FreeCinema

Follow us

Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (2023)

(SOUND OF FREEDOM)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλεχάντρο Μοντεβέρντε
  • ΚΑΣΤ: Τζιμ Καβίζελ, Κριστάλ Απαρίτσιο, Χαβιέρ Γκοντίνο, Λούκας Άβιλα, Μπιλ Καμπ, Γέσικα Μπορότο, Μάνι Περέζ, Κερτ Φούλερ, Μίρα Σορβίνο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 131'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Πατέρας πηγαίνει τα δύο ανήλικα παιδιά του σε casting ταλέντων στην Ονδούρα, δίχως να υποψιάζεται ότι πρόκειται για στημένη παγίδα από traffickers παγκόσμιου δικτύου παιδεραστίας. Στην Καλιφόρνια, πράκτορας που ειδικεύεται σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας εντοπίζει την περίπτωση και επιχειρεί να σώσει τα δύο αδέλφια όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Παρακολουθώντας το «Η Μελωδία της Ελευθερίας» κινδυνεύεις να κάνεις… εμετό για δύο βασικότατους λόγους: α) λόγω θέματος και β) εξαιτίας του πόσο σοκαριστικά κακή και ανόητη είναι αυτή η ταινία! Το εισπρακτικό φαινόμενο του περασμένου καλοκαιριού στις ΗΠΑ (κάλυψε τα έξοδα παραγωγής του μετά από δύο μέρες προβολής στις αίθουσες) διανεμήθηκε από τη σχετικά νεοσύστατη εταιρεία Angel, η οποία χρησιμοποιεί το μοντέλο του crowdfunding για την παραγωγή (κυρίως) οικογενειακών, «καθαρών» φιλμ με «κεκαλυμμένα» θρησκευτικά μηνύματα, βιβλικών δραμάτων ή ντοκιμαντέρ χριστιανικού περιεχομένου, ενώ το συγκεκριμένο έργο συνδέθηκε και με ένα… ακροδεξιό πολιτικό κίνημα! Ξερνάτε ήδη ή να συνεχίσω;

Μέσω ενός απόλυτα σχηματικού story και ανύπαρκτων χαρακτήρων (που υποτίθεται ότι βασίζονται σε αληθινές καταστάσεις και πρόσωπα), ο Αλεχάντρο Μοντεβέρντε σκηνοθετεί ένα άνευρο (σε βαθμό νύστας) έργο… «για όλη την οικογένεια» (μιλάμε για PG-13 rating!), το οποίο «ευνουχίζει» έως και κάθε έννοια δράσης που θα περίμενε να βρει σε μια δραματική περιπέτεια ένας φυσιολογικός θεατής – οπαδός του genre, ενώ ταυτόχρονα ο τελευταίος μπορεί ν’ αναζητήσει ένα ηλεκτρικό τρυπάνι για να το χώσει στ’ αυτιά του (σε πλήρη λειτουργία, προφανώς), μπας και σταματήσει ν’ ακούει την πλέον ενοχλητική μουσική που παίζει σε ολόκληρη τη διάρκεια του φιλμ, ενίοτε με «αθώες» ψαλμωδίες που επαναλαμβάνουν στίχους τύπου… «εμείς, τα παιδιά του Θεού, δεν είμαστε προς πώληση»!

Από τη στιγμή που ο κεντρικός ήρωας αποφασίζει να εισχωρήσει στα άδυτα της κολομβιανής ζούγκλας για ν’ αντιμετωπίσει ομάδα μαρξιστο-λενινιστών ανταρτών (!) με έφεση στην παιδεραστία (!!!), η «Μελωδία της Ελευθερίας» μετατρέπεται σε τρελό καρναβάλι αναληθοφάνειας που δεν σώζεται με καμία δύναμη και, πια, ούτε αισθήματα οίκτου (για το πόσο τερατούργημα έχει προκύψει το σύνολο του έργου) μπορεί να προκαλέσει. Ο δε Τζιμ Καβίζελ (προσωπική επιλογή του πραγματικού χαρακτήρα για τον ρόλο, ενδεχομένως επειδή κάποτε είχε υποδυθεί τον… Χριστό στα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον…) φέρει διαρκώς το ίδιο, ακλόνητο «προσωπείο» φρικαρισμένης κατάθλας, μεταδίδοντας στον θεατή τάσεις υπνηλίας σε βαθμό οριστικού «rest in peace».

Εάν επιχειρήσετε να μαρτυρήσετε βλέποντας αυτή την ταινία σε κινηματογραφική αίθουσα, σκεφτείτε πως σε τούτο τον κόσμο υπήρξαν επτά χιλιάδες «επενδυτές» που έβαλαν τα λεφτά τους για να πραγματοποιηθεί η παραγωγή της! Ναι, υπάρχουν και χειρότερα. Ας σταυροκοπηθούμε (#not)!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ο Χριστός και η Παναγία! Όχι!


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

CLUB ZERO

Σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο, νεαρή διατροφολόγος διδάσκει σε μικρή ομάδα μαθητών τα νέα ήθη της «ενσυνείδητης διατροφής», προτείνοντας τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής για καλύτερη ευεξία και… το καλό του πλανήτη! Όσο πιο ακραίες θα γίνονται οι οδηγίες / απαιτήσεις της, τόσο περισσότερο θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών της.

DETECTIVE CONAN: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Όταν το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης προσώπων της Interpol μπαίνει στο στόχαστρο της Σκοτεινής Οργάνωσης, ο ντετέκτιβ Κονάν αναλαμβάνει να προλάβει τα ολέθρια αποτελέσματα από την πιθανή απώλεια της ρηξικέλευθης τεχνολογίας.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.