FreeCinema

Follow us

KUNG FU PANDA 4 (2024)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάικ Μίτσελ, Στέφανι Στάιν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Πολύ σύντομα, ο Πο θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του πνευματικού ηγέτη στην Κοιλάδα της Ειρήνης, γι’ αυτό και οφείλει να αναζητήσει έναν διάδοχο για τη θέση του Δράκου Πολεμιστή, τον οποίο έχει καθήκον και να εκπαιδεύσει. Μπορεί αυτή να αρμόζει στη μικρή και παμπόνηρη αλεπού Ζεν; Και τι σατανικά σχέδια έχει καταστρώσει για όλους τους η σατανική σαύρα Χαμαιλέων;

Κουράστηκα. Από όλα τα παιδικά κινηματογραφικά franchises, τα πιο «ξεχειλωμένα» (ίσως) είναι εκείνα του «Shrek» και του «Kung Fu Panda» (αμφότερες παραγωγές της DreamWorks, όλως τυχαίως). Το πρώτο έχει να μας… ταλαιπωρήσει από το 2010 (με ένα υποσχόμενο «The Final Chapter», το οποίο ολόψυχα εύχομαι να τηρηθεί – αλλά σίγουρα κάποια πλατφόρμα θα παραβιάσει στο μέλλον…), ενώ το δεύτερο ξαναχτυπά μετά από ένα (σχετικά ανεκτό) δεύτερο sequel του 2016. Μόνο από την διανομή του στις αίθουσες, είχε φέρει στα ταμεία 521.170.825 δολάρια (παγκοσμίως). Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρξει κι ένα τρίτο sequel;

Αν ρωτάς κι εμένα, που (με κανέναν τρόπο) δεν έχω να εισπράξω κάτι από το συγκεκριμένο franchise, το «γιατί;» θα έβγαζε ένα παραπανίσιο παράπονο (αν όχι και απόγνωση…), με την προσωπική μου απάντηση να βασίζεται (και) στο γεγονός ότι έχουν περάσει δεκαέξι χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φιλμ και τα παιδάκια του τότε… προφανώς και δεν τα αφορά (με την καμία) ένας τίτλος σαν το «Kung Fu Panda. Ακόμα χειρότερα, θα τόνιζα ότι δεν χρειάζεται να μάθουν τον ομώνυμο ήρωα (και) οι νεότερες γενιές, διότι ούτε πολιτισμικά ούτε και καλλιτεχνικά οφείλει να διαιωνίζεται τούτο το προϊόν.

Στο προσχηματικό story τυπικής διδαχής αυτού του τέταρτου μέρους, μια μάγισσα σαύρα χαμαιλεοντικών δυνατοτήτων ορέγεται το Ραβδί της Σοφίας του Πο, ελπίζοντας στη συνέχεια να συγκεντρώσει τις δυνάμεις όλων των πανίσχυρων κακών που είχε κατατροπώσει στο παρελθόν το ηρωικό πάντα, ώστε κατόπιν να τους στείλει στην αιώνια εξορία του Κόσμου των Πνευμάτων. Την ίδια μοίρα επιφυλάσσει και για τον Πο, φυσικά.

Η αφήγηση αποτελεί ένα είδος μόνιμης καταστασιακής «λούπας», στην οποία η σαύρα αποκτά σταδιακά όλες αυτές τις υπερ-δυνάμεις, μέχρι να οδηγηθούμε στην προβλέψιμη κλιμάκωση της μονομαχίας με τον Πο, το αποτέλεσμα της οποίας φυσικά και… δεν χρειάζεται να σχολιαστεί. Ο (ενήλικας) θεατής, μαζί με όλη αυτή τη βαρεμάρα «δράσης», θα πρέπει να υποστεί και τις τσιρίδες του πλέον αντιπαθητικού Τζακ Μπλακ (από τις χειρότερες συνεντευξιακές εμπειρίες της ζωής μου, για φιλμ του συγκεκριμένου franchise, η ανάμνηση της οποίας με επηρεάζει συνειρμικά και μου ανακατεύει το στομάχι!), εκτός εάν… διασωθεί ως συνοδός ανηλίκων και παρακολουθήσει την ταινία με την ελληνική μεταγλώττισή της.

Ατυχώς, η πολύχρωμη φαντασμαγορία του τρίτου φιλμ απουσιάζει από το «Kung Fu Panda», αφαιρώντας του πόντους και από το οπτικό μέρος του θεάματος, με τα μηνύματα περί εσωτερικής ειρήνης με τον εαυτό σου, ομαδικής συνεργασίας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και υπομονής για να δεις να υλοποιούνται οι στόχοι σου να γρονθοκοπούν… τον αέρα ενός έργου δίχως λόγο ύπαρξης.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εάν έχετε μικρό παιδί που θα σας υποχρεώσει να το κάνετε, η λέξη κλειδί είναι μονάχα μία: υπομονή!


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

CLUB ZERO

Σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο, νεαρή διατροφολόγος διδάσκει σε μικρή ομάδα μαθητών τα νέα ήθη της «ενσυνείδητης διατροφής», προτείνοντας τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής για καλύτερη ευεξία και… το καλό του πλανήτη! Όσο πιο ακραίες θα γίνονται οι οδηγίες / απαιτήσεις της, τόσο περισσότερο θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών της.

DETECTIVE CONAN: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Όταν το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης προσώπων της Interpol μπαίνει στο στόχαστρο της Σκοτεινής Οργάνωσης, ο ντετέκτιβ Κονάν αναλαμβάνει να προλάβει τα ολέθρια αποτελέσματα από την πιθανή απώλεια της ρηξικέλευθης τεχνολογίας.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.