FreeCinema

Follow us

ΑΜΛΕΤ (1964)

(GAMLET)

  • ΕΙΔΟΣ: Σαιξπηρικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκριγκόρι Κόζιντσεφ
  • ΚΑΣΤ: Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, Μιχαήλ Ναζβάνοφ, Έλσα Ρατζίνα, Αναστάσια Βερτίνσκαγια
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 140’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Ένας καθηλωτικά μειλίχιος Άμλετ θέτει το γνωστό ερώτημα στη σωστή του βάση (και μετάφραση): «Ζωή ή ανυπαρξία;», αναρωτιέται σιωπηλά, μόνο με τη σκέψη, κοιτώντας κατάματα την κάμερα (εσένα) και μετά την ανταριασμένη, στη διαπασών ζωντανή, θάλασσα…

… εκείνη, που ξαποσταίνει μόνο για μια στιγμή, πολύ αργότερα, ώστε να υποδεχτεί – για μια και μοναδική φορά – γαλήνια, στα υγρά σπλάχνα της, το λευκό, αιθέριο κορμί της συγχωρεμένης Οφηλίας: ως ένα από τα καίρια κεντημένα στην αφήγηση, αριστουργηματικά, βωβά πρελούδια (με «φωνή» είτε την πιστή στα τραγούδια του Σαίξπηρ, μουσική επένδυση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, είτε τους εσωτερικούς διαλόγους των ηρώων), που έρχεται ως – κάθε άλλο παρά οριστική ή βέβαιη – απάντηση στο παραπάνω, διαχρονικό δίλημμα του Άμλετ.

Δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά για το αν αυτή η εκδοχή του πιο εμβληματικού, ίσως, σαιξπηρικού θνητού είναι η καλύτερη που συνάντησες ή θα συναντήσεις ποτέ. Το βάζω, όμως (μέχρι τον ώμο, μη σου πω), για να επιμείνω ότι πρόκειται για την πιο επιβλητικά και καθαρόαιμα κινηματογραφική. Γιατί μπορεί ο «Εκκεντρικός» μαθητής του σοβιετικού πρωτομάστορα του σινεμά Σεργκέι Αϊζενστάιν, Κόζιντσεφ, να μένει ευλαβικά πιστός στο σαιξπηρικό κείμενο (εμπιστευόμενος τη μετάφρασή του στα ρώσικα στον μέγα λογοτέχνη, συμπατριώτη του, Μπόρις – «Δόκτωρ Ζιβάγκο – Πάστερνακ), αλλά κάνει τις ασπρόμαυρες εικόνες του τόσο πρωτόγνωρα εκφραστικές, που είναι σα να βιώνεις τον Άμλετ για πρώτη φορά.

Τα μεγαλύτερα από τη ζωή, αυστηρά κτίρια, με τα γεμάτα καταπιεστικές σκιές και δυσβάσταχτους όγκους, αχανή δωμάτια, αλλά κυρίως τα συνήθως ταραγμένα, φευγαλέα μελαγχολικά και κατ’ εξαίρεση ήσυχα, ανοχύρωτα τοπία της αδάμαστης, επιβλητικής Φύσης, αντικατοπτρίζουν αλογόκριτα τα πάθη των πρωταγωνιστών αυτής της τραγωδίας. Εκείνων που τολμούν να πιστέψουν πως γνωρίζουν όλη την αλήθεια και αγωνίζονται για την αποκάλυψη και δικαίωσή της. Διαπράττοντας όμως έτσι, ακούσια, την υπέρτατη ύβρη, για να συνειδητοποιήσουν, όταν είναι ήδη αργά, πως ως ατελή όντα – κηδεμόνες ατελών κοινωνιών, δεν μπορούν να ορίσουν τη μοίρα τους. Μόνο το πώς θα σταθούν απέναντί της, ως συνειδητοί αποδέκτες της.

Μέσα σε αυτόν τον γοτθικό, αναπάντεχα εξπρεσιονιστικό και αδιαμφισβήτητα κινηματογραφικό καμβά (που πλην του σινεμά του Αϊζενστάιν, φέρνει στο μυαλό και εκείνο του Μουρνάου και του Όρσον Γουέλς), το φως βρίσκει πάντα και ρίχνει άγκυρα στο πράο… «ένα πρόσωπο – χίλιες λέξεις» του Σμοκτουνόφσκι. Όχι ως φωτοστέφανο, αλλά ως εξομολογητής. Ενός Άμλετ υπόκωφου και απέριττου, που ουδέποτε φλερτάρει με την απελπισία της τρέλας ή την αλαζονεία της εκδίκησης. Τόσο ανθρώπινου, που γειώνει όλο το φιλοσοφικό φορτίο του φιλμ, μετουσιώνοντάς το και σε (σπλαχνική) εμπειρία. Τα υπόλοιπα είναι σιωπή…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

«Κουλτούρα να φύγουμε», κινηματογραφική ποίηση, για δεινούς λύτες (λόγω εξαντλητικής διάρκειας και δυσανάγνωστης γλώσσας, τόσο στους ρώσικους διαλόγους όσο και στους λυρικούς υπότιτλους), που θα φέρει σε οργασμό σαιξπηρολάγνους και πωρωμένους σινεφίλ. Οι υπόλοιποι, προτιμήστε το στρίβειν δια του… popcorn.


MORE REVIEWS

ΜΗΤΡΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ

Στα αμερικανικά suburbs του ’60, δύο αγαπημένες γειτόνισσες βιώνουν μία τραγωδία που θα μετατρέψει τις ζωές τους σε θρίλερ. Ή μήπως κάποια από τις δύο έχει φαντασία που οργιάζει;

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ο Άλεν πρόκειται να αποτοξινωθεί από τη βία. Πως πρόκειται να επιζήσει, όμως, σε μια κοινωνία στην οποία η άσκηση της βίας αποτελεί θεμελιακή αρχή;

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ

Έπειτα από τον θάνατο του έφηβου γιου της μπροστά στα μάτια της, ανύπαντρη μητέρα εγκαταλείπει τη Μαδρίτη για τη Βαρκελώνη, προς αναζήτηση του πατέρα του παιδιού της, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια αγνοούσε την ύπαρξή του. Η απόφασή της αυτή θ’ αποδειχθεί άκρως αποκαλυπτική για μια σειρά από γυναίκες και... άνδρες που συναντά στο διάβα της.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Οι φλόγες του πολέμου φαίνεται πως θα φουντώσουν ξανά στην Ευρώπη, όμως, η γαλλική μπουρζουαζία έχει άλλες έγνοιες: να ερωτευτεί και να πάει για κυνήγι!

ΤΙΓΡΗΣ

Κτηνίατρος ζωολογικού κήπου επαρχιακής πόλης της Ρουμανίας, η οποία βρίσκεται σε ψυχολογική πίεση λόγω απώλειας νεογέννητου μωρού και απιστίας συντρόφου, χάνει από την προσοχή της την τίγρη που φρόντιζε, με αποτέλεσμα το άγριο θηρίο να περιπλανιέται ελεύθερο στους δρόμους.

MR KLEIN

MR KLEIN

Να κοιμηθεί κανείς ή να μην κοιμηθεί; Και πώς να κοιμηθεί, που γκαρίζανε στα ρώσικα για δυόμισι ώρες;