«SLEEPY HOLLOW»: ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙ… ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!
Και στα ελληνικά! Τι; Πώς; Ποιος; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις – spoiler free – όλα όσα πρέπει για την πιο ποικιλοτρόπως αναπάντεχη και απολαυστικά, εθιστικά… κούκου, τηλεοπτική επιτυχία των τελευταίων χρόνων, που κάνει πρεμιέρα (μετά τον αμερικανικό της θρίαμβο) και στη χώρα μας, στο FOX, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στις 21:30.
ΤΙ;
Ήταν πέρυσι, τέτοια εποχή, που καθίσαμε μαζί με τη Σοφία Σταυριανίδου και καταγράψαμε τις πρώτες εντυπώσεις μας από τα trailers, τα sneak peaks και όποια άλλη πληροφορία είχαμε για τη νέα σοδειά της – πρωτοπόρας, κακά τα ψέματα – αμερικάνικης τηλεόρασης (φέτος θα δούμε και όσα περισσότερα επεισόδια μπορούμε, οπότε περίμενε την πιο εμπεριστατωμένη ετυμηγορία μας για τις φετινές, νέες σειρές, αρχές Νοέμβρη, καλή ώρα). Μέσα σε αυτή ήταν και το «Sleepy Hollow» του αμερικάνικου FOX, απέναντι στο οποίο σταθήκαμε άκρως επιφυλακτικές, αφού φάνταζε είτε ως… φόλα ολκής, είτε ως παρανοϊκό αριστούργημα ή, έστω, ως ένοχη απόλαυση. «Super ή… σούπα;», είχαμε αναρωτηθεί τότε δημοσίως, αν και ενδόμυχα κλίναμε σαφώς προς το… σούπα!
Μέχρι που, εγώ τουλάχιστον (γιατί τη Σοφία μας, ομολογουμένως, ελάχιστα την αφορά το φανταστικό), είδα τα δύο-τρία πρώτα επεισόδια και… αλλαξοπίστησα. Και δεν ήμουν μόνη. Πρώτα το κοινό (που του εξασφάλισε τηλεθεάσεις 8,60 εκατομμύρια κατά μέσο όρο), και μετά ο ένας μετά τον άλλο οι απανταχού τηλεκριτικοί και τηλεαναλυτές άρχισαν να δηλώνουν… μόνιμοι κάτοικοι του «Sleepy Hollow», με το ευυπόληπτο περιοδικό TIME να το συμπεριλαμβάνει μέσα στο top-10 των καλύτερων τηλεοπτικών shows του 2013 και το (αρνητικό αρχικά) Entertainment Weekly να κάνει στροφή 180º, δηλώνοντας ενθουσιωδώς, μεταξύ άλλων, ότι «το ‘Sleepy Hollow’ είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο γελοία shows στην TV. Κανονικά δε θα έπρεπε να λειτουργεί με τίποτα. Κι όμως… λειτουργεί θαυμάσια!».
Δημιούργημα των μαθητευόμενων / συχνών συνεργατών του Τζέι Τζέι Έιμπραμς, Ρομπέρτο Όρσι και Άλεξ Κέρτζμαν, αλλά και του – κύριου Κέιτ Μπέκινσεϊλ – Λεν Γουάισμαν («Total Recall», «Underworld»), αυτό το τηλεοπτικό πλάσμα αποτελεί ελεύθερη, αναρχική, εκμοντερνισμένη διασκευή του περίφημου διηγήματος του Γουόσινγκτον Έρβινγκ, «The Legend οf Sleepy Hollow». Σε αυτή, ο Ίκαμποντ Κρέιν, ένας από τους εν έτει 1781 πιο πιστούς στρατιώτες του Στρατηγού και μέλλοντος Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Γουόσινγκτον, νεκρανασταίνεται στη μικρή αμερικάνικη πόλη Σλίπι Χόλοου του 2013, όπου επιχειρεί κωμικοτραγικά να εγκλιματιστεί, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει, κερδίζει την εμπιστοσύνη και αρχίζει να συνεργάζεται με τη βοηθό σερίφη Άμπι Μιλς για να αποτρέψουν – ούτε λίγο, ούτε πολύ – το τέλος του κόσμου!
ΠΩΣ;
Τελικά, όταν μιλάγαμε για «σούπα», δεν πέφταμε έξω. Το λάθος μας ήταν μόνο εκείνο το εμβόλιμο «ή». Γιατί το «Sleepy Hollow» θα μπορούσε κάλλιστα να περιγραφεί απλά ως μια… super σούπα – ένας αναπάντεχα υπέροχος, λαχταριστός αχταρμάς. Που μπλέκει αδιάντροπα τα είδη (φαντασία, παραμύθι, τρόμο, αστυνομικό θρίλερ, κωμωδία, δράμα και ό,τι άλλο σου περνά από το μυαλό) με την Ιστορία, τις διδαχές, δοξασίες και προκαταλήψεις της χριστιανικής θρησκείας και τους γρίφους της Αποκάλυψης του Ιωάννη, όντας παράλληλα τίγκα στις – παραδόξως άκρως εύστοχες και απρόβλεπτες – αναφορές στα περισσότερα από τα εμβληματικά ή / και cult φαινόμενα της pop κουλτούρας των τελευταίων δεκαετιών: από τα τηλεοπτικά «X-Files», «Buffy the Vampire Slayer», «Fringe» και «Supernatural», και το λογοτεχνικό, δια χειρός Νταν – «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι» – Μπράουν, «The Lost Symbol», μέχρι τα κινηματογραφικά, από το ίδιο πρωτόλειο, μπερτονικό, «Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη» και «Evil Dead» του Σαμ Ρέιμι!
Όλα τα παραπάνω συνταιριάζονται ευφάνταστα και δένουν απρόοπτα σε ένα ασύλληπτα διασκεδαστικό, όσο πρέπει camp σύνολο, που σε πιάνει μονίμως εξ απροόπτου. Αβίαστα. Φυσικά. Ούτε που θα καταλάβεις πώς τα μάτια υγραίνονται από τη συγκίνηση. Πώς τα γόνατα ή / και το στομάχι λυγίζουν από τα γέλια. Πώς η σκέψη γαργαλιέται από το μεγαλείο αλλά και τον παραλογισμό της σύγχρονης, παγκοσμιοποιημένης high-tech κουλτούρας μας, των smartphones, των tablets και των social media, ιδωμένης από τον εκτός τόπου και χρόνου, αλλά και κάθε άλλο παρά νοσταλγό του παρελθόντος Ίκαμποντ. Και πώς το σώμα ολόκληρο πετάγεται ανεξέλεγκτο από μερικά τόσο φευγαλέα, τόσο απλοϊκά και όμως τόσο αποτελεσματικά… ΜΠΟΥ!
Με άλλα λόγια, και να θέλεις, δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Το «Sleepy Hollow» σε ρουφά στο σύμπαν του, φαντάσου, ως μια πιο light, πιο ασφαλής, άνευ μιούζικαλ εξάρσεων (μέχρι στιγμής, τουλάχιστον) τηλεοπτική εκδοχή (13 μόλις, καλοκουρδισμένων, εύστροφων επεισοδίων ανά κύκλο) του θρυλικού, λατρεμένου κινηματογραφικού ύμνου, «The Rocky Horror Picture Show»!
ΠΟΙΟΣ;
Ο 32χρονος Βρετανός Τομ Μάισον («Ψαρεύοντας Σολομούς στην Υεμένη») στον πρταγωνιστικό ρόλο είναι αυτό που λέμε «όλα τα λεφτά». Ισορροπώντας υποδειγματικά ή μεταπηδώντας εύστοχα, αν και συχνά εν ριπή οφθαλμού, ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, κάνει τον ήρωά του (ένα προφανές, επίμονο και εκκεντρικό παράδοξο) χειροπιαστό, κατανοητό, υπαρκτό. Από τη μια το ενστικτώδες, υπόκωφα αυτοσαρκαστικό, βρετανικό φλέγμα του / αλατοπίπερο των διαλόγων και η ενίοτε ξεκαρδιστική αμηχανία και απορία του μπροστά στις σύγχρονες ανέσεις (από τον υπολογιστή και κάθε high-tech gadget, μέχρι το… jean παντελόνι!), χρίζουν τον Ίκαμπόντ του απερίγραπτα, μοναδικά προσηνή. Από την άλλη, η ορμητική εντιμότητά του, η ατρόμητη αυτεπίγνωσή του, ο αθεράπευτος ρομαντισμός του και το – στα όρια της επικίνδυνης αφέλειας – πείσμα του να πράξει ιπποτικά – έστω και μόνος εναντίων όλων – το σωστό, τον ανάγει σε ακαταμάχητο gentleman (αυτόν τον τόσο γεμάτο χαρακτηρισμό, που δεν έχει ακριβές ελληνικό αντίστοιχο).
Στο πλευρό του, η επιλογή της αφροαμερικανίδας Νικόλ Μπεχάρι (μόλις δεύτερης έγχρωμης πρωταγωνίστριας δίπλα σε λευκό άνδρα, μετά την καταπληκτική Κέρι Γουόσινγκτον του «Scandal», στο αμερικάνικο τηλεοπτικό mainstream) στο ρόλο της Άμπι, προκύπτει ευφυέστατη. Στην εποχή του Ίκαμποντ, βλέπεις, οι μαύροι ήταν ακόμα σκλάβοι, οπότε η παρουσία τής Άμπι σε θέση εξουσίας τού δίνει την ευκαιρία (και μέσω αυτού στην ίδια τη σειρά, προσδίδοντάς της επιπλέον ενδιαφέρουσες διαστάσεις) να στηλιτεύσει αθόρυβα την ταυτότητα και την καταγωγή του αμερικάνικου πολιτισμού. Κι αυτό, παρόλο που θα προτιμούσαμε την Μπεχάρι λίγο περισσότερο (με ανέμελο χιούμορ) girl και λίγο λιγότερο (βαρύ κι ασήκωτο) power.
Από τους υπόλοιπους του καστ, τέλος, ειδικής αναφοράς αξίζει ο εκ του «Fringe» αγαπημένος μας, Τζον Νομπλ, που δηλώνει βροντερό παρών στο δεύτερο μισό του 1ου κύκλου, σε ρόλο – έκπληξη. Πραγματικά, θα σου πέσει το σαγόνι…
ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Πού στο καλό κολλάνε τα ελληνικά; Μην ανησυχείς. Δεν πρόκειται να δεις το «Sleepy Hollow» μεταγλωττισμένο. Απλώς, εδώ οι δαίμονες μιλάνε ελληνικά! Κανονικά! Όχι αρχαία. Λίγο πιο τύπου… καθαρευουσιάνικα, και με μια περίεργη, όχι άπταιστη προφορά. Γεγονός που σε εμάς, τους Έλληνες, κάνει το όλο εγχείρημα ακόμα πιο ελκυστικά αλλόκοτο και… fun, fun, fun! Μην αντιστέκεσαι, λέμε! Από 26 Σεπτεμβρίου, στο FOX.