FreeCinema

Follow us

Η ΚΙΝΕΖΑ (1967)

(LA CHINOISE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαν-Λικ Γκοντάρ
  • ΚΑΣΤ: Ανν Βιαζέμσκι, Ζαν-Πιερ Λεό, Ζιλιέτ Μπερτό, Μισέλ Σεμενιακό, Λεξ Ντε Μπρουίζν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Οι διαφωνίες και η ζύμωση μιας ομάδας κομμουνιστών φοιτητών, καθώς προσπαθούν να περάσουν από την επαναστατική θεωρία στην τρομοκρατική δράση.

Η «Κινέζα» είναι ένα κομβικό σημείο για το σινεμά του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, μια ταινία πολιτικό manifesto, στοιχείο που θα επαναλάβει αρκετές φορές στη συνέχεια της καριέρας του. Το μεγαλύτερο μέρος των διαλόγων του φιλμ αναλώνονται σε αναφορές προσώπων, ιστορικών στιγμών και πολιτικής θεωρίας. Η πλοκή ενεργοποιείται (μ’ έναν κάποιο τρόπο…) στην τρίτη πράξη της ταινίας, ενώ μέχρι τότε παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές ως φερέφωνα του Γκοντάρ, ν’ αναπαράγουν απόψεις στο αυτοσχέδιο μαοϊκό σχολείο τους. Θεωρώ ότι (μάλλον) ήταν ένα έργο για την εποχή του. Όταν τα επαναστατικά κινήματα και οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν μια ελπίδα για πολλούς, όταν κάτι μπορεί να άλλαζε στην καπιταλιστική κυριαρχία. Σήμερα μοιάζει τόσο κακογερασμένη, αν και θεωρώ πως και για το τότε ακόμη θα πρέπει ν’ αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά εκείνους οι οποίοι ζούσαν κι ανέπνεαν πολιτική θεωρία.

Το «σεναριακό» κείμενο είναι πηχτό και γεμάτο από πράγματα που πρέπει να έχει μελετήσει κανείς ώστε να τα κατανοήσει πλήρως. Το κοινό καλείται να το κάνει αυτό μέσα σε (μόλις) μιάμιση ώρα! Ταχύρρυθμο μάθημα και προσπάθεια ψυχαγωγίας, ταυτόχρονα; Τελικά, χάνουν και τα δύο. Σίγουρα, αν είσαι πολιτικά ενεργός και σ’ έχει απασχολήσει η αριστερή σκέψη, μπορείς ν’ ακολουθήσεις τη γενικότερη γραμμή των όσων λέγονται. Τις μικρές δυναμικές μέσα στην ομάδα και το θέμα κάθε σκηνής. Οι άπειρες αναφορές, ο τρόπος που κατακερματίζει την αφήγηση, η ψυχρότητα και η διαρκής διαλεκτικότητα των χαρακτήρων, μετατρέπουν το φιλμ σε εμπειρία μη προσβάσιμη. Είναι σαν να μας λέει ο Γκοντάρ πως ο κομμουνισμός και η μαζική απελευθέρωση είναι ένα ακαδημαϊκό ζήτημα, απομακρύνοντας τις μάζες ακόμη και από το ίδιο το έργο.

Σαν σκηνοθέτης, ο Γκοντάρ παίρνει τη δουλειά του στα σοβαρά. Δημιουργεί μια ποιητική δομή για το έργο του. Μέσα από πλάνα που επαναλαμβάνονται, μέσα από οπτικά μοτίβα, σπασίματα του «τέταρτου τοίχου» και παράθεση εικόνων ή καρτών κειμένου, φανερώνει μια ιδιαίτερα δουλεμένη ταινία που δεν θα μπορούσε να κάνει κανένας άλλος. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές με έκανε να σκέφτομαι αν το κείμενο θα λειτουργούσε καλύτερα σαν μια σειρά από δοκίμια ή μια συζήτηση ανάμεσα στον δημιουργό και άλλους συντρόφους τους. Αυτή τη σκέψη μου την ενίσχυσε και η καλύτερη (προσωπικά μιλώντας) σκηνή της ταινίας. Όταν η πρωταγωνίστρια συναντά σ’ ένα τρένο έναν θεωρητικό και συνομιλούν για τις μορφές αντίστασης, τη φύση των επαναστάσεων και τα αποτελέσματά τους. Αυτή η σκηνή θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί σε μια μικρού μήκους ταινία, μονάχα με αυτή την αντιπαράθεση: του νέου, ενθουσιώδους και άπειρου, με το παλιότερο, μελετημένο και έμπειρο. Ή ακόμα και σε ένα μεγάλου μήκους… «My Dinner with Andre» για πολιτική θεωρία!

Σίγουρα, σε αυτή τη σκηνή αιχμαλωτίζεται το πόσο συναρπαστική είναι η αντιπαράθεση των πολιτικών απόψεων, κάτι με το οποίο οι περισσότεροι έχουμε παθιαστεί σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Παθιασμένη και συναρπαστική, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση η υπόλοιπη ταινία. Περισσότερο πρόκειται περί προβολής του ίδιου του Γκοντάρ, που χαϊδεύει το εγώ του και μας δείχνει πόσο έξυπνος είναι. Και, φυσικά, μπορεί να ήταν, όμως, το σινεμά για το οποίο… θα πέθαινε, δεν θα έπρεπε και ν’ απευθύνεται σε ένα κοινό; Τι έχει να κερδίσει ο θεατής από την «Κινέζα», πλέον; Το μάθημα πολιτικής θεωρίας σίγουρα το παίρνει καλύτερα από μια πολύωρη μελέτη, αν θέλει (και) να ξέρει για τι μιλάει. Θα του προσφέρει ψυχαγωγία, άραγε; Δύσκολο μου φαίνεται, αν και υπάρχουν κάποια ψήγματα μέσα στο φιλμ που θα έκαναν τους πάντες ν’ αναρωτηθούν γύρω από το γίγνεσθαι στον κόσμο μας (όσο ξεπερασμένη κι αν είναι η ανάλυση του Γκοντάρ, πια). Σε κάθε περίπτωση, αν τότε ήταν λίγοι, σήμερα είναι ακόμα λιγότεροι εκείνοι οι οποίοι θα πουν πως αυτή η μιάμιση ώρα πέρασε νεράκι…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το έργο απευθύνεται αυστηρά (και μόνο) σε οπαδούς του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και σε όσους μελετούν τον κομμουνισμό εν γένει. Γι’ αυτό το κοινό, μπορώ να πω ότι είναι και πολύ σημαντική κιόλας. Όλοι οι υπόλοιποι, απλά, δεν θα περάσουν καλά. Πρόκειται για ένα διδακτικό οπτικοακουστικό δοκίμιο, το οποίο περνάει… βασανιστικά αργά. Κάτι ήξεραν οι Έλληνες διανομείς που το έβαλαν στο «ράφι»… από το 1967!


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

DETECTIVE CONAN: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Όταν το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης προσώπων της Interpol μπαίνει στο στόχαστρο της Σκοτεινής Οργάνωσης, ο ντετέκτιβ Κονάν αναλαμβάνει να προλάβει τα ολέθρια αποτελέσματα από την πιθανή απώλεια της ρηξικέλευθης τεχνολογίας.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!