινά σινεμά με την ευχαρίστηση εκφραστικά γραμμένη στα πρόσωπά του. Και κάμποσα χειροκροτήματα στο τέλος πολλών προβολών! Τι άλλο μπορεί να ζητά ένας… διανομέας; (Στο τελευταίο ερώτημα εμπεριέχεται μια κάποια δόση ειρωνείας.)

Ναι, ΟΚ. Εισιτήρια. Η «Υψηλή Κοινωνία» βρέθηκε στο #11 του box-office, κλείνοντας πρώτο τετραήμερο στα 1.214 εισιτήρια από 2 (ναι, δύο γράφει) αθηναϊκές οθόνες (με μονές προβολές, διότι το παλιό, λέει, δεν έχει αντοχές στο late night) και μία προβολή (στις 22:45) στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο μοτίβο (με μοναδική διαφορά η προβολή της Θεσσαλονίκης να ξεκινά στις 20:45), το τριήμερο που ακολούθησε έδωσε ακόμη 751 εισιτήρια, με το σύνολο του πρώτου επταημέρου να φτάνει τα 1.965 εισιτήρια.

Άκουσα πολλά και διάφορα. Και υπήρξαν και συμπεριφορές αμφιλεγόμενες. Παρά το άνωθεν νούμερο (στο παρακινδυνευμένο πρώτο μισό του Αυγούστου…), διαμορφώθηκε μία στάση… αδιαφορίας (το λέω κομψά) από αρκετά σινεμά, όμως, η «Υψηλή Κοινωνία» συνεχίζεται και δεύτερη εβδομάδα. Και θα συνεχίσει να παίζει στα θερινά της Αττικής, για να περάσει σταδιακά και σε άλλες περιοχές της χώρας, με έμφαση σε νησιά και παραθεριστικά κέντρα. Το ξαναλέω. Όποιος γουστάρει. Και θέλει να προσφέρει απόλυτα ψυχαγωγικό προϊόν στους πελάτες του. Αυτή είναι η διαφορά η δική μου και της REPERTORY.

Και μην τρελαίνεστε. Δεν πρόκειται να σας φάω τη δουλειά! Μερικές εβδομάδες του καλοκαιριού μονάχα, μπας και προστατευτούν ολίγοι θεατές από τις μπακατέλες και τ’ «αδειάσματα ραφιών» της θερινής σεζόν. Με ένα-δυο έργα ανά έτος. Ποτέ παραπάνω. Γιατί τα κάνω όλα μόνος μου. Έμαθα να τα κάνω, πλέον. Και δεν έχω σκοπό να πυροβολήσω (και) τα πόδια μου (καθότι σινεμά δικό μου δεν έχω)…

And world peace.

Η «Υψηλή Κοινωνία» θα είναι διαθέσιμη για τους ελληνικούς κινηματογράφους για δώδεκα μήνες, αποκλειστικά από την εταιρεία REPERTORY (repertoryfilmsgr@gmail.com), σε συνεργασία με την PARK CIRCUS.