FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ (1955)

(TO CATCH A THIEF)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλφρεντ Χίτσκοκ
  • ΚΑΣΤ: Κάρι Γκραντ, Γκρέις Κέλι, Τζον Γουίλιαμς, Μπριζίτ Ομπέρ, Τζέσι Ρόις Λάντις, Σαρλ Βανέλ, Ζαν Μαρτινέλι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Διαρρήκτης φάντασμα ρημάζει τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία των Καννών. Οι Αρχές παρακολουθούν στενά τον συνήθη ύποπτο Τζον Ρόμπι, ο οποίος έχει αποσυρθεί από το «άθλημα», προτιμώντας να φλερτάρει με βαθύπλουτες Αμερικανίδες παραθερίστριες.

Ένα από τα πιο λαμπερά και ευχάριστα φιλμ μυστηρίου του maître, αποθέωση του κοσμοπολίτικου glam της εποχής, με vintage ατμόσφαιρα που καθηλώνει από ομορφιά, σε τοποθεσίες της γαλλικής Ριβιέρας (διόλου τυχαίο το Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας για έγχρωμη ταινία). Κάπου εκεί χάσαμε (στο γνωστό τροχαίο του 1982) και την Γκρέις Κέλι, που προτίμησε τον Ρενιέ και το Μονακό από το Χόλιγουντ, αν και πρόλαβε να γυρίσει ακόμη δύο φιλμ, με το αμέσως επόμενό της, «Ο Κύκνος» (1956), να τη θέλει να υποδύεται μία… πριγκίπισσα (πώς τα φέρνει η ζωή, ε;)!

Σε αντίθεση με το σύνηθες ψυχαναλυτικό παιχνίδι σεναριακών ανατροπών, εδώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ σε κάνει να αισθάνεσαι πως… τα πάντα πρέπει να είναι πιο χαλαρά κι ευχάριστα, σαν να έχει πάει, κι εσύ μαζί με καστ και συνεργείο, για διακοπές στις Κάννες. Η ψυχαγωγία παίρνει το πάνω χέρι, ακόμη και μία αρχική σεκάνς καταδίωξης με αμάξια θα ταίριαζε περισσότερο σε τουριστικό promo της περιοχής, ενώ ο φακός / Χίτσκοκ φλερτάρει αδιάκοπα με την πρωταγωνίστριά του λες και βρίσκεται σε σεξουαλική διέγερση! Ήταν, άλλωστε, γνωστή η αγάπη τού σκηνοθέτη απέναντι στην πρωταγωνίστρια που τον στενοχώρησε βαθύτατα εγκαταλείποντας το σινεμά. Ποιος θνητός μπορούσε να τον αδικήσει; Η Γκρέις Κέλι, ειδικά σε τούτο το φιλμ, σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι αν έχεις ξαναδεί ποτέ πιο κομψό πλάσμα στη μεγάλη οθόνη (και στη ζωή ακόμη).

Όσο και να θέλεις να «ξύσεις» πιο βαθιά, ο Χίτσκοκ σε συμβουλεύει απλά να βάλεις το αντηλιακό σου στην plage του Carlton, αφήνοντας μονάχα τον κυνισμό του να υπογραμμίζει με διακριτικότητα συγκεκριμένες στιγμές (η νύχτα με τα βεγγαλικά κάνει άγριους υπαινιγμούς, όμως η ψυχρότητα της μη διαθέσιμης Κέλι ακυρώνει τις προθέσεις του Κάρι Γκραντ… όσο και του κοινού) ή ατάκες (το «στήθος ή μπούτι;» στη σκηνή του picnic). Το μυστήριο της ταυτότητας του διαρρήκτη λήγει ελαφρώς άδοξα, σε ένα φινάλε που δεν απογειώνει το έργο, αφήνοντας μία αίσθηση… τελευταίας μέρας διακοπών! Όσο κράτησαν, όμως, όλα ήταν υπέροχα. Και τόσο κινηματογραφικά ονειρεμένα, που δεν συγκρίνονται με τη ζωή την ίδια. Πιστέψτε με. Έχω επισκεφτεί τις Κάννες πολλάκις και έχω πέσει έως και θύμα κλοπής. Αλλά όχι σε δωμάτιο του Carlton. Η πραγματικότητα δεν έχει στυλ…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ένα απίστευτα διασκεδαστικό και λαμπερό φιλμ που αγαπά το καλοκαίρι, τις διακοπές και… το θερινό σινεμά, με stars που δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά σε καμία ζωή! Όχι ότι έχει αδυναμίες απέναντι σε άλλες ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Απλά, εδώ υπάρχει κάτι πιο ανάλαφρο και ουχί «νοσηρά» ή ύπουλα μεταφορικό. Δεν χρειάζεται καν κριτική. Τσάντα παραλίας ανά χείρας και βουρ!


MORE REVIEWS

KEEPER

Ο ενός έτους δεσμός του Μάλκολμ και της Λιζ εορτάζεται με μία μικρή εκδρομή μέχρι το εξοχικό του πρώτου. Τη νύχτα, η Λιζ θα υποχρεωθεί να φάει ένα κομμάτι κέικ που της προσφέρει ο Μάλκολμ και μάλλον εξαιτίας του θα έχει μυστηριώδεις παρενέργειες. Βλέπει εφιάλτες με γυναίκες αιμόφυρτες που ουρλιάζουν και μία έγκυο η οποία της μοιάζει ανησυχητικά. Μήπως αυτή η σχέση δεν θα έχει αίσιο τέλος;

ΑΝ ΕΙΧΑ ΠΟΔΙΑ ΘΑ ΣΕ ΚΛΩΤΣΟΥΣΑ

Ένα πλημμυρισμένο διαμέρισμα του επάνω ορόφου, μια τρύπα στην οροφή της κρεβατοκάμαρας, η ανεξακρίβωτη ασθένεια της ανήλικης κόρης της, ο απών σύζυγός της, ο ανεύθυνος ψυχαναλυτής της, οι ακόμα πιο εκνευριστικοί πελάτες που περιμένουν με τη σειρά τους να βοηθηθούν από την Λίντα, μα εκείνη ποσώς ενδιαφέρεται για τα εσώψυχά τους.

ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ

Έχοντας ζήσει τη δολοφονία των γονιών του από έναν άνδρα που φορούσε τη στολή του Άι Βασίλη, ο Μπίλι ενηλικιώνεται ακούγοντας μια φωνή μέσα στο κεφάλι του η οποία τον καλεί να… τιμωρεί και να σκοτώνει δίχως έλεος! Στον τελευταίο του σταθμό, δίχως να κινεί υποψίες για τους σκοπούς του, θα συναντήσει μια κοπέλα που θα τον κάνει να καρδιοχτυπά όσο ποτέ. Αρκεί αυτό για να «σωπάσει» ο serial killer μέσα του;

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΩΝ

Η ζωή του Ιησού, από τη γέννησή Του μέχρι τη σταύρωση.

MISERICORDIA

Ο Ζερεμί επιστρέφει στο χωριό όπου εργαζόταν ως αρτοποιός για την κηδεία του (αμφιλεγόμενα) αγαπημένου του πρώην αφεντικού και φιλοξενείται από τη χήρα του για μέρες, προκαλώντας το μένος του γιου της. Ένα αναπάντεχο φονικό θα κλονίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις όλων τους.

MR KLEIN

MR KLEIN

Γίνονται κάτι κλοπές κοσμημάτων σε χλίδα ξενοδοχεία και δείχνει μία μαύρη γάτα να βολτάρει σε στέγες. Τύπου… το γατί; Τα εκπαιδεύουν να κάνουν τέτοια; Θα πάρω γάτα!