FreeCinema

Follow us
Repertory
29.0710:50

«Υψηλή Κοινωνία»: Η Γκρέις, ο Ρενιέ και… το μονόπετρο!


Δεν είναι μονάχα το καστ εκείνο που… αστράφτει στη χολιγουντιανή «Υψηλή Κοινωνία», η οποία επιστρέφει από την REPERTORY στα θερινά σινεμά την 1η Αυγούστου. Είναι και το διαβόητο δαχτυλίδι αρραβώνων που επιδεικνύει με ζήλο η Γκρέις Κέλι στο φιλμ, λίγο πριν γίνει η Πριγκίπισσα του Μονακό. Ένα από τα πιο διάσημα μονόπετρα στον κόσμο, από τον οίκο Cartier, παρακαλώ!

Την άνοιξη του 1955, ενώ η (κάτοχος Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, πλέον) Γκρέις Κέλι προωθούσε τη «Χωριατοπούλα» του Τζορτζ Σίτον στο Φεστιβάλ των Καννών, συνέβη το «μοιραίο». Γνώρισε τον Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, ταίριαξαν απ’ την αρχή ρομαντικά, διατηρούσαν επαφή αλληλογραφώντας και τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς εκείνος την επισκέφτηκε στο σπίτι της στη Φιλαδέλφεια για να της κάνει πρόταση γάμου. Ο Ρενιέ της ζήτησε να ξεχάσει το Χόλιγουντ και η Κέλι πρόλαβε να ολοκληρώσει τα γυρίσματα μιας τελευταίας κινηματογραφικής παραγωγής εκεί, της «Υψηλής Κοινωνίας» (1956), δίπλα στους Μπινγκ Κρόσμπι και Φρανκ Σινάτρα.

Το ζευγάρι έδωσε μια συνέντευξη Τύπου στο πατρικό της Κέλι, όπου η διάσημη ηθοποιός φωτογραφήθηκε με το δαχτυλίδι των αρραβώνων τους για πρώτη φορά. Μια βέρα διακοσμημένη με ρουμπίνια και διαμάντια, δημιουργία εμπνευσμένη από τα χρώματα της σημαίας του Μονακό, σχεδιασμένη από τον οίκο Cartier. Παραδόξως, όμως, δεν ήταν το κόσμημα το οποίο συνδέθηκε μαζί της κι άφησε το στίγμα του διαχρονικά!

Καθώς οι ανάγκες του φιλμ ήθελαν την Κέλι να εμφανίζεται και στα plateau μ’ ένα εντυπωσιακά λαμπερό δαχτυλίδι αρραβώνων, το studio της MGM είχε παραγγείλει ένα πλαστό «διαμαντένιο» μονόπετρο, το οποίο ο Ρενιέ… ακύρωσε, ζητώντας από τον οίκο Cartier να δημιουργήσει ένα δεύτερο δαχτυλίδι που η μέλλουσα σύζυγός του θα μπορούσε να φορά με καμάρι στην «Υψηλή Κοινωνία»! Έτσι, το διαμαντένιο μονόπετρο 10,48 καρατίων της ταινίας επισκίασε το original δαχτυλίδι των αρραβώνων του ζεύγους.

Το σχέδιο του δαχτυλιδιού ήταν παντοτινά iconic, σε βαθμό να εμπνεύσει (για να μην πω… αντιγραφτεί) από μελλοντικές δημιουργίες που φόρεσαν οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μπιγιονσέ, Αμάλ Κλούνεϊ και Ανν Χάθαγουεϊ. Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο οίκος Cartier πρόσθετε λάμψη στην εντυπωσιακή εμφάνιση της νεαρής Κέλι. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν ο πρώτος που της είχε κάνει το «προξενιό» για τα περίφημα κοσμήματα (της σειράς Grain de Café) που είχε φορέσει στην ταινία του «Το Κυνήγι του Κλέφτη» (1955).

Η Κέλι φορούσε αυτό το δαχτυλίδι μέχρι το τραγικό τροχαίο που κόστισε τη ζωή της, το 1982. Και τα δύο κοσμήματα των αρραβώνων της με τον Πρίγκιπα Ρενιέ ανήκουν στον Οίκο των Γκριμάλντι και φυλάσσονται σε μέρος που παραμένει άγνωστο, για προφανείς λόγους που σχετίζονται με την αξία τους. Στην εποχή που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο από την «Υψηλή Κοινωνία», κόστιζε 4.000.000 δολάρια. Σήμερα φημολογείται πως προσεγγίζει σε αξία τα 44.300.000 δολάρια και συμπεριλαμβάνεται στα ακριβότερα διαμαντένια δαχτυλίδια όλων των εποχών!

Η «Υψηλή Κοινωνία» θα είναι διαθέσιμη για τους ελληνικούς κινηματογράφους για δώδεκα μήνες, με έναρξη από την 1η Αυγούστου του 2024, αποκλειστικά από την εταιρεία REPERTORY (repertoryfilmsgr@gmail.com), σε συνεργασία με την PARK CIRCUS.