FreeCinema

Follow us

THE DINOSAUR PROJECT (2012)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σιντ Μπένετ
  • ΚΑΣΤ: Ματ Κέιν, Ρίτσαρντ Ντιλέιν, Πίτερ Μπρουκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 83’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Αγνοούμενη στην αρχέγονη ζούγκλα του Κονγκό ομάδα εξερευνητών αφήνει κληρονομιά στην ανθρωπότητα video υλικό που αποδεικνύει την ύπαρξη δεινοσαύρων.

Να μας λείπει τέτοια «κληρονομιά». Να μας λείπει τέτοια ταινία. Κοπιάροντας προφανώς (και δη εξομολογημένα) την ιδέα και τον τίτλο του «The Blair Witch Project», προκύπτει ως πάμπτωχος συγγενής του «Jurassic Park»: χωρίς έμπνευση, χωρίς πρωτοτυπία, χωρίς σασπένς, χωρίς θρίλερ στοιχεία και χωρίς φαντασία. Μέσα στα δέκα πρώτα λεπτά της (πέρα από τη μοίρα των ηρώων της, την οποία σου αποκαλύπτει εξ αρχής η ίδια), θα προβλέψεις εύστοχα την εξέλιξη και κάθε άλλου νήματος της πλοκής του: την κόντρα, αλλά και την τελική συμφιλίωση μεταξύ πατέρα και γιου, τον χωρίς οίκτο (σεναριακά και ουχί οπτικά, αφού τα «παραζαλισμένα», κουνημένα πλάνα ελάχιστο gore αποκαλύπτουν) αποδεκατισμό της ομάδας, τον αδίστακτο, μοιραίο προδότη ανάμεσά της, την εξόρμησή της σε μέρη όπου δε θα έπρεπε να βρίσκεται, τη δικαίωση της πίστης της στην ύπαρξη δεινοσαύρων…

Έτσι, τίποτα από όλα αυτά, όταν συμβαίνουν όπως ακριβώς τα είχες φανταστεί, δεν μπορεί να σε συγκινήσει. Ιδιαίτερα, αφού η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι τόσο υποτυπώδης και γεμάτη εύκολα κλισέ, που αποκλείει έστω και την παραμικρή, συναισθηματική σου εμπλοκή. Και παρ’ όλο που – αντίθετα με το «The Blair Witch Project» όπου για μάγισσα ακούς, αλλά μάγισσα δε βλέπεις – εδώ οι δεινόσαυροι δηλώνουν CGI, οικονομημένα (και οικονομικά) παρόν, τι εντύπωση να σου κάνουν όταν έχει προηγηθεί το ακριβοθώρητο, υποβλητικά ρεαλιστικό και πληθωρικό υπερθέαμα του «Jurassic Park»; Καμία!

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς βρέθηκαν άνθρωποι να χρηματοδοτήσουν αυτό το σχέδιο. Όχι, όμως, και η ενδεχόμενη επιθυμία του θεατή να τους κάνει μήνυση για τα χαμένα 83 λεπτά από τη ζωή του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μόνο αν γεννήθηκες χθες ή θες να πάρεις μια ιδέα για τη μαγευτική φύση της Νοτίου Αφρικής (όπου γυρίστηκε), ξοδεύοντας μόνο 7 ευρώ. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν αποκλείεται να βλαστημήσεις.


MORE REVIEWS

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Μάνα και κόρη, αναμνήσεις μιας αγαπημένης γειτονιάς, γεμάτης φαντάσματα της μνήμης, σαν ξεφύλλισμα ενός album φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες, τυπωμένων σε χαρτί Kodak, με τον χρόνο να «θαμπώνει» τη νοσταλγική τετραχρωμία τους.

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; - ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

«Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Αρχίζουν, όμως, να τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους αγνώστους χωρίς κίνητρο», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Δίδυμο πληρώματος ασθενοφόρου, αποτελούμενο από έμπειρο διασώστη που «τα έχει δει όλα» και από νεοσύλλεκτο που δεν έχει δει τίποτα ακόμα, βιώνει στο πετσί του τη σκληρή Νέα Υόρκη της νύχτας, με τα δεκάδες μακάβρια περιστατικά της.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

«Ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Σικάγου λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία κι έτσι ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε, πιάνοντας τον υπεύθυνο, ενώ τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρέα πέντε εφήβων από τους δρόμους του Μεντεγίν ξεκινά ταξίδι προς την κολομβιανή ενδοχώρα, όταν ένας εξ αυτών κατοχυρώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε χωράφι που παρανόμως είχε αφαιρεθεί από τη γιαγιά του.

MR KLEIN

MR KLEIN

Πάει ένα τηλεοπτικό συνεργείο κι ένας Ιντιάνα Τζόουνς να βρούνε δεινόσαυρους στην Αφρική. Και τους βρίσκουν. Και τους τρώνε (οι δεινόσαυροι). Ορίστε. Τώρα, δεν είναι ανάγκη να το δεις.