FreeCinema

Follow us

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Όταν η πρώτη ταινία στην ιστορία του φανταστικού σινεμά μιλούσε για μια αποστολή στη Σελήνη και ένα από τα πλέον αρχετυπικά και αξεπέραστα φιλμ, ακόμη και πέρα από το genre, αφηγούνταν μια… οδύσσεια του διαστήματος, καταλαβαίνει κανείς το όραμα αλλά και το σκόπελο που είχε μπροστά του με το «Interstellar» ο Κρίστοφερ Νόλαν. Η λίστα των 25 ταινιών που ακολουθεί αποτελείται από τους τίτλους που «έστρωσαν» το δρόμο για την εξέλιξη αυτού του ταξιδιού, πέρα από τα σύνορα του γαλαξία…

Το «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν, μια από τις μεγαλύτερες event movies του 2014, μας πηγαίνει πίσω σε ένα υπο-είδος του φανταστικού σινεμά, που από τις αρχές τού 1900 μέχρι σήμερα εξερευνά το άγνωστο του σύμπαντος, τις πιθανότητες ερμηνειών του, τις ελπίδες της ανθρωπότητας να δημιουργήσουν νέες κοινωνίες όταν η Γη «στερέψει» από ζωή. Τα ταξίδια και οι ερευνητές της Σελήνης και των όποιων πλανητών αποθεώθηκαν στη δεκαετία του ’50, δίνοντας οράματα αλλά και απειλώντας να καταστρέψουν το «αμερικανικό όνειρο» που πρόβαλλε ως το κοινωνικό πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας στον πλανήτη μας.

Η λίστα που ακολουθεί (με χρονολογική σειρά, για να… μη χυθεί αίμα!) περιλαμβάνει 25 τίτλους ταινιών, από το 1902 μέχρι σήμερα. Ταινίες που δε διεκδικούν απαραίτητα τα πρωτεία, αλλά είχαν τη δική τους επίδραση στο είδος και την pop κουλτούρα, έγιναν σημεία αναφοράς, πρότειναν κάτι πρωτότυπο, ανήκουν στη σφαίρα του cult ή βρήκαν έως και φαρσικά στοιχεία μέσα από τη μόδα των αποστολών στο διάστημα, η οποία δείχνει να επιστρέφει, αν κρίνουμε από την επιτυχία του περσινού «Gravity» αλλά και την ένθερμη υποδοχή κοινού και κριτικής προς το «Interstellar». Τσέκαρε αν το οξυγόνο σου αρκεί για το ταξίδι και… blast off!

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: The Comeback Studio

11

ROBINSON CRUSOE ON MARS (1964)

ΤΟΥ ΜΠΑΪΡΟΝ ΧΑΣΚΙΝ


Αυτή η αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη πάει εντελώς στραβά. Από το πλήρωμα των δύο ανδρών τού Mars Gravity Probe 1 επιζεί μονάχα ο ένας, κατόπιν αναγκαστικής προσγείωσης στον Άρη με σωσίβια άκατο, για να αποφευχθεί σύγκρουση με διερχόμενο κομήτη στο διάστημα. Με συντροφιά έναν… πίθηκο, ο μοναχικός Αμερικανός αστροναύτης θα πρέπει να σκαρφιστεί πώς θα μείνει στη ζωή, αναζητώντας οξυγόνο, νερό και τροφή σε μια γη που δεν του παρέχει απολύτως τίποτα! Μια ιδιόρρυθμη διασκευή τού κλασικού μυθιστορήματος «Ροβινσώνας Κρούσος» του Ντάνιελ Ντεφόου που απέκτησε περισσότερους fans στο πέρασμα του χρόνου, αξιοποιεί ιδανικά τα τοπία τής Death Valley στην Καλιφόρνια και επιφυλάσσει μια αρκετά ειρωνική αναφορά προς το Θεό λίγο πριν το… happy end της.

12

2001: A SPACE ODYSSEY (1968)

ΤΟΥ ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ


Η «Βίβλος» του είδους των διαστημικών ταξιδιών, σημείο αναφοράς για κάθε σκηνοθέτη που επιχειρεί να κάνει μια παρόμοια ταινία και αντιλαμβάνεται το δέος τής σύγκρισης με το κιουμπρικό αρχέτυπο. Περιλαμβάνει δύο αποστολές με κοινό ζητούμενο, τη διερεύνηση ενός ογκώδους μονόλιθου. Ο πρώτος βρίσκεται κατόπιν ανασκαφών στο σεληνιακό έδαφος, «σκόπιμα θαμμένος» εκεί πριν από 4.000.000 χρόνια, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία και παρακολουθείται από το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Discovery One, 18 μήνες μετά το προηγούμενο (και με ανεξήγητη κατάληξη) συμβάν. Αινιγματικό μέχρι σήμερα, αγέραστο αισθητικά, προϊόν της φαντασίας του Άρθουρ Τ. Κλαρκ και του Κιούμπρικ, ο οποίος τιμήθηκε με το Όσκαρ για τα οπτικά του εφέ.

13

DOPPELGANGER / JOURNEY TO THE FAR SIDE OF THE SUN (1969)

ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΡΙΣ


Στο 2069, άγνωστος πλανήτης εντοπίζεται στο ηλιακό μας σύστημα. Ακόμη πιο αξιοπερίεργο, κινείται σε παράλληλη τροχιά με τη Γη, αλλά πάντοτε πίσω από τον ήλιο. Ένας Αμερικανός αστροναύτης και ένας Βρετανός αστροφυσικός αποτελούν το πλήρωμα του Phoenix, το οποίο επιχειρεί να λύσει το μυστήριο, αλλά θα προσγειωθεί ανώμαλα εξαιτίας ηλεκτρικής καταιγίδας. Θα διασωθούν, όμως μονάχα ο Αμερικανός θα επιζήσει, με βαριές υποψίες ότι το μέρος στο οποίο βρίσκεται… δεν είναι ο πλανήτης Γη! Βρετανική παραγωγή που δίχασε στην εποχή της, αλλά σήμερα αντιμετωπίζεται (όχι άδικα) ως cult. Πολλά από τα στοιχεία της παραγωγής, σε έμψυχο και μη υλικό, χρησιμοποιήθηκαν και στην τηλεοπτική σειρά «UFO» (1970).

14

SILENT RUNNING (1972)

ΤΟΥ ΝΤΑΓΚΛΑΣ ΤΡΑΜΠΟΥΛ


Διαστημικό convoy που μεταφέρει… θερμοκήπια πέρα από την τροχιά του πλανήτη Κρόνου, μακριά από μια Γη όπου οτιδήποτε φυτικό πεθαίνει; Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα με σαφές οικολογικό αλλά και επαναστατικό μήνυμα (ο ήρωας αρνείται τη γήινη εντολή, να ανατινάξει τα σκάφη, αναζητώντας εναλλακτικό προορισμό για να… φυτέψει το φορτίο του), το φιλμ κατάφερε να κάνει το «πάντρεμα» με το είδος του φανταστικού χάρη στον έμπειρο στα οπτικά εφέ Τράμπουλ (σκηνοθετικό του ντεμπούτο). Έπαιξε σημαντικό ρόλο έμπνευσης για τα μετέπειτα «Wall-E» (2008) και «Moon» (2009), όπως παραδέχτηκαν και οι σκηνοθέτες τους, Άντριου Στάντον και Ντάνκαν Τζόουνς, αντίστοιχα. Η σεκάνς στον Κρόνο είχε σχεδιαστεί για το «2001», αλλά η τότε τεχνολογία των εφέ δεν το επέτρεψε!

15

SOLARIS (1972)

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ


Συγκεχυμένα μηνύματα από το πλήρωμα ενός διαστημικού σταθμού, που βρίσκεται σε τροχιά με τον απομονωμένο και άγνωστο πλανήτη Σολάρις, είναι η αιτία για το ταξίδι ενός ψυχολόγου στο διάστημα. Φτάνοντας στον προορισμό του, θα βρει το σταθμό σε πλήρη εγκατάλειψη και τους εναπομείναντες επιστήμονές του στα πρόθυρα της τρέλας. Η εμφάνιση της συζύγου του, που… αυτοκτόνησε πριν από χρόνια στη Γη (!), θα φέρει τον ήρωα σε σύγκρουση με το υποσυνείδητό του, στο οποίο επιδρά με μυστηριώδη τρόπο ένα ενεργειακό κύμα από τον πλανήτη Σολάρις. Το… αντίπαλο δέος στο «2001», ένα από τα πιο σεβαστά φιλμ του είδους, παρά το πιο «εσωτερικό» στιλ αφήγησης του Ταρκόφσκι, ο οποίος θεωρούσε της ταινίες επιστημονικής φαντασίας της Δύσης… «ρηχές»!