FreeCinema

Follow us

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ (1974)

(MURDER ON THE ORIENT EXPRESS)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σίντνεϊ Λουμέτ
  • ΚΑΣΤ: Άλμπερτ Φίνεϊ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λόρεν Μπακόλ, Σον Κόνερι, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Τζον Γκίλγκουντ, Άντονι Πέρκινς, Τζάκλιν Μπίσετ, Γουέντι Χίλερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: CINOBO

Πολλές οι μαχαιριές για ένα μόλις πτώμα, στο παγιδευμένο από χιονοθύελλα Οριάν Εξπρές. Για τον δαιμόνιο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, είναι ύποπτοι… όλοι οι επιβάτες; Η εξιχνίαση αυτής της δολοφονίας θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά της καριέρας του!

Τουλάχιστον, αυτή τη φορά δεν αλλάξανε τον ελληνικό τίτλο (όπως έγινε εσχάτως με τα «Σπασμένος Καθρέφτης» και «Δύο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο»)! Αλλά, και πάλι, μιλάμε για ακόμη μία άκυρη καλοκαιρινή «επανέκδοση»… πρόσφατης καλοκαιρινής επανέκδοσης, επειδή η ντόπια διανομή θεωρεί ότι δεν δύναται να βγει σεζόν θερινού σινεμά δίχως Άγκαθα Κρίστι!

Στην προκειμένη, έστω, μιλάμε για την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου της, η οποία ακόμη και συχνότατες τηλεοπτικές προβολές έχει, ενώ χαρακτηρίζεται (και) από μία μοναδική εξαίρεση στο πλαίσιο της εξιχνίασης της υπόθεσης: μπορεί ο καθένας μας να ξεχνά ποιος ήταν ο δολοφόνος στο εκάστοτε αγκαθακριστικό έργο, όσες φορές και να το έχει παρακολουθήσει (ή διαβάσει), όμως, εδώ αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Οπότε, το μόνο που έχετε ν’ απολαύσετε μέσω της πολλοστής θέασης τούτου του φιλμ είναι η εξαιρετική δουλειά του Σίντνεϊ Λουμέτ και το εκπληκτικό καστ πρωταγωνιστών.

Σε άλλα «νέα», εδώ θα βρείτε την πληρέστερη κριτική του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές», όπως ποσταρίστηκε στο FREE CINEMA τον Σεπτέμβριο του ’19.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σαφέστατα και είναι, εάν ανήκετε σε κάποια… μυστηριώδη και ακοινώνητη φυλή ή ηλικιακό group που μέχρι πρότινος αγνοούσε το original (και όχι το μέτριο remake του Κένεθ Μπράνα από το 2017) φιλμ. Κατά τα άλλα, γιατί να το ξαναδείτε πάλι; Το ξεχάσατε από το 2019;


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

CLUB ZERO

Σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο, νεαρή διατροφολόγος διδάσκει σε μικρή ομάδα μαθητών τα νέα ήθη της «ενσυνείδητης διατροφής», προτείνοντας τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής για καλύτερη ευεξία και… το καλό του πλανήτη! Όσο πιο ακραίες θα γίνονται οι οδηγίες / απαιτήσεις της, τόσο περισσότερο θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών της.

DETECTIVE CONAN: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Όταν το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης προσώπων της Interpol μπαίνει στο στόχαστρο της Σκοτεινής Οργάνωσης, ο ντετέκτιβ Κονάν αναλαμβάνει να προλάβει τα ολέθρια αποτελέσματα από την πιθανή απώλεια της ρηξικέλευθης τεχνολογίας.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

MR KLEIN

MR KLEIN

Πόσες φορές; Μέχρι και οι πέτρες θυμούνται πια ποιος είναι ο δολοφόνος εδώ!