FreeCinema

Follow us

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ (1988)

(KRÓTKI FILM O ZABIJANIU)

  • ΕΙΔΟΣ: Κοινωνικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κριστόφ Κισλόφσκι
  • ΚΑΣΤ: Μίροσλαβ Μπάκα, Κριστόφ Γκλόμπιτς, Γιαν Τέζαρτς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 84'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SUMMER CLASSICS

Ο Γιάτσεκ, ένας μοναχικός νέος, διαπράττει τη βίαιη και παράλογη δολοφονία ενός οδηγού TAXI, χωρίς κανένα προφανές κίνητρο. Ο Πιότρ, ένας άλλος νέος, ιδεαλιστής δικηγόρος αυτός, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον Γιάτσεκ σε μια παρωδία δίκης, η απόφαση της οποίας είναι ήδη ειλημμένη.

Ρομπέρ Μπρεσόν ή Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ο πειρασμός για συγκρίσεις και αποκλίσεις, ομοιότητες και διαφορές, είναι μεγάλος – σε επίπεδο θεματικής και γραφής, κυρίως.

Μέρος μιας σειράς δέκα τηλεοπτικών ταινιών, αφιερωμένων στον Δεκάλογο, είναι η μία από τις δύο που απέκτησαν (και) διευρυμένη σε διάρκεια, κινηματογραφική εκδοχή (η άλλη είναι η «Μικρή Ερωτική Ιστορία»). Ταινία με βιβλική καταγωγή, λοιπόν, το «ου φονεύσεις» των Δέκα Εντολών, φαίνεται να διχάζεται ανάμεσα στους δύο προαναφερθέντες maître του κινηματογράφου. Οι επιδράσεις και των δύο είναι ορατές: ο πρώτος στην περίπτωση του δικηγόρου (η δυσκολία του σύγχρονου ανθρώπου να συμφιλιωθεί με την ψυχή του, η αλήθεια που γίνεται γνωστή αργά), ο δεύτερος στην περίπτωση του εγκληματία (τα κίνητρα του δολοφόνου, η δυσκολία να κινηματογραφηθεί ένας φόνος). Ο μύθος, όμως, θυμίζει περισσότερο το «Εν Ψυχρώ» (1967) του Ρίτσαρντ Μπρουκς, από το μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε. Σημαντική διαφορά: ο Κριστόφ Κισλόφσκι δεν αφηγείται ένα πραγματικό περιστατικό, αλλά μία επινοημένη ιστορία. Και την αφηγείται με ντοκιμαντερίστικη καθαρότητα, εμμονή στις λεπτομέρειες, ταύτιση του φιλμικού χρόνου με τον βιωματικό, χρωματικό στυλιζάρισμα και αποστασιοποιημένη ψυχρότητα.

Από τα πρώτα κιόλας πλάνα, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα αποπνικτικό κλίμα: τρεις κατσαρίδες σ’ ένα πιάτο, ένας πνιγμένος αρουραίος, μία απαγχονισμένη γάτα. Η Βαρσοβία του Κισλόφσκι, μια μουντή πόλη της δεκαετίας του ’80, είναι μια πόλη που μυρίζει θάνατο. Μια πόλη θλιβερή, βουτηγμένη στη λάσπη, με ανθρώπους να περιφέρουν τη δυστυχία τους στους δρόμους. Ανθρώπους αρρωστημένους, παρακμιακούς, ανίκανους να επικοινωνήσουν. Τρεις απ’ αυτούς θα γίνουν οι ξεναγοί μας: ένας μισάνθρωπος ταξιτζής, ένας μοναχικός νεανίας κι ένας φιλόδοξος νεαρός δικηγόρος. Επί μισή περίπου ώρα, θα τους παρακολουθήσουμε στη μιζέρια τους (οι δύο πρώτοι) ή στον ιδεαλισμό τους (ο δικηγόρος, που δίνει εξετάσεις για να πάρει την επαγγελματική του άδεια). Μετά, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν. Στην αρχή, ο νεαρός θα σκοτώσει τον ταξιτζή. Αναίτια, εν ψυχρώ, για την πλάκα του πράγματος. Στη συνέχεια, ο δικηγόρος θα χάσει τη μάχη στο δικαστήριο και θα παρακολουθήσει την εκτέλεση του νεαρού πελάτη του. Αιτιολογημένη, εν ψυχρώ, έτσι, για λόγους δικαιοσύνης.

Η εικόνα της κρεμασμένης γάτας συναρτάται με τον στραγγαλισμό του ταξιτζή, αλλά και με τον απαγχονισμό του νεαρού. Έγκλημα και τιμωρία; Όχι, η βία σε όλο της το μεγαλείο. Η ατομική και η κοινωνική μορφή βίας, το ίδιο κυνικές, το ίδιο βάρβαρες, το ίδιο απάνθρωπες. Η αναφορά στον αρχέτυπο φόνο του Άβελ από τον Κάιν δεν είναι τυχαία. Ο δευτερότοκος γιος του Αδάμ και της Εύας μπορεί να θεωρείται σύμβολο της αθωότητας και της καλοσύνης, ο δε πρωτότοκος σύμβολο της κακίας και της μοχθηρίας. Τα σύμβολα, όμως, είναι πια χωρίς σημασία. Οι αξίες έχουν χαθεί, επειδή όλοι μας ζούμε σε μία αδελφοκτόνα κοινωνία, χωρίς να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε. Απλώς, την υπηρετούμε.

Ο Κισλόφσκι δεν ενδιαφέρεται για τους χαρακτήρες του. Με μαθηματική θαρρείς λογική, τους οδηγεί στον θάνατο ή την ψυχική συντριβή, για να καταδικάσει το απρόσωπο σύστημα που τους εκτρέφει και το τρέφουν, που τους συντηρεί και το συντηρούν. Στον Χίτσκοκ, ο φόνος είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπουν σε κίνηση οι μηχανισμοί του σασπένς. Στον Μπρεσόν, η ψυχρή κινηματογράφηση αποκλείει την ταύτιση, για να μεγεθυνθεί το δράμα και να εδραιωθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης. Στον Κισλόφσκι, δεν υπάρχει σασπένς, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει Θεός. Υπάρχει μόνο η κοινωνική παρακμή, για να μεταδώσει στον θεατή την εσωτερική παράλυση, ως ύστατη προειδοποίηση της τραγικής μοίρας του ανθρώπου.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Η «ηθική της δολοφονίας» σε πρώτο επίπεδο, αυτή τη φορά με συμβατική διαδοχή πλάνων. Η ταινία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς δέκα ωριαίων επεισοδίων, αλλά η… πιο ανεπτυγμένη αφήγηση την καθιστά περισσότερο ενδιαφέρουσα από το τηλεοπτικό της «αδελφάκι». Για τους λάτρεις του φόνου ως μιας εκ των καλών τεχνών, σίγουρα! Όχι, για όσους δεν αρέσκονται σε… φρικτά, αρρωστημένα, ανισόρροπα πράγματα.


MORE REVIEWS

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ

Ανθοπώλις ενδίδει στο αδιάκοπο flirting γοητευτικού νευροχειρουργού, όμως, η τραυματική εμπειρία του πρώτου της έρωτα ακόμα στοιχειώνει με πολλαπλούς τρόπους το ρομαντικό μέλλον της.

COLD

Υπάλληλος της υπηρεσίας προστασίας ανηλίκων που ερευνά, πολλά χρόνια μετά, τον θάνατο δύο αγοριών σε δομή παραβατικών εφήβων, ανακαλύπτει πως τα γεγονότα εκείνα ίσως συνδέονται με την πρόσφατη αυτοκτονία της συζύγου του.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Στη διχασμένη προεμφυλιακή Ισπανία, ιδεαλιστής δάσκαλος καταφθάνει φορτωμένος ιδέες χίλιες σε μικρό χωριό της ενδοχώρας, αποφασισμένος να διδάξει γνώση με τρόπο πρωτοποριακό. Οι εθνικιστές του Φράνκο, όμως, αντί για καινοτομία έβλεπαν… κομμουνισμό. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

ALIEN: ROMULUS

Ομάδα νεαρών αποίκων του διαστήματος εισέρχεται στον εγκαταλειμμένο διαστημικό σταθμό Romulus με σκοπό το πλιάτσικο, όμως, λογάριαζε χωρίς τα… xenomorph!

BORDERLANDS

Η Λίλιθ, μια διαβόητη κυνηγός επικηρυγμένων, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη της, τον χαοτικό πλανήτη - σκουπιδαριό Παντόρα, με αποστολή να βρει τα ίχνη της απαχθείσας κόρης του ισχυρότερου άνδρα του σύμπαντος. Παράλληλα, η αναζήτηση μιας μυστηριώδους κρύπτης που φημολογείται πως φέρει το «κλειδί» πανίσχυρης δύναμης ίσως να συνδέεται κι αυτή με το εξαφανισμένο κορίτσι.