FreeCinema

Follow us

SUZUME (2022)

(SUZUME NO TOJIMARI)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μακότο Σινκάι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 122'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Καθώς η Ιαπωνία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, η έφηβη Σουζουμέ αποφασίζει να σηκώσει στους ώμους της τη σωτηρία της χώρα της. Έχοντας αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει τους υπαίτιους της επικείμενης συμφοράς, οι οποίοι παραμένουν αόρατοι στα μάτια των άλλων ανθρώπων, και με τη συνδρομή του Σότο, ενός μυστηριώδους «κλειδοκράτορα» που έχει ως αποστολή να διατηρεί κλειστές της πύλες του ολέθρου, ξεκινά ένα επικίνδυνο οδοιπορικό στο εσωτερικό της χώρας.

Μία ερειπωμένη περιοχή, δίπλα σε μία κατοικημένη πόλη. Μία μικρή λίμνη στο εσωτερικό της. Μία παλιά πόρτα ορθώνεται αλώβητη στο μέσο της. Μοιάζει με πύλη, αλλά δεν οδηγεί στο εσωτερικό ενός ναού, ούτε στο άδυτο ενός ιερού. Η ηρεμία και η γαλήνη διαχέονται και πληρούν τον χώρο, το άνοιγμα της πόρτας δεν διασαλεύει την τάξη του σύμπαντος, παρότι οι δύο πλευρές που ενώνει μοιάζουν τελείως διαφορετικές. Κι όμως, υπερφυσικές δυνάμεις έχουν ενεργοποιηθεί και η καταστροφή του κόσμου έχει ξεκινήσει!

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο Μακότο Σινκάι μας έχει καταπλήξει με πανέμορφες, μαγευτικές εικόνες, που μας αποκαλύπτουν έναν σχεδόν ονειρικό κόσμο, εντός του οποίου, όμως, κρύβονται απίστευτες, υπερκόσμιες δυνάμεις, ικανές να τον καταστρέψουν. Και οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές του πρέπει αφενός μεν ν’ αναχαιτίσουν το απελευθερωμένο κακό, αφετέρου δε να εμποδίσουν την επερχόμενη καταστροφή. Ο ένας είναι ο Σότο, ένας αινιγματικός νέος, ο οποίος γνωρίζει αυτό που πρόκειται να συμβεί και έχει ως αποστολή ν’ αποτρέψει την πραγμάτωσή του. Η άλλη είναι η Σουζουμέ, μία 17χρονη πανέξυπνη κοπέλα, που σε μικρή ηλικία έχασε ξαφνικά τη μητέρα της και μεγάλωσε χάρη στη φροντίδα της θείας της. Άτομα σαφώς διαφορετικής προέλευσης, ανόμοια μεταξύ τους, οι δυο τους θα σχηματίσουν ένα ετερόκλητο ζευγάρι που θα γίνει ακόμη πιο παράταιρο όταν το παλικάρι θα μετατραπεί σε… σπασμένο καρεκλάκι με τρία μόνο πόδια! Υπάρχει, ωστόσο, μία ακόμη μεταμόρφωση στην ταινία: ένα πέτρινο κλειδί αποκτά ζωή και μετατρέπεται σε μία χαριτωμένη γατούλα, ένα αξιολάτρευτο τετράποδο πλάσμα το οποίο υποκινεί την καταστροφή, ενεργοποιώντας τεράστια «σκουλήκια» που περνούν μέσα από κρυφές πύλες και ταρακουνούν το έδαφος, προκαλώντας δυνατούς σεισμούς.

Ο 50χρονος Ιάπωνας σκηνοθέτης, με την τρίτη του αυτή μεγάλου μήκους ταινία, επιβεβαιώνει ότι είναι κι ένας αγνός σιντοϊστής: όλα τα πράγματα έχουν «ψυχή», «πνεύματα» κατοικούν μέσα τους κι απελευθερώνονται με την πρώτη ευκαιρία ως υπερφυσικές οντότητες, για να πράξουν το καλό ή το κακό.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ιαπωνία είναι μία σεισμογενής περιοχή, που είχε πληγεί από έναν καταστροφικό εγκέλαδο (και το συνακόλουθο tsunami) πριν από δώδεκα χρόνια – τόσα όσα είναι και τα χρόνια που η Σουζουμέ έχασε τη μητέρα της. Συνεπώς, το φιλμ, που φέρει ως τίτλο το όνομα της νεαρής ηρωίδας της, έχει στον πυρήνα του το κυρίαρχο θρησκευτικό δόγμα της Ιαπωνίας, λειτουργεί ως αλληγορία σε σχέση μ’ έναν καταστροφικό κίνδυνο που κρέμεται σαν διαρκής απειλή πάνω από τη χώρα αυτή και μεταχειρίζεται επιδέξια τα θεματικά (και θεαματικά) μοτίβα των ταινιών καταστροφής, αφηγούμενη μία ιστορία που θυμίζει εκείνη της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και, ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως μία ιστορία ενηλικίωσης.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι η ιστορία που παρακολουθούμε δεν έχει αδύναμα σημεία ή χάσματα αφήγησης. Ούτε ότι δεν δημιουργεί κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Όπως συμβαίνει συχνά με τις περιπέτειες φαντασίας (με ηθοποιούς, ως επί το πλείστον), όμως, πρόκειται για μία αδυναμία την οποία συνηθίζουμε να προσπερνάμε, γιατί μας γοητεύουν οι δοκιμασίες των χαρακτήρων και οι χάρες της δράσης. Όπως ακριβώς συμβαίνει κι εδώ. Μόνο που στην προκειμένη όλα είναι ζωγραφισμένα. Το «Suzume» αποτελεί έναν καμβά πλούσιο σε εικόνες και χρώματα, ρευστά σε αποχρώσεις, όπου τα πάντα είναι σχεδιασμένα με σχολαστική λεπτομέρεια. Ένα φιλμ χάρμα οφθαλμών.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εάν αναζητάτε μία ταινία κινουμένων σχεδίων αλλιώτικη από τις άλλες, σίγουρα ναι. Διότι πρόκειται για φιλμ που απευθύνεται τόσο σε παιδιά (όχι προσχολικής ηλικίας, φυσικά, διότι πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζουν και τους υπότιτλους), όσο και σε μεγάλους. Μία ταινία καταστροφής που αφηγείται μια μαγευτική ιστορία ενηλικίωσης, με πρωτόγνωρα σκηνικά και σκηνές που ρέουν όμορφα η μία μέσα στην άλλη, με παραμυθένιο τρόπο.


MORE REVIEWS

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;