FreeCinema

Follow us

«Vikings» Rule!


Αναμέναμε να παίξουν μερικά επεισόδια για να… δέσει το γλυκό του ολότελα φρέσκου πονήματος του History Channel, οι «Vikings». Και είναι φρέσκο γιατί είναι η παρθενική απόπειρα του δικτύου (μαζί με τη «Βίβλο») να παράξει μυθοπλαστικό θέαμα. Το πείραμα πέτυχε!

Ο ασθενής δεν απέθανε. Απεναντίας. Ο πιλότος του «Vikings», μόνο στις 3 Μαρτίου, έπιασε το αστρονομικό νούμερο των 6.500.000 θεατών, το οποίο το History, overall, δεν είχε δει ποτέ, ούτε και στις αγκάλες του Μορφέα. Έτσι, αποτελεί τρελό σουξέ και, μολονότι, ο πιλότος δεν ήταν τόσο δυνατός (ανεξαρτήτως τηλεθεάσεως) ένα-ένα τα επεισόδια που ακολούθησαν γίνονταν και καλύτερα και πιο συμπαγή.

Καθώς η παραγωγή είναι πανάκριβη (κόστος 40.000.000) και διαθέτει και τον «ειδήμονα» των ιστορικών σειρών, Μάικλ Χερστ, να σεναριογραφεί, είχε όλα τα εχέγγυα (αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού θα στραφεί ο σβέρκος του τηλεκοινού). Προφανώς, οι Βίκινγκ και όλη η μυθολογία που τους συντροφεύει, είναι πάντα γοητευτικά, κυρίως γιατί στη συνείδηση όλων πάντα επιδερμικά – γίνονται συνώνυμο της ισχύος αλλά και της βαρβαρότητας, μείζονος εγγραφής στο κύτταρο της ανθρώπινης φύσης.

The-Vikings-Early-Look

Ο Ράγκναρ Λόθμπροκ (Τράβις Φίμελ) ήταν ένας από τους μεγάλους πολεμιστές και ήρωες των Βίκινγκ, αυτός που λένε ότι οδήγησε τους Σκανδιναβούς στο δρόμο προς τη Δύση, τη Βόρεια Γαλλία και την Αγγλία. Αυτός είναι και ο ήρωας, που ορρωδώντας προ ουδενός εμποδίου ή απαγορεύσεων από τον άρχοντα Ερλ Χάραλντσον (Γκάμπριελ Μπερν), παίρνει μαζί του μερικούς άφοβους, πορωμένους και περίεργους συντρόφους και φτάνουν στο νησάκι Λίντισφαρν, απένταντι από τη βόρεια Αγγλία, την πέφτουν σε ένα χριστιανικό μοναστήρι και τα κάνουν γης Μαδιάμ: δολοφονούν τους πάντες και ληστεύουν ό,τι βρεθεί στο διάβα τους. Τα τιμαλφή μεταφέρονται ως απώτερο τρόπαιο της νίκης πίσω στο σπίτι τους.

Όλα αυτά δεν απέχουν διόλου από την ιστορική παράδοση που μας παραδίδεται μέσω της αρχαιολογίας για τη δράση των Βίκινγκ. Οι γνώσεις μας για τη φυλή τους είναι πελιδνές, και τις έχουμε κυρίως από τους κατακτημένους – θύματά τους, οι πλέονες των οποίων ήταν χριστιανοί. Η επίθεση στο μοναστήρι στο Λίντισφαρν (που, ούτως ή αλλιώς, ήταν εύκολος στόχος και αφύλακτος), για παράδειγμα, υπήρξε τόσο αποτρόπαια και δαιμονοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, που κράτησε ζωντανή μια απέχθεια αλλά και μια προκατάληψη για τους Βίκινγκ σε όλη την Ευρώπη, και κυρίως τη βόρεια, για πολλούς πολλούς αιώνες μετά. Αν ερευνήσει κανείς, όμως, θα ανακαλύψει ότι οι Βίκινγκ και πολιτισμό είχαν και ίδια ήθη και λαογραφικά αξιολογότατο τρόπο ζωής. Και, κυρίως, περίπου τον 11ο αιώνα που αρχίζει να αποπνέει η βόρεια κυριαρχία τους, σε πολύ μεγάλο ποσοστό εκχριστιανίστηκαν.

Vikings-vikings-2013

To History Channel, λοιπόν, θέλει να μείνει, κατά την ωραία του παράδοση, πιστό στον εκπαιδευτικό του ρόλο, συνεπώς και αυτή η σειρά είναι ιδιαίτερα φροντισμένη σεναριακά, για να μην αποκλίνει από την πλούσια αληθινή πληροφορία του αντικειμένου του. Φυσικά, όσον αφορά τον Μάικλ Χερστ, οι μερικές μας γνώσεις περί Βίκινγκ του δίνουν και ένα ωραίο χωράφι να χώσει στοιχεία μυθοπλασίας και να παίξει μπάλα με μια κάποια μεγαλύτερη ελευθερία. Πάντως, για να μη λησμονούμε πού βρισκόμαστε, οι ιδιαίτερα αιμοσταγείς δε θα ευχαριστηθούν (ναι, θα δούνε μάχες με μπόλικο αιματάκι, αλλά μη φανταστούνε Σπάρτακο, ούτε τους πολεμιστές να… πετάνε). Επίσης, από… κοκό μην κάνετε όρεξη – τουλάχιστον στα παρελθόντα επεισόδια – γιατί δεν πολυπαίζει. Επίσης – δόξα τον Ύψιστο – δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο το «Game of Thrones» (φιου!).

Τότε, γιατί να κάτσει να το δει κανείς; Γιατί, ναι, αξίζει τον κόπο. Τα παραπάνω που αναφέρθηκαν είναι υπερθετικός, και ενώ εδώ όλα δεν υπάρχουν σε αυτόν τον υπερθετικό βαθμό, αναμφίβολα, κάποιος μπορεί να μάθει πολλά, αλλά και να δει μια ιστορία που δένεται γύρω από έναν στιβαρό ήρωα, έναν βάρβαρο, βίαιο, ανήσυχο, περίεργο, τραχύ και ακατέργαστο ήρωα. Πόσω μάλλον, έναν αληθινό ήρωα που όσα οραματίστηκε του βγήκαν και στους αιώνες θα υπάρχει στη μνήμη σαν άνθρωπος που έβγαλε τις παρωπίδες από τους σύγχρονούς του και την εξουσία, και πάτησε το πόδι του στη Δύση.

tt-vikings-history-hed-2013

Και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εστίες της σειράς που αναδύεται ανά επεισόδιο είναι αυτό το θέμα της πίστης. Ο Ράγκναρ κρατάει από το αγγλικό μοναστήρι έναν αιχμάλωτο: τον αδύνατο, νεαρό, καθολικό μοναχό Άθελσταν. Τον φέρνει στο σπίτι του, στη γυναίκα του και τα παιδιά του, τον κάνει δούλο (σε κάποια φάση συμβαίνει και το ανεκδιήγητο: τον καλούν με τη γυναίκα του σε… τριολέ και ο μοναχός παθαίνει αποπληξία!). Βλέπεις, όμως, ότι ο Ράγκναρ είναι ένας τύπος που δεν εφησυχάζει. Βλέπει το μοναχό να διαβάζει τη Βίβλο του, να μην κάνει σεξ, να φοβάται αέναα, να προσεύχεται. Αυτή η διάδραση του παγανισμού (γιατί ακριβώς αυτό ήταν οι Βίκινγκ, παγανιστές) και του χριστιανισμού ιχνηλατείται με μερικούς θαυμάσιους διαλόγους: «Γιατί το μοναστήρι σας είναι γεμάτο θησαυρούς; Πολύ άπληστος δεν είναι ο Θεός σας;» – «Τους θησαυρούς τους δίνουν οι πλούσιοι.» – «Και γιατί οι πλούσιοι δίνουν τον πλούτο τους στην εκκλησία;» – «Για να σώσουν τις ψυχές τους.» – «Τι είναι ψυχή;». Το θεμέλιο ερώτημα, που στον αιώνα τον άπαντα, απάντηση δεν έχει. Ούτε στην εποχή των Βίκινγκ, ούτε σήμερα.

Vikings poster