FreeCinema

Follow us

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Όταν η πρώτη ταινία στην ιστορία του φανταστικού σινεμά μιλούσε για μια αποστολή στη Σελήνη και ένα από τα πλέον αρχετυπικά και αξεπέραστα φιλμ, ακόμη και πέρα από το genre, αφηγούνταν μια… οδύσσεια του διαστήματος, καταλαβαίνει κανείς το όραμα αλλά και το σκόπελο που είχε μπροστά του με το «Interstellar» ο Κρίστοφερ Νόλαν. Η λίστα των 25 ταινιών που ακολουθεί αποτελείται από τους τίτλους που «έστρωσαν» το δρόμο για την εξέλιξη αυτού του ταξιδιού, πέρα από τα σύνορα του γαλαξία…

Το «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν, μια από τις μεγαλύτερες event movies του 2014, μας πηγαίνει πίσω σε ένα υπο-είδος του φανταστικού σινεμά, που από τις αρχές τού 1900 μέχρι σήμερα εξερευνά το άγνωστο του σύμπαντος, τις πιθανότητες ερμηνειών του, τις ελπίδες της ανθρωπότητας να δημιουργήσουν νέες κοινωνίες όταν η Γη «στερέψει» από ζωή. Τα ταξίδια και οι ερευνητές της Σελήνης και των όποιων πλανητών αποθεώθηκαν στη δεκαετία του ’50, δίνοντας οράματα αλλά και απειλώντας να καταστρέψουν το «αμερικανικό όνειρο» που πρόβαλλε ως το κοινωνικό πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας στον πλανήτη μας.

Η λίστα που ακολουθεί (με χρονολογική σειρά, για να… μη χυθεί αίμα!) περιλαμβάνει 25 τίτλους ταινιών, από το 1902 μέχρι σήμερα. Ταινίες που δε διεκδικούν απαραίτητα τα πρωτεία, αλλά είχαν τη δική τους επίδραση στο είδος και την pop κουλτούρα, έγιναν σημεία αναφοράς, πρότειναν κάτι πρωτότυπο, ανήκουν στη σφαίρα του cult ή βρήκαν έως και φαρσικά στοιχεία μέσα από τη μόδα των αποστολών στο διάστημα, η οποία δείχνει να επιστρέφει, αν κρίνουμε από την επιτυχία του περσινού «Gravity» αλλά και την ένθερμη υποδοχή κοινού και κριτικής προς το «Interstellar». Τσέκαρε αν το οξυγόνο σου αρκεί για το ταξίδι και… blast off!

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: The Comeback Studio

1

LE VOYAGE DANS LA LUNE (1902)

ΤΟΥ ΖΟΡΖ ΜΕΛΙΕΣ


Ο Πρόεδρος ενός club αστρονόμων προτείνει ένα εξερευνητικό ταξίδι στη Σελήνη και πέντε θαρραλέοι συνάδελφοί του τον ακολουθούν με όχημα μια διαστημική κάψουλα σε σχήμα σφαίρας. Η αποστολή είναι επιτυχής, αλλά τα μέλη της θα πιαστούν αιχμάλωτα από τους… Σεληνίτες, οι οποίοι, ευτυχώς για τους γήινους ήρωές μας, γίνονται… καπνός με ένα δυνατό χτύπημα! Εμπνευσμένος από τα αντίστοιχης θεματικής βιβλία τού Ιουλίου Βερν, ο Μελιές χρειάστηκε τρεις μήνες γυρισμάτων και ένα budget 10.000 γαλλικών φράγκων, για να δημιουργήσει ένα έπος οπτικών τρικ που δεν ξεπερνά τα… 13 λεπτά και παρά τις αφέλειες ή τα ελάχιστα μέσα της περιόδου του βωβού κινηματογράφου, η επίδρασή του στην 7η Τέχνη παραμένει αναλλοίωτη.

2

AELITA (1924)

ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΦ ΠΡΟΤΑΖΑΝΟΦ


Ο ονειροπόλος Λος και ο βοηθός του φτιάχνουν κρυφά ένα διαστημόπλοιο, το οποίο εκτοξεύεται σχεδόν κατά λάθος, με προορισμό τον… καπιταλιστικό Άρη! Εκεί θα βρουν την υποστήριξη της Αελίτα, κόρης του δικτάτορα του πλανήτη, που είναι ερωτευμένη με τον κεντρικό ήρωα από παλιά, αφού του έκανε «stalking» με ένα τηλεσκόπιο. Θα καταλήξουν στη φυλακή, απ’ όπου θα ξεκινήσουν την… προλεταριακή τους επανάσταση! Από ένα θεατρικό έργο του Τολστόι (!), προέκυψε τούτο το πρώτο σημαντικό φιλμ για το είδος τού φανταστικού στη Ρωσία. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εξελίσσεται στη Γη, το κομμάτι τού Άρη αποτελεί αποθέωση του κονστρουκτιβισμού (σε σκηνικά και κοστούμια), με επίδραση έως και στο «Metropolis» (1927) του Φριτς Λανγκ.

3

FRAU IM MOND (1929)

ΤΟΥ ΦΡΙΤΣ ΛΑΝΓΚ


Η απληστία οδηγεί μια ομάδα ανθρώπων ως τη Σελήνη, εξαιτίας των θεωριών ενός καθηγητή που πιστεύει πως εκεί θα βρουν ανεξάντλητες ποσότητες χρυσού. Η αποστολή είναι επιτυχής, το χρυσάφι υπάρχει, όμως για τον άνθρωπο τα πλούτη δεν είναι ποτέ αρκετά. Η αλληλοεξόντωσή τους θα είναι αναπόφευκτη και θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή έστω και ενός επιζώντος στη Γη. Εξαιρετικό φιλμικό δείγμα του είδους, θεωρείται ως το πρώτο σοβαρό φιλμ επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του σινεμά, με τους θεατές να λαμβάνουν επιστημονικές πληροφορίες περί rocket science, εκτόξευσης και νόμων της βαρύτητας στο διάστημα. Οι Ναζί δεν άργησαν να «μαζέψουν» το φιλμ όταν συνειδητοποίησαν πόσο ρεαλιστική ήταν η απεικόνιση των (όμοιων με τις δικές τους, πολεμικών) ρουκετών!

4

DESTINATION MOON (1950)

ΤΟΥ ΕΡΒΙΝΓΚ ΠΙΤΣΕΛ


Το Luna, το πρώτο ατομικό διαστημόπλοιο των ΗΠΑ, εκτοξεύεται (ελαφρώς βεβιασμένα λόγω κοινωνικής αναταραχής περί ασφάλειας των πολιτών) με αποστολή να εξερευνήσει τη Σελήνη. Στην πορεία, το πλήρωμά του θα έχει την εμπειρία ενός σχεδόν μοιραίου ατυχήματος, επιτρέποντας στο θεατή να παρακολουθήσει για πρώτη φορά μια… το κατά δύναμη αληθοφανή σεκάνς έξω από το σκάφος (και δίχως βαρύτητα, προφανώς). Η αποστολή είναι επιτυχής, το τετραμελές πλήρωμα κάνει τη δουλειά του και παίρνει το δρόμο της επιστροφής για τη Γη. Όσκαρ οπτικών εφέ, έγχρωμη φωτογραφία, μέχρι και ο… Γούντι ο Τρυποκάρυδος σε εκπαιδευτικό φιλμάκι (που αργότερα «δανείστηκε» η NASA!) και ιδού η πρώτη κλασική αμερικανική παραγωγή για τους κινδύνους των ταξιδιών στο διάστημα.

5

WHEN WORLDS COLLIDE (1951)

ΤΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΜΑΤΕ


Καθώς ένα αστέρι εισχωρεί στο ηλιακό μας σύστημα με δραματικές προβλέψεις σύγκρουσης, η ανθρωπότητα έχει κάτι σαν οκτώ μήνες στη διάθεσή της για να εκτοξεύσει στο διάστημα ατομική ρουκέτα τύπου «κιβωτός του Νώε», με εκλεκτούς αντιπροσώπους του είδους μας που θα δημιουργήσουν μια αποικία… Αμερικανών, αφού καμία αποστολή άλλης χώρας δεν καταλήγει σε επιτυχία. Οι μελοδραματικοί τόνοι κυριαρχούν σε τούτη τη λαϊκή προπαγάνδα που από τη μια σε τρομάζει για το τέλος του κόσμου κι από την άλλη… σε στέλνει σε άκρως βιώσιμο πλανήτη του γαλαξία, όπου το αμερικανικό όνειρο θα παραμείνει ακέραιο, μη σου πω και κυρίαρχο όλων των φυλών! Όσκαρ οπτικών εφέ και εδώ.