FreeCinema

Follow us

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ (2014)

(L' AMOUR EST UNE CRIME PARFAIT)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματικό Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αρνό Λαριέ, Ζαν-Μαρί Λαριέ
  • ΚΑΣΤ: Ματιέ Αμαλρίκ, Καρίν Βιάρ, Μαϊγουέν, Σαρά Φορεστιέ, Ντενί Πονταλιντές
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Καθηγητής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης έχει ερωτική σχέση με φοιτήτριά του. Η φοιτήτρια εξαφανίζεται. Τις επόμενες μέρες η μητριά της, μια νέα γυναίκα, πλησιάζει τον καθηγητή και σιγά σιγά αναπτύσσεται μια ερωτική σχέση μεταξύ τους. Τι θα συμβεί όταν θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι διαφορετικές πλευρές των πραγμάτων και των προσώπων;

Η ιστορία που σκηνοθέτησαν οι αδελφοί Λαριέ, έχει στον πυρήνα της το χιτσκοκικό whodunit. Ένα χαμένο πρόσωπο, ένα πιθανό έγκλημα, έναν προφανή ύποπτο, πρόσωπα που εμπλέκονται με μικρότερο ή μεγαλύτερο τρόπο, ανατροπές και γεγονότα που αλλάζουν την πορεία της διαλεύκανσης. Μη βιαστείς, ωστόσο, να ανακαλύψεις το νέο «Vertigo». Γιατί οι Λαριέ μπορεί να είναι ικανοί κινηματογραφιστές, είναι όμως και… Γάλλοι. Και φορτώνουν τη δομή του θρίλερ με ένα σωρό φλυαρίες και έμφαση σε λεπτομέρειες, τόσο ώστε στο τέλος χάνεται η όρεξη να μάθεις ακόμη και τι έγινε τελικά! Που δεν είναι και μεγάλο μυστικό από ένα σημείο και μετά.

Για να παρακολουθήσεις την ταινία πρέπει να δεχτείς μερικά πράγματα. Ότι ο Ματιέ Αμαλρίκ, που υποδύεται τον αποτυχημένο συγγραφέα αλλά επιτυχημένο καθηγητή δημιουργικής γραφής, είναι ακαταμάχητος για κάθε γυναίκα, είτε ώριμης ηλικίας, είτε φοιτήτρια, είτε την αδελφή του. Δεν αρκεί ότι υπάρχει ένα πολύπλοκο μυστήριο. Στην ιστορία μπλέκεται και το στοιχείο της αιμομιξίας, καθώς τα δύο αδέλφια, ο Μαρκ και η Μαριάν, μένουν στο ίδιο σπίτι ψηλά στο χιονισμένο βουνό, λίγο έξω από την πόλη. Τους ενώνει η κοινή σκληρή παιδική ηλικία, η ίδια στέγη, ο ίδιος χώρος δουλειάς, το ίδιο κρεβάτι. Στο chalet όπου μένουν, που μοιάζει σα να έρχεται από παραμύθι, ειδικά σε αντίθεση με το πολύ μοντέρνο περιβάλλον τού πανεπιστημίου, ο Μαρκ και η Μαριάν κοντράρονται και ζηλεύονται, ενώ ο καθένας ζει και τη δική του ζωή.

Υπάρχουν κι άλλες πολλές γυναίκες στη ζωή του Μαρκ. Η εξαφανισμένη Μπαρμπαρά. Η μητριά της, η Αννά. Μια άλλη φοιτήτρια, η Αννί, κόρη ενός ισχυρού μαφιόζου και πολύ καψωμένη για τον καθηγητή της. Όλες αυτές οι γυναίκες τον κάνουν να τις επιθυμεί ή να προσπαθεί να τις αποφύγει. Ο Μαρκ βρίσκεται σε διαρκή σύγχυση, που αποδεικνύεται ακόμη πιο έντονη όταν μάθουμε ότι… υπνοβατεί και μετά δε θυμάται απολύτως τίποτα απ’ ό,τι είχε κάνει!

Με μια τέτοια ιστορία θα περίμενε κανείς ένταση, πάθος, μια δραματική κορύφωση. Όλα, όμως, είναι επίπεδα. Σαν, εκτός από το Μαρκ του Αμαλρίκ, να υπνοβατούν και οι σκηνοθέτες. Κινηματογραφούν με ενδιαφέρον τους χώρους και τα πρόσωπα και έχουν ένα πολύ καλό καστ στη διάθεσή τους. Αλλά αυτά και μόνο δεν είναι καθόλου αρκετά όταν θέλεις να γυρίσεις θρίλερ και καταλήγεις με μια ταινία που έχει αργή εξέλιξη και απογοητευτικό φινάλε.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν αγαπάς τους Γάλλους ηθοποιούς, εδώ έχει πολλούς και καλούς. Όχι ότι έχουν να αναμετρηθούν με ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους… Αν περιμένεις έκπληξη, δράση και μυστήριο από ένα θρίλερ, μάλλον θα σταθείς πιο τυχερός με κάποιο άλλο έγκλημα.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.