FreeCinema

Follow us

Captain America: Ο φρουρός της ελευθερίας.

Γνώρισε την προϊστορία των «Avengers», από τα comics ως την κινηματογραφική μεταφορά του Τζος Γουίντον. Από τι το έπαθαν; Που τους έχουμε ξαναδεί; Και γιατί τα σπάνε όσο ποτέ στη μεγάλη οθόνη;

Δεκέμβριος του 1940. Η Αμερική έχει ήδη εμπλακεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Timely Comics κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του Captain America. Στο εξώφυλλο, ο ήρωας του τίτλου, ντυμένος με τα χρώματα της αστερόεσσας, ρίχνει γροθιά στο σαγόνι του Χίτλερ! Ναι, το ξέρω. Καθόλου διακριτικό.

Σε αυτό το πρώτο τεύχος, οι αναγνώστες γνωρίζουν τον Στιβ Ρότζερς, έναν καχεκτικό Αμερικάνο με υψηλά, όμως, ιδανικά και πίστη στα States. Παρά τη σωματική του αδυναμία, η θέλησή του να προσφέρει στην πατρίδα είναι τέτοια που πείθει τους επιστήμονες του αμερικανικού στρατού να δοκιμάσουν πάνω του μια πειραματική φόρμουλα. Με τον τρόπο αυτό, ο Ροτζερς μεταμορφώνεται σε υπερ-στρατιώτη, με τη φυσική του κατάσταση να εκτοξεύεται στο maximum των ανθρωπίνως δυνατών ορίων. Στο ίδιο τεύχος κάνει την πρώτη του εμφάνιση και ο Red Skull, υπερ-πράκτορας των Ναζί και ο μεγαλύτερος, διαχρονικά, εχθρός του ήρωα.

Η επιτυχία του Captain America είναι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, πρωτοφανής. Το δημιούργημα των Τζο Σάϊμον και Τζακ Κίρμπι πουλάει σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα ανά τεύχος κατά την διάρκεια του πολέμου και αποτελεί τον πιο επιτυχημένο τίτλο της περιόδου. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. O ιδεαλιστής, φιλελεύθερος και δίκαιος Captain America είναι ο ορισμός του Αμερικάνου πατριώτη. Παρέα με το βοηθό του, Bucky, έρχεται αντιμέτωπος με Γερμανούς, Ιάπωνες, ακόμη και εξωγήινους που συνεργάζονται με τις σκοτεινές δυνάμεις του Χίτλερ, και οι περιπέτειές του τροφοδοτούν τον πατριωτισμό της μεσοπολεμικής γενιάς. Με το τέλος του πολέμου και τις συμμαχικές δυνάμεις να έχουν κερδίσει, οι ιστορίες του Captain America συνεχίζονται, όμως, σε άμεση σύμπνοια με την εποχή, ο μεγάλος εχθρός είναι, πλέον, οι κομμουνιστές! Ωστόσο, ο χαρακτήρας αδυνατεί να διατηρήσει τη δυναμική του και οι πωλήσεις φθίνουν σταδιακά έως και το 1954, οπότε και ο τίτλος σταματά την κυκλοφορία του.

Το 1963, η Timely έχει μετονομασθεί ήδη σε Marvel Comics και εκδίδει για πρώτη φορά τον τίτλο των «Avengers». Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στην παρθενική τους σύσταση δεν υπάρχει ο Captain America. Αυτό αλλάζει στο τρίτο τεύχος του τίτλου, όταν οι υπόλοιποι ήρωες τον ανακαλύπτουν διατηρημένο σε κατάσταση ύπνωσης, μέσα σ’ ένα κομμάτι πάγου, κάπου στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου είχε παγιδευτεί σε παλαιότερη περιπέτεια. Σύντομα, ο Captain America βρίσκει τη θέση του ως αρχηγός στην ομάδα, ενώ παράλληλα ο προσωπικός του τίτλος ξεκινά εκ νέου την έκδοσή του.

Αν και μιλάμε για ένα χαρακτήρα πλήρως ενταγμένο στις συμβάσεις των υπερ-ηρωικών comics, οι συγγραφείς του πάντα εμπότιζαν τις ιστορίες με κοινωνικοπολιτικά σχόλια, ανάλογα με την εποχή. Έτσι, χαρακτηριστικά, στη δεκαετία του ’70, με το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ να συνταράσσει τη χώρα, ο Captain America, αηδιασμένος από την Κυβέρνηση την οποία κατά κάποιο τρόπο εκπροσωπεί, αποποιείται το όνομά του και δρα ως… Nomad, «ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα», όπως χαρακτηριστικά αυτοαποκαλείται. (Αργότερα, βέβαια, θα επιστρέψει στην παλιά του ταυτότητα, με την πεποίθηση πως συμβολίζει τα αμερικανικά ιδανικά και όχι την εκάστοτε διεφθαρμένη εξουσία.)

Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια, με τον ήρωα να φτάνει ακόμη και στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, οι συγγραφείς εισάγουν στις ιστορίες ποικίλους εχθρούς της Αμερικής, άλλοτε εσωτερικούς κι άλλοτε εξωτερικούς, όπως αυτοί διαμορφώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τρομοκράτες, εθνικιστές, εξτρεμιστές, ρατσιστές, φασίστες, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, όλοι αργά ή γρήγορα έρχονται αντιμέτωποι με τον Captain America, έναν χαρακτήρα που δημιουργήθηκε ως αντίδραση στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να εξελιχτεί σε μια διαχρονική προσωποποίηση του «αμερικανικού ονείρου»…

Σ’ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ, ΣΕ ΞΕΡΩ…

Ο Captain America έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη σε κινηματογραφικά serial, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, τον συναντάμε στην ομώνυμη low budget (και low taste) ταινία του 1990, με τον Ματ Σάλιντζερ (γιο του γνωστού συγγραφέα) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά η μεταφορά του χαρακτήρα στα 2011, με την ταινία «Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America» είναι εκείνη που μας ενδιαφέρει. Με την πλοκή να διαδραματίζεται κυρίως στα χρόνια του πολέμου, παρακολουθούμε το νεαρό Στιβ Ρότζερς να μετατρέπεται σε υπερ-στρατιώτη χάρη σε επικίνδυνα πειράματα του αμερικανικού στρατού. Παράλληλα, ο αξιωματικός των Ναζί, Red Skull, ετοιμάζεται να επιτεθεί ενάντια στις συμμαχικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση του μυστηριώδους tesseract, μιας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας, ικανής να τροφοδοτήσει τα προηγμένα οπλικά συστήματα των Γερμανών. Ο Captain America, με σύμμαχο τον πιστό φίλο του Bucky, καταφέρνει ν’ αποτρέψει τα σχέδια του Red Skull. Ο Bucky, ωστόσο, σκοτώνεται στη μάχη και ο Captain America βυθίζεται μ’ ένα αεροσκάφος γεμάτο εκρηκτικά κάπου στον Αρκτικό. Στον επίλογο της ταινίας, επιστήμονες ανακαλύπτουν τον Captain America παγιδευμένο στους πάγους κι έτσι ο ήρωας ξυπνά στην σύγχρονη εποχή.