FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ (1940)

(THE SHOP AROUND THE CORNER)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντική Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ερνστ Λιούμπιτς
  • ΚΑΣΤ: Μάργκαρετ Σάλαβαν, Τζέιμς Στιούαρτ, Φρανκ Μόργκαν, Γιόζεφ Σίλντκραουτ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Φερέγγυος πάλιουρας και άρτι προσληφθείσα τσαούσα, συνάδελφοι σε κατάστημα δώρων της Βουδαπέστης, τρώγονται συνεχώς αλλά ως ανώνυμοι αλληλογράφοι μέσω αγγελίας εφημερίδας, έρχονται κοντά σε σημείο ξελογιάσματος. Πρέπει επιτέλους και δια ζώσης να βρεθούν τα δυό τους – αλλά θα το επιτρέψουν μια παρεξήγηση με το αφεντικό και άλλα τινά με το ρέστο προσωπικό;

Χωρίς φρου φρου κι αρώματα: ψωνίζεις με αμπαλάζ επανεκδόσεως το classic μπιζουδάκι που ο Ερνστ Λιούμπιτς χάρισε μεταξύ άλλων του στο Χόλιγουντ, τυλίγοντας σε στιλ χριστουγεννιάτικο ένα «Είσαι το Ταίρι Μου» χρονικού ουγγρικό θεατρικό (μετά από άξιο μεροκάματο του Σάμσον Ράφαελσον στο σενάριο) με φιόγκους τύπου «τα φαινόμενα απατούν, ψάξε την ομορφιά που οι πλησίον στο φυλλοκάρδι τους κρατούν» και «των φαντασιώσεων το σκίρτημα σου αγοράζει διαφυγή απ’ τη ρουτίνα η οποία καταναλώνει την ψυχή», δείχνοντας στον πελάτη επίσης τα χούγια και το πάρε δώσε ενός μικρόκοσμου εργασίας αναγνωρίσιμου αμέσως από κάθε μισθωτό.

Αν δεν ξέρεις τι να πρωτοσηκώσεις απ’ το υψηλής αξίας εμπόρευμα, πάρ’ τα όλα: το «πορτοφόλι αντί της μουσικής τσιγαροθήκης για ρεγάλο» πίτσι πίτσι μηχάνευμα. Το τσαγανό της αξιολάτρευτης Σάλαβαν που αγκαζάρει κοντραριστά δεόντως πίσω ή μπρος από τον πάγκο τον άνευ χρείας συστατικών επιστολών και κορυφαίων προσόντων αεί δουλευτή Στιούαρτ. Τα θαυμαστά διαλογικά «Πιάσε! – Πέτα!» πακέτα του star ζεύγους. Το stock έξοχου ensemble σιλουετών, που αναδεικνύει ως υπάλληλο του μήνα τον αστείο μπακαλόγατο του Τρέισι, ο οποίος κλέβει σκηνές (όχι ταμείο, αυτό το κάνει κάποιος άλλος στην ταινία).

Αν κάτι… φλερτάρει την απόλυση γιατί γέρασε η διακόσμηση είναι το κόλλημα κουκλιού – γεροντοκόρης με το απρόσωπο έτερον ήμισυ (στην εποχή του «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρίζου» είμαστε πλέον, καταλαβαίνεις φιλενάδα…) και η ίντριγκα περί τη διευθυντική καχυποψία για μοιχεία που με φωνές καθυστερεί το ποθητόν του «αχ» σμιξίματος. Αλλά πουλάει ακόμα θέρμη, χάρη και, βέβαια, έρωτα σε ανεξάντλητες ποσότητες αυτή η retro βιτρίνα που, το ξέρεις, ανακαινίστηκε απ’ την αείμνηστη Νόρα Έφρον, το 1998, στο «Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας». Απαιτούμε κόπια όχι ρετάλι ή σκονισμένη από το άραγμα στο ράφι (δε μας την κατέβασαν να δούμε, η ταινία είχε επαν-επανεκδοθεί πριν από μία δεκαετία και). Εν τοιαύτη περιπτώσει, τα λεφτά σου πίσω, ξέρεις…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θα το λατρέψουν οι παλαιοί των ημερών, θα το αγαπήσουν και οι πιο νέοι καψουρεμένοι. Κάτι (αμόρε, χιούμορ, ανθρωποσχέσεις) για όλους στις προθήκες.


MORE REVIEWS

LONGLEGS

Ντετέκτιβ του FBI που παρουσιάζει «παράξενα» δείγματα ενσυναίσθησης σε σχέση με τη δράση ενός επί σειρά δεκαετιών ασύλληπτου serial killer, εντοπίζει σταδιακά τα στοιχεία ενός εκκεντρικού puzzle του οποίου ίσως και η ίδια αποτελεί κομμάτι (από το παρελθόν).

FLY ME TO THE MOON

Καπάτσα δημοσιοσχετίστρια καταφθάνει στη Φλόριντα φορτωμένη με ιδέες χίλιες, ώστε να προσδώσει στη δύσκαμπτη NASA έναν σύγχρονο… pop αέρα! Οι πάλιουρες της υπηρεσίας δεν την παίρνουν με καθόλου καλό μάτι, όμως, εκείνη έχει στα χέρια της το ελευθέρας από δεξί χέρι του Προέδρου, αλλά και εναλλακτικό σχέδιο... τηλεσκηνοθετημένης προσομοίωσης της επικείμενης, κρίσιμης αποστολής του Apollo 11 στη Σελήνη!

ALL THAT JAZZ

«Bye-bye, life. Bye-bye, happiness. Hello, loneliness. I think I'm gonna die.»

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ

Όταν οι σκελετοί έντεκα γυναικών και κοριτσιών ανακαλύπτονται σε μια έρημο του Νέου Μεξικού, ξεκινά η εξονυχιστική έρευνα για την εντόπιση του ιθύνοντα νου πίσω από το ειδεχθές έγκλημα, κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ του αρχηγού της Αστυνομίας, Κάρτερ, του ντετέκτιβ Ορτέγκα και του πράκτορα Πέτροβικ, τριών ανθρώπων με τελείως διαφορετική μεθοδολογία και agenda.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Στη μεταπολεμική Ρώμη, παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, ασφυκτιώντας στα αυστηρά δεσμά του πατριαρχικού περιβάλλοντος της εποχής.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι δύο που δε χωνεύονται, αλλά αγαπιούνται δι’ αλληλογραφίας. Του ’40. Σήμερα θα κάνανε Follow στο twitter αμέσως και θα ξεφορτωνόμασταν και την ταινία…