FreeCinema

Follow us

ΤΟΥΡΜΠΟ (2013)

(TURBO)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Σόρεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Σαλιγκάρι που ονειρεύεται τα… γκάζια, πέφτει κατά λάθος σε νιτρικό οξύ πειραγμένης μηχανής αγώνων αυτοκινήτου και μεταλλάσσεται σε… turbo ταχύτητας. Παλαβός Λατίνος που το κρατάει σα να ήταν pet, αποφασίζει να το γράψει στους αγώνες ταχύτητας του Indianapolis 500.

Η κατάσταση με τις animated ταινίες έχει… εκτροχιαστεί τα τελευταία χρόνια, φυσικά, εξαιτίας της μη έμπνευσης των studios από τη μια, αλλά και της άπληστης μανίας του Χόλιγουντ σε αναζήτηση κερδοφόρου franchise που θα εξασφαλίζει μερικές συνέχειες ή και κάποιο βιντεϊκό – τηλεοπτικό spin-off. Μονάχα αυτά. Τα deals με τους τρίτους πελάτες να πετυχαίνουν, να φορτώνουν τα ταμεία με κάθε τρόπο, να καταναλώνουν τα πιτσιρίκια κι από ποιότητα… αν επιτρέψει η Disney στα μεγάλα κεφάλια της Pixar κι αν γίνει της Επιφοίτησης στους υπόλοιπους.

Έτσι, και τούτο εδώ το σαλιγκαράκι δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα του «πλάγιου» κοπιαρίσματος (ή… ρεκτιφιέ στην προκειμένη) προηγούμενων φιλμ του genre (το πρότυπο φωνάζει «Cars» ακόμη και στο background, που αντικαθιστά την ξεχασμένη πόλη των τετράτροχων ηρώων με ένα… ξεχασμένο και δίχως πελάτες κτιριακό συγκρότημα καταστημάτων), διανθισμένο από τα στερεοτυπικά, καλοσυνάτα μηνύματα του κεντρικού χαρακτήρα με τη θέληση να προσπεράσει κάθε αντιξοότητα και να στεφθεί νικητής στη ζωή (βλέπε… αλλά μη νομίσεις πως θα βρεθείς και μπροστά σε ένα αριστούργημα όπως το «Ratatouille»).

Με αυτή την αφέλεια του «κανένα όνειρο δεν είναι αρκετά μεγάλο και κανένας ονειροπόλος αρκετά μικρός», παρακολουθούμε την προβλέψιμη διαδρομή του «Τούρμπο» σαλιγκαριού μέχρι τους αγώνες της μεγάλης πίστας, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπο με (ξανά) το καρμπόν ενός Γάλλου ραλίστα (που περισσότερο φέρνει στο νου τη φιγούρα του Σάσα Μπάρον Κοέν από το «Talladega Nights» παρά τους επαγγελματίες συμπατριώτες του από τον κόσμο μας!), μέχρι να καταλήξουμε σε… αυτό που φαντάζεσαι εξαρχής, αν έχεις την ατυχία να συνοδεύεις τον μπόμπιρα στην αίθουσα. Γιατί, ειλικρινά, άνω των πέντε ετών θεατές δε θα διασκεδάσουν αυτό το άτολμο, στεγνό από ιδέες animation, που σίγουρα διαθέτει αψεγάδιαστο σχεδιασμό, όμως, δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στο ενήλικο κοινό. Γι’ αυτό και προβάλλεται μονάχα σε μεταγλωττισμένες κόπιες.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

You know, for kids. Ακριβώς όπως το διάβασες άνωθεν. Μιλάμε για μια αποκλειστικά παιδική ταινία, την οποία μπορεί να απολαύσει ακίνδυνα ένας… σπόρος, χωρίς να ανησυχεί ο γονιός για τυχόν απρέπειες. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι μιλάμε για ηλικίες που δεν αφήνεις ασυνόδευτες στο σινεμά… Το 3D δεν προσφέρει κάποια αναντικατάστατη φαντασμαγορία.


MORE REVIEWS

ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ

Παντρεμένο ζευγάρι που ταξιδεύει με σκάφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ξεμένει σε ακατοίκητο νησάκι στ’ ανοιχτά της Γης του Πυρός. Δίχως να περιμένει βοήθεια από κανέναν και χωρίς μέσο διαφυγής, ο Μπεν και η Λορά οφείλουν να επιβιώσουν μόνοι τους εκεί, στην «άκρη του κόσμου».

PACIFICTION

Ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλίας σε κτήση της Πολυνησίας πληροφορείται από ντόπια χείλη τη φήμη που θέλει τη μαμά πατρίδα να επιχειρεί ξανά πυρηνικές δοκιμές στον Νότιο Ειρηνικό. Η εμφάνιση ενός υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή εντείνει τη σχετική φημολογία, παρά την καθησυχαστική δράση του αξιωματούχου.

ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 4

Η οικογένεια του Γκρου μεγαλώνει, πια, κι εκείνος εξελίσσεται ως πράκτορας της Anti-Villain League, αντιμετωπίζοντας έναν παλιό και άσπονδο συνέταιρο στο έγκλημα, τον Μαξίμ Λε Μαλ, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δύναμη που του προσφέρει τεχνολογικό επίτευγμα, μετατρέποντας τους αντιπάλους του σε… έντομα!

ΒΡΕΧΕΙ ΑΝΤΡΕΣ

Παντρεμένη γυναίκα που για χρόνια τον έρωτα αγνοεί, σε app γνωριμιών το σεξ ζητά να βρει. Τον σύζυγό της κατά βάθος θέλει, όμως, για πόσο η δόλια θα τον περιμένει;

ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ

Τα γυρίσματα ενός φιλόδοξου δράματος, εμπνευσμένου από τον αγώνα εργατών για την αυτοδιαχείριση του απειλούμενου με λουκέτο εργοστασίου όπου εργάζονται, μετατρέπονται σε εφιάλτη για τον έμπειρο σκηνοθέτη Σιμόν: οι παραγωγοί του τον εγκαταλείπουν, ο προϋπολογισμός δεν φτάνει, το συνεργείο οδηγείται στα όριά του. Ίσως το… «Making Of» της παραγωγής, το οποίο αναθέτει σε φιλόδοξο βοηθό του, να έχει μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης από την κανονική ταινία!

MR KLEIN

MR KLEIN

Ένα σαλιγκάρι θέλει να γίνει ραλίστας (σε καρτουνάκι, εννοείται!). Το άλλο με τη γιαγιά και τα καρούλια είναι πιο σύντομο…